ovo je urnebesno, Francuska ne zna gdje im je dio učenikahttps://www.index.hr/vijesti/clanak/...RAeH_RPLbBChjU
ovo je urnebesno, Francuska ne zna gdje im je dio učenikahttps://www.index.hr/vijesti/clanak/...RAeH_RPLbBChjU
Danas sam gledala neku tablicu u vezi jednog predmeta da su sve ocjene (opisne ili bod/bod) za cijeli razred.
I iznenadim se da u razredu sa 24 ucenika njih 3 nisu predali niti jedan zadatak.
Od toga poznam jednog klinca jako dobro. Ima komp. Ima uvjete ima sto bi se reklo sve.
Zakaj bi bilo urnebesno
Ako ko i kod nas škola ima kontakt roditelja a roditelj je recimo umro logično je da se nitko je javlja na njegov telefon ili mejl
Možda i neki živući roditelji su morali negdje drugdje odseliti pa tamo nemaju WiFi
Zakaj je to urnebesno?
U mojoj školi 10% učenika ne radi apsolutno ništa.
Mjesec dana poticanja, pisanja roditeljima, zvanja i učenika i roditelja...nekima je u glavi psihološki poštimano da su praznici.
Sad su počele i ocjene nakon konkretnih bilješki. Tih 10% ni to ne zarezuje.
Skužila djeca da neće pasti pa stavila šaku pod glavu.
Jedan uhljeb-info iz prve ruke: jutros krenula u 7.45 s radom u virtualnoj učionici.
Sad je 19.27. Još nisam gotova, a kad ću, ne zna se.![]()
Može i to bit razlog ,ali razmisli da je ipak puno njih u francuskoj umrlo
Bome rosa urnebesno mi je i to sto sad čitam. Pa kako se to moze opravdati? Pa svi koji se trude organizirati i rade nesto ispadaju onda budale![]()
Ne znam točno kak je škola organizirana u fra ,znam daje ta faks super organizirana
Ja isto ne kuzim kako ta djeca ne rade nista.
Ne znam kakvi su na drugim predmetima al na ovom u toj javnoj tablici se sve vidi. Mjesec dana niti jedan zadatak nisu odradili. Niti jedan.
E sad da li se prijavljuju ili ne rezrednici nemam pojma. Niti me zanima.
Ali ocito neke nije briga.
Mislila sam na učenike koji se pritaje, ali kad bolje razmislim, vjerojatno ima i takvih nastavnika. Ali u prvom redu učenici, kao ovo u Francuskoj. I ne bih rekla da je to zbog smrti roditelja, za to postoje službeni izvještaji i škola bi do njih u krajnjoj liniji mogla doći.
Možda sam naivna, ali nije mi ni palo na pamet dok ovo nisam pročitala da ima učenika koji ostaju ispod radara i nikom ništa.
Nemojmo se uspoređivati s fra kod njih ipak zaraženo150 hiljada ljudi,vjerujem da ti ljudi imaju drugačijeg posla nego brinuti jel se dete prijavilo na nastavu
Ja pisem o 12.5 % ucenika. rossa kaze 10%. Njna brojka je realnija od moje sigurna sam.
Francuzi uz sve te uvjete ne znaju di ima je 5% ucenika.
Zbilja nije za usporedbu.
To je cudno ? Meni je to skroz realno.
Virtualna nastava nije jednaka nastavi u razredu.
Niti su sva djeca sposobna motivirati sebe za samostalni nacin rada koji se od njih ocekuje.
Manje djeca cesto nisu sposobna pratiti nastavu preko tableta i racunala.
Ako roditelja nema kod kuce ili ima kod kuce pa ne sudjeluju ( kao sto ne sudjeluju i inace) pisi kuci propalo.
Moja kcer sa disleksijom uopce ne bi mogla pratiti nastavu da njezin otac i ja nismo angazirani 200% na dnevnoj bazi.
Sto se tice srednjoskolca on ima problema i normalnoj nastavi. Pismeno izrazavnje i zadace su mu u normalnoj nastavi slaba tocka. Obzirom da nema usmenog izrazavanja ostale su mu samo slabe tocke. Nije da mu se lampica upalila preko noci samo zato sto se nastava prebacila na to da mora samostalni odradivati zadano.
Nakon mjesec dana pojavljuje se i novi moment, mentalnog zdravlja. Jer dijete od 18 godina prisilno zatvoreno u kuci samo sa roditeljima i sestrom, bez dnevne rutine fizickih odlazaka u skolu , redovitih treniga i socijalizacije pocinje pokazivati znakove frustracije sa jos manje interesa za skolu.
