Kod nas više-manje isto, i da nemamo druge mogućnosti zbrinjavanja - a realno smatram da čuvanje baka/deda preko 65g nije druga mogućnost zbrinjavanja (osim ako ionako žive u istom kućanstvu)
Jedno i dalje ne razumijem koja bi to odrasla osoba trebala odvoditi i dovoditi dijete ako radi.... Jedino ako misle da ih dovedeš prije radnog vremena bilokad... a vjerojatno ne misle...
I u točno određeno vreme i dolazak i odlazak
Moja škola (nije ZG) nije dala uputu oko dovođenja i odvođenja djeteta, oni će ići sami kao i do sada.
Jedino nisu u istom terminu, razlika im je 30 min kod ulaska u školu.
Poslano sa mog Mi 9T koristeći Tapatalk
Znači meni je ovaj dio potpuno neizvediv s povratkom na posao jer radim u centru i ne bih se tako mogla organizirat da ga 2x dnevno dovodim i odvodim u točno vrijeme bez minute kašnjenja kako su nam naveli. A opis kako će to izgledat (u dopisu našeg ravnatelj) meni zvuči ko da su u logoru.
Moj neće ići.
Ja ionako ne moram previše razbijat glavu s tim jer nam uredi nisu u funkciji, al da bi mi bilo lakše radit od doma s jednim djetetom, definitivno bi bilo. Vidjet ću kako će proći ta prva 2 tj nastave i ako ne bude totalni fijasko i psihoza, bude barem par djece iz njegovog razreda, poslat ću ga u školu.
Vjerojatno moraš doći po njega da ne ide s drugom djecom zajedno.
Onaj ko ima boravkaša
Onaj koji nema ide van već u 11![]()
Koji je razlog da djeca ne mogu sama dolaziti i odlaziti iz škole?
Rekla bb valjda da se ne druže vani
Nije bas ista. U nasoj izjavi nema nista o porodiljnom, ni o radu od kuce, ni o drugoj nogucnosti zbrinjavanja djeteta, ni o ukucanima starijim od 65. Ovaj dokument slobodno moze potpisat majka koja je na porodiljnom, roditelj koji radi od kuce, itd... dakle, svima je dozvoljen dolazak osim potencijalno bolesnima (sto mi je ok) i onima kojima je bar jedan roditelj nezaposlen (sto mi ipak nije ok, u slucaju da se mogu zadovoljit epidemioloske mjere).
Nas krece od ponedjeljka (ako se stogod ne promijeni). I kod nas dobar dio roditelja planira slati djecu nakon prva dva tjedna. Al cini mi se, ako brojka ostane ogranicena na devet, da za dva tjedna nece biti toliko mjesta koliko sad ima interesa.
da, pitanje je komu će dati prednost u tom slučaju. Neka razdioba će se možda morati napraviti.
Iako, ne vjerujem da je tako velik broj onih koji čekaju drugu rundu. Moja okolina uglavnom ne daje djecu u školu i računaju da je tako do jeseni.
Iskreno, iako i mene žuljaju oni kući lape i šalju djecu u školu (a u to ubrajam i one koji su formalno zaposleni, al defakto ne rade ništa, kakvih nije zanemariv broj) mislim da je interes djeteta ipak na prvom mjestu.
Neki niži razredi u našoj školi imaju organiziranu nastavu putem Zooma ili Teamsa, roditelji su jako zadovoljni i kažu da im odgovara da ne idu u školu. Radi se o recimo trećašima koji ionako ostaju sami doma jer nemaju boravak. Moj četvrtaš nema ni blizu tako kvalitetnu nastavu na daljinu, tj svodi se na upute pročitati, riješiti RB itd. Ako djeca imaju takvu nastavu, meni je ok da se vrate u školu čak i ako je roditelj nezaposlen (ili ako lapi), jer bi tamo dobili kvalitetnije obrazovanje.
