Evo u clanku pise da se i skole za djecu stariju od 12 otvaraju od sljedeceg tjedna, a za male su otvorili 15.4.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Evo u clanku pise da se i skole za djecu stariju od 12 otvaraju od sljedeceg tjedna, a za male su otvorili 15.4.
Sent from my iPhone using Tapatalk
[QUOTE=sasa[B][/B];3161062]Evo u clanku pise da se i skole za djecu stariju od 12 otvaraju od sljedeceg tjedna, a za male su otvorili 15.4./QUOTE]
Eto.
Hvala, Saša.
Hoću reći da od brojnih evropskih zemalja vjerojatno ima različitih primjera otvaranja.
A ako imamo manje zaraženih od Norveške, pa onda je naš stožer bolji od njihovog stožera
Ali sve u svemu, mislim da je stvarno svakome jasno da je škola kao ustanova mjesto velike vjerojatnosti prijenosa bilo kakvog virusa, ja mislim da je to logika kojom se naš stožer vodi.
Posljednje uređivanje od Mima : 08.05.2020. at 17:09
Ja pak mislim da kod nas nema logike. Birtije, autoškole, teretana , crkve da ne spominjem.
Škole nigdje.
Da su barem otvorili za 8. razrede i maturante. Nula bodova
Osim crkve, to itekako ima logike, jer logika nije da se prvo otvara ono što je najvažnije, nego ono što je najmanje rizično.
Crkva je naravno potpuno nelogična.
Meni teretana izgleda rizičnija od škole. Odim ak u njoj ne vježba jedna osoba
Nisam čula za teretane ,nije da me zanimaju koja je caka kod njih isto ispod maske?
Ima kako ne. U ovoj zemlji je znanje zadnji interes![]()
Ovo je tek nonsens. Kakva neusklađenost i nekoordiniranost 2 ministarstva: znanosti i uprave.
Dakle u našoj školi smo imali rok u utorak do 12h za javiti jel dijete kreće u školu od 11.5., a danas u petak (pred ponedjeljak??!!) stiže Uputa iz Min. uprave da se ukida rad od kuće za sve službenike (osim u iznimnim okolnostima).
Helooo Zemlja zove Mars???
Pa koji klinac MU nije usvojio tu Uputu u PON (rok za škole bio u UTO), vjerujem da bi u tom slučaju odaziv djece za školi bio veći, ovako ljudi nisu znali da više nemaju opciju rada od kuće (jer nije bilo nikakvih najava o ukidanju). Donošenje Upute doslovce u zadnji čas 5 do 12 je totalni promašaj jer sad jako puno roditelja nema kamo s djecom jer moraju čekati naredna 2 tjedna da bi prijavili djecu za nove grupe.
Kod nas zapravo škole ni nema, 99% djece ne dolazi u pon, a sve se moglo riješiti drugačije, posebice uzimajući u obzir da velik broj ljudi radi u javnim službama. Uz to razredi su toliki (26-30 djece) da bi svaki razred trebalo podijeliti na 3 razreda.
Kod nas u kvartu zapravo škole ni nema, 99% djece ne dolazi u pon, a sve se moglo riješiti drugačije, posebice uzimajući u obzir da velik broj ljudi radi u javnim službama. Uz to razredi su veliki (26-30 djece) pa bi svaki razred trebalo podijeliti na 3 razreda. Jedva čekam vidjet taj performans, kako će to izvesti. Podijelit 1 učiteljicu (ajd negdje ima i ona iz boravka) na 3 dijela i tako za svaku generaciju podijelit svih 4-5 razreda po generaciji na 3 razreda. ludilo...!!! Znam da smo mi kvart s jako puno djece po glavi stanovnika but however.
Oni su zapravo računali na manji broj djece i napravili takav pritisak na roditelje da se velika većina povukla kad je vidjela one Upute MZO-a mah....uf...bolje da ne komentiram dalje.
U skolstvu je ozbiljan kaos.
I zbog toga nitko ne vidi sumu od drveta.
Nitko ne naziva stvari pravim imenom.
Pravo ime ovoga sto se dogada je krsenje prava na adekvatno obaveno skolovanje djece.
