Zakon razlikuje moze i mora, kao i preporuku i obvezu. Pravo na obrazovanje je ustavno pravo, a ovo sto HZJZ izdaje su preporuke kojima bi se skole trebale prilagoditi kako bi doprijenjele javnom zdravlju. Izjave koje nas tjeraju potpisati nisu zakonom propisane, niti obvezne. Niti igdje pise da dijete ne moze u skolu bez potpisane izjave.
Iskreno, cisto sumnjam da je ijedna skola sa suvislim pravnikom negdje propisala (gdje, internim aktima? Koje mora odobriti upravno vijece ili skolski odbor, ne znam?) da samo djeca s izjavama smiju u skolu.
Ja nisam pravnik, ali je cak i meni laiku jasno da je ovo sve pravno vrlo sivo podrucje.
Ako govorimo o pravu na jednako obrazovanje, onda bi po nacelu koje primjenjuje grad zagreb svaki put kad neko dijete izostane s nastave i sva ostala djeca trebala ostat doma. Po tom istom nacelu, ako uciteljica 2.a koristi teams i konstantno je dostupna svojim ucenicima, to bi trebala napraviti i uciteljica 2.b. Samo tada mozemo eventualno govoriti o jednakom obrazovanju.
Dok ne uvedu takvu jednakost, grohotom cu se smijati na budalastine gradskog ureda za obrazovanje i impotentnom ministarstvu koje ga pusta da radi sto zeli.