Posljednje uređivanje od betty blue : 04.05.2020. at 17:37
Ja sam danas izvan sebe..osim sto oba roditelja moraju doci potpisati suglasnost za koju ne znam koji je sadrzaj...moramo i kod ravnatelja na razgovor. Obje uciteljice su mi ostavile dojam da ne zele moju djecu u skoli...pa kao..jedini iz razreda. Imam baku kat ispod koja ima svojih 100 obaveza,ne zna se sluziti racunalom a i ne mohu nju opterecivati da s djecom prolazi gradivo. Trećaš plače svaki dan njemh je to sve preveliko opterecenje previse gradiva i zadaca..ja kasnim sa slanjem ne stignem.
A poslodavac? Sto da ga molim da radim od doma? Nema sanse da de pristati iako radili smo mjesec dana i skroz je bilo ok tako. Bas njih briga zamoju djecu i probleme sa skolom...
Žao mi je mašnice. To je baš bezveze, ali morali su računati na to da će barem netko doći. Ako je jedini iz razreda, nije valjda i jedini iz škole, može li biti kod druge učiteljice?
Jesi pogledala na stranici škole, možda tamo ima izjava. Ja sam na netu vidjela na više mjesta da ljudi stavljaju link na izjavu na stranici škole. Uglavnom je u svim točkama identična, osim ove točke gdje izjavljuješ tko radi-ne radi (točka 3).
Kod nas za školu još uvijek (osim za jedno dijete) ne znam je l još netko ide, i tko će htjeti ići za 3 tjedna od sad.
A druge strane u vrtic sad kreće jedno dijete, a za par tjedana je njih još 4-5 izjavilo da planiraju da im dijete krene, očekuju da se situacija popravi/normalizira pa da popuste mjere. Načelno, očekuju da će djeca u 6. i 7. mj. ići u vrtić malo opuštenije.
Nisam bila dugo na forumu.
Sve si mislim prerasla sam ta dječja posla.
A danas sam dušu isplakala nakon poziva naše učiteljice.
Situacija je takva da moje mlađe ne prihvaća školu preko interneta.
Sve smo probali, razgovor, motivacija pa čak i kažnjavanje u vidu zabrane izlazaka na dvorište.
Nastava je koncipirana da im učiteljica na stranicu škole postavi zadatke za taj dan. Oni ju mogu zvati ako im nešto nije jasno ali ona to odbija, kaže srami se reći da ne kuži.
Sve obaveze moraju biti poslane do 16h.
Kasni. Napiše to ali ne pošalje do 16h svaki dan a naša učiteljica to bilježi u e dnevnik kao loš odnos prema radu.
Mi radimo mm i ja, puno, privatnici smo,ova cijela situacija je jako naštetila našoj situaciji kako materijalnoj tako i emotivnoj(strah i neizvjesnost su grozne) nema nas doma prije 17 ako je sve po psu. Ja se trudim doći ranije ali učiteljica ne tolerira kašnjenje. Objasnila sam joj situaciju ali kaže da je to nemar a ne ništa drugo i da ako djetetu nije nešto jasno može nju zvati.
Moja mala jednostavno ne napravi do kraja. Ostane joj pokoji zadatak, neodgovoreno pitanje i samo se skuplja.
Ove godine je jako malo i bila u školi, bio je štrajk a krajem siječnja se raznolika i nije bila u školi 6 tjedana. Izgubila je kormilar.
Inače je odlična učenica i nema problema. Mislim da joj je koma, kaže da joj nedostaju prijatelji, izleti, mene to lomi.
U školu ne može ići iako sam mislila da bi to bilo najbolje ali nema organiziranog prijevoza učenika tj morali bi je mi voziti i dovoziti. Škola je udaljena 4 km.
O potresu koji nam se dogodio ne želim niti govoriti. Živimo na samom epicentru a kako su maleni to podnijeli.
Pa ja bih već tri puta alarmirala stručnu službu i ravnatelja. Što se ima dogoditi u 16.00, učiteljica se pretvara u bundevu?
ako je u nižem razredu OŠ, i ja bih se naručila na razgovor kod svih službi pa lijepo malo objasnila situaciju (npr. iako moja odrađuje sve što treba, slala sam nekoliko puta mail s napomenom da ne stiže sve i da molim za razumijevanje; učitelji i profesori izbornih predmeta su bili vrlo korektni i odgovorili da nema nikakovg problema)
nisu sva djeca na gumb, nekima ne odgovara ovaj način rada (iako bi djetetu trebalo dati do znanja da može nazvati učiteljicu, i jedan dan posvetiti tome da ju zajedno nazovete i da se dijete oslobodi)
Stvarno, buni se nekome!