Sto je najzanimljivije od svega bojim se da je plan tako nastaviti i u novoj skolskoj godini. Sve dok virus ne nestane ili umre od sramote kad vidi sto se dogada zbog njega.
Siriusluda si 100gradi, a ovo je zaista žalosno.
možda je to dugoročna strategija
obzirom na dosadašnja istraživanja strukture glasača prema obrazovanju, vladajući su procijenili da bolje prolaze s niskoobrazovanim
Nazalost, da. Vesela alternativa je da ce djeca na jesen ipak krenuti u skole u punom broju i sastavu bez da je ljeto iskoristeno da se na jesen omoguci sto sigurnija nastava. A krenut ce zato sto ce krenuti i u ostatku eu.
A ovo s Vladinom odlukom. Zaista su kao poslodavci trebali biti korektniji i najaviti povratak na posao svojim sluzbenicima vec u planu popustanja mjera, a najkasnije tjedan dana prije povratka na posao. No, odluka je sasvim ocekivana.
ja stvarno ne razumijem kako ste vjerovali da ce ova vlada ista suvislo razumno napraviti. pa nikad i nisu radili na korist djece, ali bas nikad, ne da bi sad
Naša online nastava je sve, samo ne online, nezadovoljna sam jako.
Plus što od pojedinih nastavnika nemamo apsolutno nikakav feedback
Stave se linkovi na platformu, uslika zadaća i to je to. Nemam riječi. Radi se o pojedincima koji su bilo najglasniji za vrijeme štrajka. Bome se mislim koga i što sam svesrdno podržavala. I dobit če jednaku plaču kao i oni pto se jesu trudili i domišljali i radili svoj posao.
88 dana nastave u ovoj šk.godini.
88.
Što se mene tiče neka je slobodno ponove. Ali pod uvjetom da se ovog trenutka krenu organizirati. I izvole osmisliti što i kako.
Naša djeca su se počela družiti vani. Naravno da znaju kako se treba ponašati, ali...valjda se drže toga. Pametna su djeca. Plaže ih zovu, dugo su bili zatvoreni. Dovoljno je prostora uz more da mogu poštivati udaljenost. Mislim da su ih mogli pustiti u škole. Možda. Ne znam. Nitko ne ide.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 09.05.2020. at 12:00
nama je učiteljica poslala u grupu obavijest, u čitavoj školi (4x tri razreda + PR odjeljenja), niti jedno dijete u ponedjeljak ne dolazi u školu, dakle, 100% učinak odgovaranja su imali, a županija i susjedne županije skoro tri tjedna bez novooboljelih). I sad, pitam se, što se treba u rujnu desiti da se škola pokrene? I najgore od svega, roditelji redom lajkaju poruku, pa tko je tu lud.
stavit ću u grupu obavijest da pokrećem peticiju da se škola zatvori a djeca nastave online školovanje. Umjesto u plaće učitelja i osoblja neka ulože u internet i opremu i podijele to djeci. Možda bi i to lajkali.
Malo odmaram pa sam se sjetila malo preletiti onu temu o štrajku nastavnika pred 6 mjeseci... Zabavno štivo nema što, pogotovo u kontekstu doživljaja nastave i nastavnika većine roditelja zadnjih dva mjeseca..
Ne kužim Riječanka zašto si ti razočarana,koliko kužim mi tvoja ne ide u školu. Ko jeje mogo vas odvratiti osim ako niste u rizičnoj skupini?
Pa nitko nije zadovoljan online nastavom osim divjak, ona je naprosto oduševljena kak nam dobro ide.
To što djeci nitko nije protumačio jedno slovo lekcije, a pa šta sad, snaći će se već.
Ako žele pokazati da im je imalo stalo do djece i roditelja, nek izvole sad u ova dva tjedna pokrenuti kampanju povratka djece u škole, isto kako su se hebeno upregnuli da ih odvrate.
Bar da malo pokrpaju rupe i da se malo podruže.
Kako nitko osim BD?