Samk sto sad nema psihologa i socijalnog pedagoga da uleti s pomici. Svi smo prepusteni sami sebi. Racunam da moji nikako nisu jedina djeca koja imaju problem.
Posljednje uređivanje od sirius : 16.04.2020. at 19:59
Kak rosa zna da deset posto ne radi ništ,a spajalica samo 12.5 ne radi ništ
Ja ne znam postotak ni za jedno moje dete
A što i kako sad rade školski psiholozi, defektolozi, pedagozi? Znam da ih nema dovoljno, ali ipak ih ima. Kako oni rade otkako je cijeli sustav online?
Ne znam. Mene je nakon 3 tjedna nastave kontaktirala strucna sluzba za mladu ( 5r. IP) da pita kako se snalazi.
Sto se tice starijeg njegova strucna sluzba u srednjoj je potpuni beskorisna, cak i kad su trebali reagirati po sluzbenoj duznosti nisu. Tako da na njih racunam da su potpuni beskorisni i da su djeca i profesori prepusteni sami sebi.
Mi smo dobili nedavno mejl gdi je rečeno kad stručna služba radi,ali u normalnim uvjetima baš i nije sreća ići k njima,ne znam kak je sad
Ali kako vrijeme prolazi sve mi je jasnije da samo jako zanemarili ekement mentalntalng zdravlja djece.
Onih manjih posebno nakon potresa jer je njima to opipljivije. Ovih starijih element izolacije bez pravih socijalnih kontakata uzivo , element nedostatka promjene okoline i nedostatka kretanja.
Tanja Sever je dosta govorila o tome ovih dana, vidjela sam je na TV-u, a evo i ovdje https://www.jutarnji.hr/magazin/zbog...rata/10196911/
Još jedan uhljeb s istim problemom kao i ti.
Eh, spajalice, ima svega. Kad dođu do mene, predajem svim učenicima naše škole pa imam malo širu sliku.
Razlike od razreda do razreda su ogromne.
Dati ću samo jedan primjer:u jednom razredu, zadatak (uopće nije važno koliko dobro, ali potrude se odraditi ga) odradi 25 od 26 učenika, u drugom 14 od 26. Ovaj drugi je istih intelektualnih, socijalnih i materijalnih mogućnosti kao i prvi. Drugi ima razrednicu koja opravdava svaki njihov nerad s rečenicama: teško im je, djeca su opterećena, ne snalaze se, nemojte ih toliko gnjaviti. Pa ti sad motiviraj djecu.
Mene isto zanima kak bi vi riješili ovu situaciju. Nihe da branim Ljilju, daleko od toga al fakat, ne znamo do jada će ivo trajati. Moja mlađa uredno i savjesno rješava sve. Stariji se opustio. Al nije da ne obavlja kaj treba.
U ratno doba ja sam već završila faks, tak da nemam pojma kak se riješila školska godina.
Frendica mi pak veli kak je njen frend uspio izbjeći pad razreda zbog potresa davnih godina u IT.
Ovo su sad fakat posebni uvijeti, a u Zagrebu se neka djeca ni neće vratiti u svoje škole, bilo osnovne, bilo srednje.
Moj maturan
Pa niti u pravoj nastavi nisu svi aktivni.
I u pravoj nastavi se trudi pa dio uvijek spava ili pravi nered. Zasto bi nastava na daljinu bila drugacija?
Ali ocito netko ima metode .
Npr. sutra ce mom sinu jedna profesorica drzati video konferenciju cijelom razredu da im objasni plan ispravljanja jedinica. Prvi put u mjesec dana djeca ce s nekim imati kontakt uzivo i moci ce postavljati pitanja i dobiti odgovor u stvarnim vremenu.
Posljednje uređivanje od sirius : 16.04.2020. at 20:32
Ma znam da jesam . Znam da nije niti profesorima lako. Puno se toga ocekuje od njih. Ali tesko je bez kontakta uzivo. Koliko god voljeli tehnologiju navikli smo na zive ljude i na interakciju. I na povratne informacije. Nitko ne zna sto je iza tisine i ingnoriranja s druge strane racunala.
Posljednje uređivanje od sirius : 16.04.2020. at 20:36
Itekako ima opuštenih učenika, a kod nas i nastavnika. Uciteljica iz druge smjene salje zadace u SMS-u u 1 recenici 2x tj. Dok nasa svaki dan turbo prolazi sve predmete po rasporedu. Djeca zakinuta kasne s gradivom a ona ce svoju placu dobiti jednako kao i nasa uciteljica koja se ipak puno vise potrudi.
