Usvajanje znanja ovisi i o onome koji treba to znanje usvojiti,ali znaj da ima i onih koji žele i to malo iskoristiti maksimalno ,a ima i onih kojima je svejedno . Ali tako je i u pravoj ili pravijoj školi.
Usvajanje znanja ovisi i o onome koji treba to znanje usvojiti,ali znaj da ima i onih koji žele i to malo iskoristiti maksimalno ,a ima i onih kojima je svejedno . Ali tako je i u pravoj ili pravijoj školi.
Ajooooj Jadranka, baš si me razveselila ovim linkom.Moja prva susjeda iz djetinjstva.
sve ja tebe razumijem i načelno se slažem s tobom.
ali govorim iz perspektive majke srednjoškolke za koju sam masu puta tu istaknula da joj u odgovornosti i radu među razrednim kolegama nema premca. pa kad se ona počne razvlačiti ko lijeno crijevo, onda zvona za alarm počnu zvoniti, nije dobro.
a nije dobro što nema ustaljenog nekog reda i rasporeda, što se više ne moraš dobro organizirati da bi sve stigao, što se više ne treba učiti ni upola koliko se mora kada se ide na nastavu u školu, što se više uopće ne mora učiti ako se ne želi - bit će pozitivna ocjena, što nema ispitivanja, ništa se ne mora, sve se može, zadaće i aktivnost su postale neko mjerilo ne znam ni ja za koga ili što. učeniku kojem se podrazumijeva napisati zadaću i obaveze tipa lektira, seminara, vježbi on line nije neki domet. ispredavano gradivo, ispitivanja, ispiti - s time on line nema veze. on line paše onima koji hvataju krivine i prepisuju ispite i zadaću jer sad se sve to bez problema može. a kako će oni izaći na maturu, ne znam. još ću početi blagoslivljati trinome i slične što postoje uopće. očito će biti nužda.
Kaže prijateljica...dijete se vratilo iz škole u suzama. Nisu radili ništa, zadaća nije napisana, sjedili su cijeli dan u učionici na udaljenosti i gledali valjda boju na zidovima![]()
Ja se isto nadam da druge godine nece biti potrebe za online skolom. Iz moje perspektve malima barem mozes pomoci a srednjoskolci se furaju na izbjegavanje kontakata s ukućanima.
Mitovski, uzas! To treba prijaviti Ministarstvu.
Inace se slazem s AdioMare.
Upravo tako kako sam napisala. Ništa..ogromno ništa. Nisu radili novo, nisu napravili zadaću. Sjedili su u klupama...smjeli su izaći na wc...nisu išli van...družiti se ne smiju...dijete roni suze jer je i u boravku, dakle cijeli dan je sjedilo i gledalo u jednu točku. Bilo im je rečeno da će napisati svu zadaću međutim ništa od toga. Vidjeti će danas pa će se žaliti.
Ajme, koja tuga i jad.
A sto radi uciteljica koja je s njima kroz to vrijeme? Isto sjedi i gleda u plafon. Prestrasno.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 12.05.2020. at 10:15
pa i ja imam srednjoškolca ko bi reko, kod mojeg ima i ispitivanja i ispita, svako malo ih drmaju sve u šesnaest, i to ne neki profači nego svi. i uz to je maturant.
Njegova boljka je još uvijek ista ili postojana, jedino mu je teško dići se iz kreveta. Ali to je bilo i dok je išao u pravu ili praviju školu. uči jednako dobro ko i prije, bar tako piše u e-dnevniku. Neki dan sav sretan veli pokupio peticu iz nekog njemu važnog predmeta.
Moj je u online školi doslovno po cijeli dan za kompjutorom i radi nešto za školu. Eventualno se dvaput tjedno izveze na biciklu van na sat-dva, ponekad ga za vikend uspijemo izvući van u prirodu i to je sve, ostalo vrijeme je prikovan za Loomen. Zadaci stalno stižu, sad su i projektni zadaci u igri pa je posla još više. Ali stvarno nisam sigurna da on išta učionako, da sjedne, uzme knjigu, bilježnicu i proučava. Sve vrijeme koje radi za školu izvršava neke zadatke, a je li pritom nešto i naučio, ne znam i ne mogu znati jer pravih provjera znanja nema. Ocjene dobiva iz aktivnosti i napisanih zadaća i eseja, evo, od ožujka nijedne ocjene manje od 5
ali nisam baš sigurna da je to ogledalo njegovog znanja.
