Evo kako izgleda online nastava kod nas (2. OŠ)
- učiteljica svake večeri u grupu pošalje popis zadataka/zadaće za sljedeći dan iz svih predmeta + prosljeđuje zadatke od vjeronauka i engleskog, napiše što joj se mora poslati nazad i to se šalje njoj osobno (fotkanje zadaće ili rada, snimka čitanja, plesa i sl.). Odmah sve pregleda i napiše osobnu poruku djetetu (ne roditelju).
- dostupna je 24 sata na učenike i roditelje, odmah odgovara na apsolutno sve, bilo kad.
- par puta je snimila neke lekcije
- otvorila im je Matific i ubacila hrpu igara
- šalje ih na worldwall (ali ne radi svoje)
- imaj stalno neke projekte, umne mape, dane zemlje, vode, plesa; moraju saditi, maštati, izrađivati, uvježbavati ples itd. ...
- neki dan ih je dvaput okupila preko zooma da ćaskaju
- sad je u uskoj interakciji s učiteljicom koja drži nastavu pa mi kćer već treći dan dolazi doma s nastave s obrađenim lekcijama i napisanom zadaćom, ovo je godišnji sad...
Ona je učiteljica srednje prema starijoj dobi, nije previše informatički pismena, ali vidim da uči, trudi se i nadoknađuje pa vjerujem da je to sprječava da izrađuje više lekcija online, ali to nadoknađuje vrlo kreativnim zadacima. I otvorena je za sugestije i učenje, ja sam imala zamjerke na rodne stereotipe u gradivu povom Mačinog dana, popričale smo i otvoreno je rekla da nije to tako gledala, ali da sam shvaća i da će sljedeće godine zadaći ići u drukčijem smjeru. Odlična je učiteljica i stvarno se trudi.
- učiteljica iz engleskog povremeno snimi lekciju, čitanje i izgovor, šalje super linkove, jednom me kontaktirala da me pita je li previše gradiva... S povratnim informacijama o zadaći ili snimci čitanja također se obraća djetetu...
Dakle, ja sam zadovoljna učiteljicama, ali sam nezadovoljna Vladom i Ministarstvom kojima su odgoj i obrazovanje zadnji na listu prioriteta za otvaranje i za promišljanje strategije koja ne oštećuje djecu i roditelje.