Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
Mogu li ovdje, nije online ali je na daljinu.
Ne znam kako vi ali J. Je 3. razred i dobivamo zadatke i listiće od učiteljice na mail. Ona je sama kući. Zadataka je toliko svakodnevno da ona krene u 10 rješavati i pisati, onda od 13-16 prati nastavu na hrt3 i nakon toga rješava ostatak i to nekad i do 20 navečer. Učiteljica traži da sve slikamo i šaljemo srijedom i petkom.
Jučer sam poslala i stigao mi odgovor u roku 15 minuta što treba ispraviti.
Krenuli smo se dopisivati na razrednoj grupi i ljudi kažu da je kaos, da je toga previše. Oni koji imaju po dvoje djece da se rješava i do 22 navečer. Jel i kod drugih toliko toga?
Za primjer: Danas inaju obraditi pjesmu iz hrvatskog... Nekih 10 pitanja., 2 listića iz matematike, listić iz prirode-8 pitanja, vjeronauk pročitati lekciju i odgovoriti na pitanja, likovni čestitka za Dan očeva i glazbeni poslušati pjesmice i zapisati. Uz to naravno treba odgledati hrt3 i napraviti i zadaću koju tamo dobiju. Ovakav tempo je svaki dan.
Meni ovo nije nornalno.
Ovako je i kod nas.
Ministarstvo insistira da deca prate program sa tv-a i zapisuju (program je ok, ali radi već pređeno gradivo, ne znam zašto, SVI su to već prešli, a neke lekcije uopšte i nisu po planu u tim razredima ), a učiteljice šalju dodatno zadatke njihovog redovnog plana i programa.
Nema kriterijuma koliko toga bi se sa tv-a trebalo preneti u svesku pa deca panično prepisuju sve, iako sve to već znaju. Meni je danas toga dosta pa ću sa njima pogledati sve njhove časove, poslikati telefonom i probrati šta treba zapisati, a šta je previše, jer su deca već poluluda, odjednom su preplavljena osećajem da su inferiorni i da ne postižu, što je poslednje što njima i meni treba u ovom trenutku.
Pri tome se zadaci od učiteljica sastoje u tome da mi objasnimo deci lekciju, a oni je urade. Donekle razumem da su i učiteljice zatečene situacijom, ali s obzirom da one treba da sprovedu jedan jedini nastavni program, a poneki nastavnik i po deset različitih, nekako gubim empatiju. Naravno, tu su i nastavnice engleskog, sa svojim zadacima, koje opet deca treba da urade uz našu pomoć. Od juče se uključila i muzička škola i obaveza odjednom ima previše, bez rasporeda su i bez rutine, tj. većina nije definisala kada, kako i koliko treba slati povratne informacije o urađenom. Plus, sva komunikacija ide preko Viber-a, kao i slanje urađenog, i meni je totalno nepregledna i haotična, Viber kucka ceo dan, pola toga su smeće od lajkića, zahvaljivanja, potvrda primljenog, itd. Već sam ugasila zvuk ali ne mogu ga baš ignorisati, kad vidim 60 obaveštanje na sat vremena dobijem tikove.