To uopće ne smije biti pravilo. Mi učiteljici šaljemo svaki zasebno, ja šaljem najkasnije do 19.30 ili sljedeći dan ako ne stigne.
A imamo zajedničku grupu za engleski, dakle učiteljica iz engleskog zada zadatak, i napiše da je rok za 3 ili 5 dana do toliko sati. Uključujući nju prvu, koja zadatke nekad pošalje subotom u 21h, svi redom roditelji zadaće šalju svim danima u tjednu od zore do 22h, neko nedjeljom u 8 ujutro, netko utorkom u 21.55.
Žali se, žali nekome obavezno.
Probala sam s učiteljicom razgovarati o tome.
Ona kaže da je to neodgovorno i da se oni moraju ponašati kao da su u skoli i do 16h poslati sve obaveze za taj radni dan.
Da ja nisam jedina mama koja radi i da svi šalju osim moje. U razredu imamo ravno 3 mame koje su inače zaposlene ostatak su doma.
Od te tri niti jedna nije privatnik a ako bilo tko od vas ima svoj posao znate što je to, nema uredovnog radnog vremena.
Jako sam tužna. Zato sam i plakala jučer jer imam osjećaj da moje djete manje postiže zato jer ja radim i ne mogu sjediti s njom cijeli dan.
Da, nju treba pogurati. Očito je ova situaciji ozbiljno naštetila njenim radnim navikama. Kao što sam rekla vrlo je bistra i brzo lovi. Npr jako voli matematiku i to obavi bez greške sve sama savlada. Kako je jako puno izostajala svi gradivo je sama savladala bez icije pomoći.
Što se tiče stručne službe, o tome ne valja troštit rijeci, jednom smo davno imali situaciju s maltretiranjem kod starijeg. Još dan danas nema pomaka ni reakcije, sami smo naučili dijete doma da se brani udaljavanjem.
Kako je vašim s vjeronukom?
Naše su zadaće ogromne. Moraju se slati na poseban mail i često se sam zadatak proteže na 3-4 stranice teksta + tv škola.
Dobivamo i vrlo konkretne zadaće iz glazbenog i likovnog i čak srz.
Inače je radni dan koncipiran da ujutro imaju na stranici npr. Pročitaj u udžbeniku str.22.
Odgovori na sve zadatke u bilježnicu. Ako je novo gradivo onda ponekad dođe i kakva pp prezentacija.
Ja sam se raspisala ali beskrajno mi je teško.
Imam i starije, on hendla više manje bez problema,predmetna nastava.
A to starije ne može eventualno pomoć maloj?
Masnice, otidjite kod ravnatelja na taj razgovor i recite da ce vam djeca ici u skolu. To je vase pravo i djecje pravo. A pritisak ignorirajte.
Superx,. I ja bi pricala s ravnateljom i objasnila situaciju.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 05.05.2020. at 08:04
o majko moja. na sta smo dosli u ovoj drzavi
od onog da je osnovnoskolsko obrazovanje obavezno i ustavom zagarantirano, do toga ako zelis da ti dijete ide u skolu da suze lijes i da imas problem.
stvarno se covjek zapita di zivi.
superx koja nevolja nam te vratila.
prvo uciteljica, sto si odradila. potom ravantelj i strucna sluzba. sve pisanim oblikom, a onda dalje. ministarstvo. i sve nek ima pisani trag. pa samo svaku prituzbu proslijedis zajedno s odgovorom institucije.
a onda ako ne ide ide dalje. postoje razne instance, samo sto sam ja prva lijena za ici na njih.
superx, nije tvoje dijete jedino koje se u ovoj situaciji ne snalazi. Moj je isto inače pametnjaković i bistrić, jedan od najboljih učenika u razredu, isto je zbog bolesti dosta izostajao, no uvijek bi sve nadoknadio, ispite nerijetko napiše bez ijedne pogreške i sl. Ja sam ovo vrijeme radila od doma, i vjeruj mi, on je gradivo obrađivao doslovce nakon dugo, dugo plakanja, bijesnih ispada, ucjena, pregovora, ne znam čega sve ne... nekad nam je trebalo po 2 sata da doslovce prepiše par rečenica u bilježnicu. Od sljedećeg tjedna se vraćam na posao i već sad znam da će to biti jako puno kašnjenja i nenapravljenog, no, pomirila sam se s tim. Uciteljica ne traži točan sat, no do sad smo uspjevali u tom ili sljedećem danu poslati. Kad počnem raditi sigurno ćemo trebati par dana i biti stalno u zaostatku.