Tješim se utoliko što je tek 1. srednje, to gradivo će nadograđivati u narednim razredima, pa ako mu nešto sad i promakne, valjda ima vremena da to nadoknadi sljedeće godine. Valjda. Ako ne budemo i nagodinu imali ovakvu organizaciju![]()
Moja je super sretna s prvim skolskim danom. Sve su napravili u skoli i boravku! S veseljem je isla i danas. Ima ih 7- spojili su sve od 1.-4. koji iz te skole idu. Kaze da nikog drugog osim te djece nije ni vidjela, bili su i vani, u skolskom vrtu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja već mjesec dana strepim od jeseni i nove online školske godine
Ne bih imala problema s tim ako mi daju plaću i priznaju radni staž u prosvjeti...
https://www.roditelji.hr/skola/inter...ti-na-daljinu/
evo, ti si to bolje objasnila nego ja.
čitavo vrijeme ona nešto radi, to dobro veliš, po cijeli dan ispred tog loomena i za svojom knjigom i bilježnicom. i oni normalno pišu ispite i pored toga druge razne aktivnosti od eseja preko vježbi do lektire.
a koliko je znanja usvojeno i koja je to realno ocjena u ovom trenutku, tko to zna. nedostaje ona prava provjera, a bome i tumačenje novog gradiva na uobičajen način.
ona ima super iz tih svojih aktivnosti i testova i to nije ni skok ni nešto iznenađujuće u odnosu na prije jer je i prije bila odlična.
ali ove ne znam tko može reći koliko toga zapravo stoji iza tih ocjena. vidjet će se, da.
za njihovo dobro se nadam da će na jesen obavezno ići u učionice. zapravo ne znam zašto bi uopće morali čekati jesen, mogu glatko krenuti i nešto malo prije, imaju hrpu toga za nadoknaditi.
Moja isto ovako, cijeli dan je zauzeta školskim zadacima. Zadaci se predaju, nastavnici pregledavaju zadaće i daju komentare i bodove.
E sad, učenje u onom smislu priprema za test, to ne znam baš. Realno, niti nema vremena za takvo učenje, jer su zadaci koje dobije vrlo obimni.
Sad su počeli pisati testove, prvi nije baš najbolje prošao, vidjet ćemo kako će biti dalje.
Moj je na danasnjoj nastavj bio pola vremena u razredu, pola u setnji s uciteljem. Skroz mu je bilo dobro. A i ucitelju - tako mi kaze ucitelj.
najbolje ništa, za boga miloga.
ja je više piškiću kakiću nemrem gledat na tom tv-u. a bogami ni capaka.
Slažem se. Trebali su napraviti generalnu probu za jesen, da vide kako će izgledati nova školska godina. Ali ne - umjesto toga MZOŠ nije u stanju donijeti ni jednu jedinu odluku.
Bratemili, najbolje da se svi zatvorimo u kuće. A nisu razmislili ovi u MZOŠ tko će i gdje zaraditi i za njihove plaće....
larmama pa to mislim i želim reći. nisam ja iznenađena drugim valom epidemije, nego sam iznenađena i ljuta kako oni to stanje uzimaju zdravo za gotovo bez imalo namjere da pokušaju nešto u međuvremenu.
Iskreno, meni je mučno kad slušam kako se sve otvara, i shopping centri i teretane, evo i o kazalištima se nešto pregovara, i za izbore se spremamo, a škole su i dalje proglašene rizičnima i smiju ići samo mala djeca a zapravo bolje da su i oni doma, rizik od zaraze, itd.
Pa zar je to epidemiološki zaista tako? Ili je nekome bilo jednostavnije reducirati školu na učenje s kompjutora i reći za javnost "otvorili smo škole"?
Posljedice na dječje znanje i mentalno zdravlje će se još godinama zbrajati... ako to uopće ikog od mjerodavnih bude zanimalo.