Pa evo izvještaja s Uciteljskog vijeća naše skole:
Eto otkad sam saznala da mislim da je vrlo zadovoljavajuće funkcioniranje (nakon vise mailova razrednici u kojima mi roditelji nismo bas iskazali to veliko zadovoljstvo) zaključila sam da nema potrebe da ja dalje razmisljam o tome kad već oni znajuNa temelju anketa za učenike, te mišljenja roditelja i nastavnike OŠ _____ koji su provedeni u prošlom i ovom tjednu, tim za kvalitetu OŠ ____ donosi sljedeće zaključke:
1. Dobiveni rezultati ukazuju da se, nakon početnih, i očekivanih, problema, funkcioniranje nastave na daljinu ocjenjuju vrlo zadovoljavajućom...![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 09.05.2020. at 15:35
Dakle skole traze da dijete dovodi i odvodi roditelj ili neko mladji od 65 g.
To nije zahtjev MZO vec njihova preporuka, ukoliko roditelji zele da im dijete ide samo ili pak da ga dovodi i odvodi clan obitelji od stariji od 65 godina, oni nemjau nista protiv, jer ta osoba izlaze sebe a ne skolu riziku od komplikacija bolesti.
Preporuke oko dovodjenja ili odvodjena dijeteta u i iz skole su za obitelji, a ne za skole. Kaze MZO.
U cetvrtak su svi ravnatelji imali webinar u kojem su jos jednom upoznate s preporukama i sl. i iz MZO smatraju kako ravnatelji ne bi trebali imati nedoumica vise i kako ne bi smjeli na nikakav nacin utjecati na pocetak nastave.
Ovo je kako stvari gledaju u MZO. Svaka skola kroji svoja pravila. Ukoliko imate problema u vezi pocetka skole pisite im i zalite im se.
Anketa moje skole je pokazala da su online-nastavom vrlo zadovoljni i roditelji i ucenici. Ako se ne varam, ocjena roditelja je bila 4.2, ucenicku sam zaboravila, ali je bila visoka.
Meni je bilo za ocekivati da ce tu anketu vise ici rjesavati revoltirani roditelji, ali evo..od cca 350 anketiranih roditelja, dobili smo samo dvije negativne, nekoliko dvojki, vecinom vrlo dobar i odlican.
Tako da...citajuci ovaj forum covjek stjece dijametralno suprotan dojam.
Posljednje uređivanje od rosa : 09.05.2020. at 16:02
Jučer sam dobila anketu iz glazbene škole o zadovoljstvu online nastavom.
Ne mogu reći, oni su se odlično organizirali, trude se, ima dosta satova uživo. Ali to nije to. Ono što najviše nedostaje je kontakt s drugim učenicima, koji se slabo može nadomjestiti povremenim satovima online.
Ista stvar je i u gimnaziji. Neki profesori se trude više, neki manje, u cjelini smo zadovoljni kako to izgleda. Osim činjenice da nastava uopće mora ići online, da su međusobno izolirani, da nema kontakta s profesorima koji su u razredu inače najbolji motivatori... u ova dva mjeseca sin školu odrađuje vrlo korektno, ali motivacija mu je sve slabija. Možda je to i zbog činjenice da se bliži kraj školske godine, ali prije bih rekla da gubi kontakt s drugom djecom i s profesorima, ono što si tipkaju i šalju putem WhatsAppa i Loomena ne može to nadomjestiti. Oni jesu "veliki", 1. srednje, ali mentalno su još djeca, nisu studenti od kojih se očekuje da puno više toga odrađuju sami. Stvarno bi bilo zdravije za sve njih da krenu u normalnu školu, makar na 2-3 tjedna. I sve mi je jasnije da do toga neće doći ove školske godine![]()
što se tiče online nastave moje petašice, neću dušu griješiti, fakat je bolja nego sam očekivala (početku je bio kaos, dok smo se ufurali u zoom, Teams, izzy, wizzer i dr.) ALI samo zahvaljujući tome što ima nekh 5-6 nastavnika koje se luđački trude, vrhunski su, stalno su s njima na zoomu, rade za njih razne prezentacije, šalju fora interaktivne materijale i snimaju se dok objašnjavaju gradivo. Ostatak je inertan i radi ovako kako opisujete na temi, prepiši, riješi ovo-ono.
Zato sam u anketi imenom i prezimenom navela koji nastavnici mogu biti primjer ostalima, a preko predstavnika roditelja smo i ukazali na jednog nastavnika koji je zaspao zimskim snom pravednika.