Inače vjeronauk dobiva sve redom stranice iz udžbenika, plus sve iz radne bilježnice. Ostalo ima sve predmete, uključujući tjelesni. Likovni je imao 5 radova do sad + plakat za dan zemlje, sve je trebalo poslikati i poslati. Plakat smo naravno radili par sati. Engleski treba citati neki dijalog, snimiti se i poslati. Ostalo “klasika”, priroda, matematika, hrvatski - pročitaj, prepiši, riješi... SRZ isto dobiva, to su neke vježbe opuštanja bile, korona i potres slikovnice i slično. Uciteljica iz boravka šalje online vježbe za gradivo, ali nisu obavezne.
P.S. Kad počnem raditi, bit ćemo u zaostatku s onim što treba poslati. Općenito smo sa svime ostalim stalno u zaostatku, pa radim prioritete - napravi ono što treba poslati, a ostalo kako stižemo...
Mašnice i superex porazgovarajte s ravnateljem kako su vam cure rekle. Strašno.
Po onome što vidim doma i čitam ovdje, glavni problem kod online nastave je što se školovanje djece svodi na ispunjavanje rokovapa djeca nisu zaposlenici neke firme da samo ispunjavaju rokove? Ili je i to dio škole za život, onaj praktični
u stilu, ovako će vam biti i kad se jednom zaposlite.
Online je skola utoliko sto ne saljemo plakate Dana zemlje golubom psimonosom, nego mailom.
Mene ova kampanja pravog odgovaranja roditelja da djecu posalju u skolu bas uzrujava. Sindikat je pokrenuo i peticiju. Ako je roditeljima vec dano na volju, onda mi je stvarno odvratno to odvracanje ljudi, prozivanje i zgrazanje ukoliko ce im djeca ici u skolu i sakloniboze boravak.
Masnica je pravi primjer- totalno mi je nejasno zasto bi ona trebala ici na razgovor s ravnateljem- da joj natrlja na nos da je ona jedina poslala djecu u skolu? Bar ne mogu reci da im je tesko provesti epidemioloske mjere u tom slucaju.
Ovo od superx je mimo pameti. Mi smo isto dobili neke jako ambiciozne likovne projekte poput origamo visibaba, nismo se time bavili. No nasa uciteljica bar oko toga ne radi problem.
Ravnatelj je niškoristi. Politički kadrovirana osoba koja koristi lokalni utjecaj, zapošljava lokalno stanovništvo i tako kupuje glasove. Uopće nije vrijedno trošiti vrijeme na njega.
Ja uopće ne bježim od odgovornosti mog djeteta i moje. Htjela sam čuti kako ide kod vas.
Naš engleski se svodi npr na to da u bilježnicu prepišu dve rečenice iz neke lekcije i onda odrade sve zadatke. Bez ikakvog čitanja ili bilo kakve komunikacije s prof.njoj se samo šalje da je sve odrađeno. Ne šalju se dodatni materijali ili pp prezentacije.
Eto nama očito ovaj vid učenja nikako ne odgovara.
Stariji naravno pomaže njoj. Ali ima i svoje obaveze, ona ga pita kad joj nešto nije jasno ali njegove metode proučavanja su ponekad upitne
Ima li ikavog smisla da pošalješ ikakav mail stručnoj službi? Bez puno emocija, samo kratko i jasno: “dijete nije u mogućnosti samo izvršiti obaveze do 16h, bez pomoći i vodstva odrasle osobe, mi radimo, može li joj se izaći u susret?”