Cijelo vrijeme pandemije pratim znanstvenike koji na razumljiv način tumače situaciju (Đikić, Rudan itd.) i pokušavam stvarati svoju sliku. No, pratim i neke druge ljude, npr. Nenada Bakića na FB (poznat mi je njegov svjetonazor, u nekim se stvarima slažemo, u nekima ne), ali zanimljiv mi je posljednjih tjedana jer dosta prati strani tisak i posebno skandinavske zemlje oko korona mjera. I matematičar je pa stalno nešto računa![]()
Upratite ga pa pogledajte neke linkove na članke i komentare.
Npr.: "The Norwegian Institute of Public Health has assessed some of the most comprehensive measures implemented by the government, and concluded that it had little effect on closing kindergartens and schools and that the quarantine of 14 days was unnecessarily long.
- It's no wonder. You really stand on the ground when considering the effect of a new infectious disease. There are many factors that play a role and can have an effect. It is not easy to get an exact answer here, says Dudman, who still believes that Norway implemented the measures at the right time."
"Norvežani su odlučili otvoriti škole (ali za pravo, ne kao mi) jer su izračunali da je trošak zatvaranja škola preko 130 mil. eura DNEVNO, kroz propuštenu vrijednost znanja i izgubljeno radno vrijeme roditelja (izračun njihovog statističkog zavoda u komentaru). (...)
Norvežana je oko 5 milijuna."
Ako planiraju i u rujnu online nastavu, što će naši prvašići, ovi koji će najesen krenuti?
Oni pojma nemaju što je škola, kako se tamo radi, što se uopće tamo radi. I sad bismo ih posjeli doma uz TV? Ne kužim stvarno
Moja isto po cijeli dan nešto radi ali iskreno čini mi se da će od toga biti puno manje koristi nego da je u školi. Odradi točno onoliko koliko se traži. Mi dođemo kući oko 17 strgani od posla i ja stvarno nemam snage ni fizičke ni psihičke sjediti 2-3 sata s njom objašnjavati neko novo gradivo. Objasnim točno minimum. Koliko će joj od toga ostati ne znam. Opet razumijem i nju da nakon što je od 10-16 rješavala zadatke nema više ni volje ni koncentracije slušati mene kako joj nešto objašnjavam. Dogodi se da i po 3-4 dana kad je baš bio pritisak s hrpom zadaće nije izašla van udahnuti zrak. Sad smo par dana popustili...odlučili vikend i petak iskoristiti za radove na vrtu i evo kasnimo s predajom zadaće.
nastavnicima je dosta 2 tjedna godišnjeg.
ako je realnom sektoru dosta, a bogami i vama je.
ja imam još 10 dana novog godišnjeg, sve mi uzela pandemija. redovno bih u ovo vrijeme imala sav novi plus 10 dana starog.
i smanjilo mi plaću i bila sam i na čekanju i eto svakakvog sam se finog kruha napekla dok ste vi rintali.
i ostajem raditi na poslu koliko god treba i nema prekovremenih, ali ima posla, hvala bogu, još nismo propali i nadam se da nećemo i već mi je to sreća par excellence.
tako da, draga rosa, nema odmora dok traje obnova.
ili nešto krivo govorim?
jesam li ja jedina koja SE PITA
zakaj sve radi ili je krenulo raditi normalno, samo djeca ne idu u skolu!?!
Posljednje uređivanje od vertex : 12.05.2020. at 11:54
Teško da netko postoji a da nije na neki način podnio žrtvu ove pandemije. MM i ja inače radimo kod privatnika, sami smo si tako izabrali tako da imamo ukupno 4 tjedna GO. MM je prisilno sad iskoristio dio starog i ostalo mu 10 dana novog. Ja sam pak odradila ova 2 mjeseca krvavo pod ogromnim stresom i pritiskom za 70% plaće jer sam eto u djelatnosti koja je morala odraditi sve ove mjere i kredite za poduzetnike koji su zatvoreni pa nam ne mogu platiti i još sam k tome bila i učitelj djetetu i psiholog jer sam ju nakon potresa morala smiriti i ostaviti samu doma. Ja sam ovu godinu već prekrižila i idem iz dana u dan. Neki godišnji ću imati ali koliko i kakav ne znam. Situacija je takva da se moramo prilagoditi pa ako to znači i da treba školska godina ranije početi pa da će i nastavnici imati manje godišnjeg a neće biti jedini.