No ovakva on line nastava po mom mišljenju nikada neće moći zamijeniti pravu nastavu uživo, interakciju s nastavnicima i drugom djecom, nema šanse.
Rosa, anketa je išla i za jedne i za druge? Kod mene je samo dijete dobilo anketu, roditelji ne, i on je većinom za sve davao najbolje ocjene (treći osnovne) iako školu cijelo ovo vrijeme ne podnosi, a moram priznati da sam ju ja ispunjavala da bih i ja tako. Iz neke solidarnosti prema učiteljicama, ne zato što nam je bilo turbo super sama činjenica ove nastave. Mislim, i da je bilo više interakcije, situacija je prvih 4-5 tjedana svima bila koma i bio si “sretan” s bilo čim, nisam se zamarala tom anketom.
Mjesec dana kasnije, hrpa mjera je opuštena, i privatni i javni sektor mora natrag na posao, a vrtići i škole nisu profunkcionirali u mnogim kvartovima i gradovima ni za taj minimalni broj djece koji se javio. Kako će sad izgledati ta nastava kad roditelji više neće biti doma cijeli dan? Nekoj djeci možda ne trebaju, ali ima i dosta djece kojoj roditelji trebaju da to odrade.
Pa naravno, nadam se da nitko i ne misli da online-nastava treba, može ili mora biti bolja od prave nastave.
Prvo su dobili učenici , da se vidi kako su se snašli i gdje je prostor za poboljšanja.
Roditelji su dobili anketu prije cca 10 dana.
I ja kao roditelj mog malca (OŠ) sam također prije cca 10 dana dobila anketu . I bome sam navela konkretno da se nastavnik iz jednog predmeta nije oglasio niti jedan jedini put (!?), a u imeniku samo jedna ocjena iz tog predmeta. Sreća pa se radi o odgojnom predmetu pa nije drama, ali opet. Svi radimo za iste novce i to me revoltira. Nadam se da će ravnateljica poduzeti neke korake.
Pa upravo tako, ne uspoređujemo mi online nastavu sa pravom nastavom, naravno da tu uopće nema usporedbe, prava usporedba je ono što je u ovoj situaciji moguće: online nastava ili ništa.
I mi smo imali anketu i prezentirani su nam rezultati, i većina roditelja je zadovoljna.
Posljednje uređivanje od Mima : 09.05.2020. at 16:37
Ja spadam, prilično sam zadovoljna online nastavom.
Naravno, ne uspoređujem ju s pravom nastavom.
Ali, ako uzmem u obzir sve okolnosti, mislim da je nastava sasvim ok organizirana, i svaki dan se poboljšava.
I ja sam zadovoljna kako se provodi u skoli mog djeteta (osim navedene iznimke, ali to je nesto zbilja ekstremno).
Nastava je organizirana na nacin da ucenici prisustvuju u realnom vremenu, dobiju upute da pogledaju link, filmic i sl., a nastavnik ih ceka. I onda krecu pitanja, rasprava, cesto se ukljucuju i preko zooma. Je da sat traje 30min, ali je to ok jer za to vrijeme nema prepisivacine ..to rade nakon sto prođu svi satovi koji su po rasporedu za taj dan.
Ono sto me posebno dojmilo je nacin na koji nastavnici komuniciraju preko zooma..tocno se vidi da postoji povezanost, znaju jedni druge u dusu (8.razred), bude smijeha...bas kao u razredu.
ja sam zaključila da sam likovno nadarena
naime, u oš sam bila osrednja a bome sad imam super ideje kako nešto nacrtati i likovno oblikovati pa moje ideje i dječji radovi dobivaju samo najbolje ocjene![]()
Kod moje kćeri uglavnom nije u realnom vremenu, premda ima i toga i neki nastavnici održe poneki sat na zoomu. Inače im šalju prezentacije na koje su se snimili kako objašnjavaju slajd po slajd, ili snime video, neki pošalju materijale pa onda drže na zoomu sat, neki koriste već postojeće videe. Zadaće pregledavaju i šalju komentare, ima dosta zabavnih praktičnih zadataka. Naravno, nisu svi nastavnici isti, ali ne mogu reći da iti jedan ne radi ništa. Uglavnom iz predmeta koje potiho možemo nazvati manje važnima daju i manje zahtjevne zadatke.