Ma da, djeca važu. Odnosno mislim konkretnona maturante koji su se primili predmeta koji su im bitni za upis ba željeni faks
Da, ta živa interakcija jako nedostaje, a kako vrijeme odmiče, sve je više očito da nedostaje. I odraslima nije prirodno tako funkcionirati, a djeci, koja ipak još uče o socijalnim kontaktima, taj je nedostatak još i veći.
Trenutno sam u razmišljanju da bi za djecu (i osnovce i srednjoškolce) psihički bilo jako zdravo kad bi se vratili u škole, makar na dva tjedna prije kraja nastavne godine. Ne zbog gradiva ili ocjena, nego da osjete da su živi i da njihovi razredi još uvijek postoje. Ali bojim se da su to samo puste želje![]()
Moj mali je ko veliki od Sirius trenutno. 9 god., 3. osnovne, on je u priličnoj komi.
Iako je bistar i inače u školi sve uredno odrađuje, nebitno, ali uglavnom iz ispita obično ima sve točno/sve bodove/dobiva najčešće petice... on je sad koma. Jednostano ne može. Radimo sve zadatke i gradivo po redu, ali konstantno je u zaostatku s puna 3-4 dana onog sto smo dobili. Npr. danas je radio jedan zadatak od prošlog tjedna i dva zadatka od utorka. Ne mora prečesto slati učiteljici pa to sto ona traži napravi na vrijeme. Ali da sve odradi kako mu dolazi, ne.
I ono sto odradi je uz toliko muke, plakanja, ležanja u fetus položaju... već sam isprobala hrpu stvari, više ni ne znam što upali, a što ne. A otprilike na sat vremena rada ide oko 3 sata započinjanja uz sve gore opisano. Već polako razmišljam da bi pola toga preskočila, obradila samo neke lekcije i rekla mu da piše samo ono što zatraži na pregled. Kad ga pitam da mi objasni u čemu je problem, “to nije isto, ne mogu ovako kad učiteljica ne objašnjava”. Iako mu ja objašnjavam. Ne znam ni sama, al da je frustriran jako, je.
Ja za malu 5r preskacem.
Odlucim sto mi je bitno proci , a manje bitno preskocim ili odgodim pa odradim u bloku kad stignem.
Posljednje uređivanje od sirius : 16.04.2020. at 22:21
Bubilo ista stvar je i kod nas 3.razred. salje svaki dan avaki predmet po rasporedu gradivo moje mora proci plus zadace. Vec sam spominjala i engleski i vjeronauk i hrt3 i solffegio i sviranje...kasnio je po dan dva...izgubljen je kad radi sam, počne stane, radi ono što mu je lakše i fora...sa sastavcima kasni...rekao je...mama meni se nesto u glavi preokrenulo ne mogu hocu skolu. Ameni muka sto se ovu skolsku u klupe najvj.ne budu ni vratili. A inace je u skoli sve redovno odradjivao, sve 5 jedva cekao skolu i mrzio je praznike. Em štrajk uzeo mjesec i pol sovsado...a morat cemo izgurati nekako...drz'te se. Ja se isto pogubim..kako koji dan
Problem je držati tempo u ovakvom obliku nastave jer zadaci stižu popriličnim intenzitetom, a da ih samostalno naprave, djeci treba više vremena nego da to isto rade u razredu pod vodstvom nastavnika. Starijoj djeci je utoliko lakše jer su samostalnija, ali je i gradiva više. I baš mi je žao čitati o vašoj djeci u nižim razredima koja se sad ovako osjećaju
Moj je srednjoškolac pa nema taj oblik problema, ali zbog količine zadataka za kompjutorom je doslovno od jutra do kasno navečer, s pauzama za ručak. U početku je isto bio u zaostatku, ali nakon dva tjedna je uspio sustići tempo nastavnika. I uopće ne uči na klasičan način (da sjedne, uzme knjigu/bilježnicu i uči), nego sve vrijeme piše eseje, rješava zadaće ili radi što je već zadano. Nemam pojma što mu je od svega toga ostalo u glavi, a što je napravio tek toliko da zadovolji formu. Ne znam ni kako će izgledati to ocjenjivanje kad krene, možemo očekivati svašta.
Jedina interaktivna nastava koju ima je ona u glazbenoj školi. Satove instrumenta ima redovito dvaput tjedno sa svojom profesoricom (propalo mu je državno natjecanje pa sad svira novi program). Povijest glazbe i solfeggio imaju zajednički sat preko Google classroom, tako da se tada i čuje sa svojom ekipom iz glazbene, često čujem da nakon sata još ostanu online pa se zafrkavaju. Ako i nije uživo, ali bar si čuju glasove i imaju nekakvu usmenu interakciju, a ne samo preko tipkanja.
