Kod nas za sada donekle sreće ima samo kućni prosvetar. TV časovi biologije za osnovnu su dobri, deci zanimljivi, u dlaku se slažu sa gradivom. Nakon časa učenici i on se spoje online preko Vibera, prodiskutuju čas, on im zada pitanja za trenutno odgovaranje, pitanja za domaći, odgovori na pitanja ako ih ima, oko pola sata sve traje, za sada izgleda da plivaju nekako, iako je MM uplanirao da pravi svoje online časove čim se još malo saberemo. Ono što će sahraniti prosvetare su pravila koja se menjaju dva puta dnevno i količina DEBILNE administracije, od koje se ne stiže organizovati ekšli nastava...
Deci mlađih razreda TV nastava nema i dalje blage veze sa mozgom i pređenim gradivom, rekla sam mojima da ne moraju da je prate dok se ne uskladi. Svakako su enormno mnogo pred ekranima zbog zadataka koje dobijaju.
Sve što mogu odrađujem sa njima napolju, na dvorištu, čitamo naglas, ponavljamo množenje i deljenje, recitujemo, pevaju pesmice sa solfeđa...
Problem je vreme, jer bi trebalo u isto vreme da budem na bar tri-četiri mesta: u radnjama zbog nabavke (što se proteže na sate jer je ograničen ulazak i broj ljudi u svakoj radnji), u "učionici" sa decom, u kuhinji za šporetom, na telefonu zbog kontakta sa učiteljicama, u bašti zbog neke buduće delom samoodržive ishrane...i tako...
Mislim, ne žalim se, moglo bi biti (i bojim se da će biti) daleko gore, tako da, dok je ovako, sve je sasvim dobro...Naučiće se sve... Jedino što to nije online "nastava", nego online dodeljivanje zadataka roditeljima i deci.