Pa ti stvarno imaš razloga za biti zadovoljna.
Evo, naša učiteljica kod male u oš je cijelo ovo vrijeme "komunicirala" s djecom preko roditeljskog maila. Ni jedan put u realnom vremenu.
Kod starije u gimnaziji, bilo je točno tri sata videolinkom, dvaput fizika i jednom kemija.
U glazbenoj, nastava instrumenta preko skajpa, i iako je teško učiti instrument na taj način to je naviše što se moglo u ovoj situaciji.
moji na zoomu nikog nisu vidjeli od profesora. niti jedan nema tu potrebu ili su odlucili da to nece koristiti. a nije da im je to jedini alat za takvu vrsu nastave.
sto se tice likovnih radova, interesantno je kako moji oboje 6. i 8. razred imaju isti zadatak. on radi zadnji tren. puno manje detalja i sl.
ona napravi vikend prije njega (obicno im je rok cca 10tak dana) puno vise detalja, boja.
Kod nas je uglavnom: pročitajte u knjizi, pogledajte link, naparavite sami bilješke, riješite radnu, poslikajte i pošaljite. Dvoje od troje moje djece su motivirani , samostalni i bistri pa to ide. Jedno je samo bistro... nije mu lako
Zaboravila napomenuti da cak i Srz imaju!
Raska chatta s njima o svemu i svacemu..prije toga im je javila da fotkaju prirodu,lijepe stvari koje ugledaju u setnji...klinci ju zasuli fotkama orhideja, rascvalih magnolija, pesa i macaka..![]()
I ja sam ispunjala anketu, ali ne prije 10 dana nego dosta prije kad mi se stvar činila jako dobra. Htjeli priznati ili ne, organizacija od potpune nule do funkcionalnosti za tjedan dana bila je fenomenalna...raspitajte se malo kako je to teklo u CH, A ili D.
Sada bih neke loše detalje istaknula, ali nitko vise ne šalje ankete.
Sjećate li se kuke i motike po medijima da se previše radi, previše gradiva, previše zadaća? Onda je ministrica rekla - smanjite! Izdvojite samo najbitnije, zaboravite da možete obrađivati istim tempom kao u školi. Pa su tako svi smanjili (a neki su se smanjili do nevidljivosti).
U cijeloj ovoj situaciji sigurna sam da će nastava iz programom pretrpanog hrvatskog i matematike na svim razinama jako patiti. Rupe su NEIZBJEŽNE i s najboljim nastavnicima koji "zoomiraju" svaki dan.
Moja su djeca nastavu ocijenila četvorkom ako me sjećanje ne vara (tako su mi rekli).
Mlađem djetetu video lekcije ne nedostaju jer se nastavnici dosta služe govornim prezentacijama iz fundusa Ministarstva (koje su volonterski zadnjih godina snimali nastavnici). Ostali rade svoje prezentacije, kvizove i svi se, osim prirode i glazbenog, jako trude. Ovo dvoje ni u pravoj nastavi ne rade ništa.
Starije dijete je specificiralo da video-veza s nastavnicima JAKO nedostaje. Imaju par vrlo angažiranih prof. koji sve prakticiraju i njih je imenom u anketi spomenulo. Ostali su korektni. Ima i nešto pasivnih, ali njih se nije usudilo prozivati.
U online nastavi stradala su JAKO djeca s bilo kakvim teškoćama i oni koji doma nemaju koga pitati kad zapnu. Tu je trebalo uspostaviti dodatne kanale za individualnu komunikaciju.
A odlične ocjene u anketama? Stvarno mislite da svi roditelji pozorno prate što im koje dijete radi i kako mu koji nastavnik radi?
Treba otvoreno reći da ima škola koje kolektivno rade po sistemu pročitajte stranicu iz udžbenika, riješite radnu i pošaljite. Ili ne pošaljite, budem pregledala "kad se vratimo u školu". Pa kad djeca i roditelji čuju da drugi rade drugačije i bolje, naravno da su nezadovoljni. S pravom.