U svakom slučaju bih poslala (može i anonimno bez navođenja škole i nastavnika) mail s isto tako jednostavnim upitom u ministarstvo. Samo da imaš napismeno negdje nešto.
superx, duguješ djetetu da poduzmeš dodatne korake
I obavezno da ima pisani trag
Pošalji email učiteljici, neka se očituje
Zatim email stručnoj službi, pa ravnatelju, i neka napišu to što tebi tvrde - da oni rade sve kako treba a da je jedini problem u tvome djetetu
Od kojega se očekuje da bi samoinicijativno trebalo zvati učiteljicu na telefon (?!?!?!)
Po kojem to pedagoškom i metodičkom standardu uvode takva pravila? Što još učiteljica daje djeci osim tih zadataka koje stavi online? Mogućnost da je nazovu? Zove li ona njih? Pita li ih ikada kako se osjećaju u svemu ovome? Drže li barem sat razredne zajednice preko Zooma ili neke aplikacije u realnom vremenu?
Ne mogu vjerovati da se odrasli ljudi tako ponašaju
Kad dobiješ sve te odgovore pismeno, idi dalje. Fakat to duguješ malenoj a i sebi. Oprosti ako zvučim agresivno.
superx, a što se može dogoditi?
Pošalji mailove, poslikaj što učiteljica piše u e dnevnik, što je najvažnije, objasni djetetu da odrasli nisu uvijek u pravu, da učiteljica griješi, da je ovo i njoj nova situacija i da ju je previše kruto shvatila, i reci djetetu da ne uzima to k srcu. Da se neće ništa dogoditi jer joj je učiteljica napisala u dnevnik lošu opasku.
JA bih učiteljici napisala: moja mala neće slati odgovore do 16 jer je do tada sama kod kuće. I ne bih slala.
Neka curica kroz jutro napravi koliko može, popodne joj još malo pomozi, i pošaljite zadatke do navečer.
Najnovije je da bi ukupno bilo 9 ucenkka s mojih 7 i jel ima smisla da uciteljice dolaze? Dakle ne zele ih u skoli! I pedagogica pita sto smo odlucili salju poruke. Ravnatelj zvao muza koji pak rekao da onda ne budu isli aaaa
Možda da muž nazove ponovo ravnatelja i objasni da nije znao o čemu se radi
Ovo je strašno ali bilo je i očekivano da će biti i takvih pojedinaca. Ne znam koji razred ti je dijete ali moja je 3.r isto sama doma. Mi dođemo oko 17. Nema šanse da pošaljem zadatke do 16. Način na koji učiteljica traži da se šalju...prvo su slike bile prevelike pa premale pa mi je poslala uputu kako da ih obradim i ja pored svega ostalog s tim ne želim opterećivati dijete. Zadaću često pošaljem i u 21h. Sad je tempo popustio jer su se roditelji pobunili pa je puuuno lakše i djeca s veseljem odrađuju zadatke. Do nedavno su djeca do navečer radila zadatke.
Ja sam učiteljici poslala mail s objašnjenjem kakva je situacija te zamolila za razumijevanje. Da mi je odgovorila da ju to ne zanima i da se strogo držimo pravila išla bih na stručnu službu, ravnatelja pa onda i dalje.
Ovo nije normalna i uobičajena situacija i mora biti razumijevanja za djecu koja ne samo da se ne snalaze nego su i sama ostala doma i potpuno samostalno moraju sve rješavati.
Da nadodam, tamo negdje nakon 2-3 tjedna početka online nastave i mi smo dobili jedan grupni mail u kojem nam je dosta strogo objašnjeno da je ovo škola i da djeci objasnimo da nisu na praznicima ( s čim se slažem) i da ih se pozove na odgovornost i da moraju biti samostalni ...dosta je to grubo bilo napisano. Na taj sam mail odgovorila da smo mi J. objasnili i da zna da je ovo škola i da odrađuje sve sama (uz našu pomoć oko novog gradiva nakon 17h kad dođemo kući) a i da smo jako ponosni na nju i kako je odgovorna jer je nakon potresa u strahu ostala sama doma. Uzme si sama doručak, ručak, odrađuje školu (doduše sporijim tempom što je i razumljivo) pa sam prema tome zamolila za razumijevanje ako kasnimo s kojim zadatkom jer je J. u ovoj situaciji i više nego odgovorna za svoju dob.
I kaj je nato rekla Mitovski?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.05.2020. at 10:46