Raska mog najmanjeg zadnjih par dana vrč poslala u 8.00 što trebaju napraviti uz televizijski program,i danas još ništ,čudi me,što reći
mog petaša najviše izludi kad popodne šalju zadatke i onda se još naknadno sjete da je to za sutra ili u 12 stiže zadatak da se riješi do 20 h
pa dajte me nemojte
meni je pritisak a kamoli djetetu od 10-11 g.
Neki profesori stvarno super sve pojednostave, zadaju zadatke koje djeca mogu samostalno riješiti ali kod nekih se ne mogu ja snaći a kamoli dijete.
I svaki zadatak moraš poslikati i poslati a k tome još i jako puno pišu. Pa mogu li poneki sat preskočiti pisane zadatke?!? Ili da se šalje jednom tjedno a ne 4x?
Meni nije normalno da dijete 5. razred radi od jutra do navečer svaki dan + svaku subotu nadoknađuje zaostatke od tog tjedna da u ponedjeljak ima čistu situaciju. Radi realno skoro duplo više nego da ide u školu. Mi srećom (?!?) radimo dio od doma a dio u uredu ali mogu si samo misliti koji je kaos kod onih koji su cijelo vrijeme na poslu a doma djeca sama rade, pogotovo ovi nižih razreda ili petaši / šestaši koji još nisu sasvim samostalni.
U on line nastavi je kao i u pravoj školi. Kako ti padne grah. Moje su uglavnom zadovoljne načinom rada profesora (ima iznimaka, naravno) i nemaju baš previše posla.
Ja pomalo nadgledam malu jer ta vjeruje da su DZ one koje ulijevaju znanje i da udžbenici ne postoje.
..i sad opet odluka:
mentalno zdravlje mladih pa pokrenuti skolu ili
cuvati se doma pa ko posizi posizi
ja se nadam da ce vratiti djecu u skole
potpisujem peticiju odma!
Je profači imaju plaćeno ako taj neki dan odrade pada u subotu
Slično je i kod mene - online nastavu mlađi sin uredno prati, ali fale im vježbe, što se u strukovnoj školi nikako ne može organizirati na daljinu. Isto kao što ni npr. frizer ne može naučiti nekoga ošišati na daljinu. Inače, nema primjedbi na nastavu osim na jedan predmet koji mu nije previše bitan, jer taj nadobudni profesor im svojim načinom zadavanja zadataka i prisilnim grupnim radom oduzima puno vremena, s upitnim rezultatima. S druge strane - teško je meni to procijeniti, možda je to baš potrebno. Samo prenosim dojmove svog sina. On je maturant, produljili su im rok za završne radove (očekivano), ali još se ne zna što će biti sa državnom maturom, a isto vrijedi i za upise na fakultete.
Stariji (FER- 1. godina) ima isto online nastavu, čak i provjere znanja. Ne pratim detaljno, jer ne mogu i vidim da nije ni potrebno, ali dojmovi su dobri u zadanim okolnostima. Iz nekih predmeta ima zadaće koje im nose određeni broj bodova za neke predmete - imaju ograničeno vrijeme za rješavanje i dostavu rješenja, ali kaže da to funkcionira dobro. Jučer je rekao da je neku fiziku riješio 100% i programiranje isto, dakle - ide to njemu. Uzrujava se jer su najavili da neće biti međuispita, nego da će se cjelokupno gradivo semestra polagati na ljetnim rokovima, a njemu bi bolje odgovaralo da imaju kolokvije. Ali opet - kako svima, tako i njima, iako se vidi da će ova situacija imati dugotrajne posljedice na sve generacije, ne samo na ove prijelomne (prvašići, osmaši, maturanti...).
Meni iskreno dođe da torbu preko balkona bacim.
J. je 3.r i krene oko 10 ujutro da bi završila oko 21. Jučer 6 predmeta...novog gradiva, zadaća, likovnog, video nastava u 17.30 do 18.10, pa engleski video nastava od 18.10. do 19.00. Sama je kući, sve odrađuje sama, kad je novo gradivo onda joj ja iza 17.00 objasnim. Svakodnevno ima tantrum od cca 45 minuta. Imala bih ga i ja. Učiteljica stalno u mailovima spominje odgovornost djece. Kao imamo fleksibilno vrijeme za izradu ali radove šaljite srijedom i petkom.
Nakon potresa ostavljaš dijete 3.r samo kući uz upute što da radi u slučaju novog potresa. Sama si uzima jesti, grije, odrađuje zadatke ( je da je nešto sporija zbog svog perfekcionizma), ali da mi netko u takvoj situaciji dijeli lekcije o odgovornosti djeteta pa njoj treba dati medalju kako se snalazi u ovoj stresnoj situaciji, koju još odgovornost da joj na leđa stavim.