-
To oko javnog izjašnjavanja u grupi je standardni scenarij psihologije mase i manipuliranja . Pogotovo u našoj kulturi gdje smo grozno grozno kolektivistički uvjetovani, "kud svi tud i mali mujo" je moto 95% stanovnika ove države (kao i "to nije moja odgovornost, ja tu ne mogu ništa")
Ogorčena i ljuta na to kako je izmanipulirano javno prethodno izjašnjavanje, iako sam do sad uvijek odgovarala isključivo osobi koja je postavila upit bez da ostali znaju odgovor ovaj put sam namjerno na sve napravila odgovor da moj ide kao prvi "javni" odgovor (možda je netko i privatno slao, ne znam). Nakon toga je bila prilično dugačka tišina na grupi jer se ovaj put nisu svi masovno izjašnjavali i rezultat je preko 50% da idu.
Naravno puno je toga i kako je sročeno pitanje, jako puno, koliko je otvoreno, koliko pokazuje unaprijed razumijevanja da ne možemo svi donositi iste odluke jer nemamo iste okolnosti. Kod nas je npr. predstavnik roditelja doslovno napisao da "smatra da trebamo donijeti zajedničku odluku kao razred" (znači manipulirao je odmah na početku svima da se moramo postrojiti u isti stav), pa malo ucjenjivanja onih koji bi se usudili istupiti iz "stroja" zabrinutim upitima "ako će neki ići na nastavu što će biti s našom djecom koja neće ići, hoće li biti osuđena na tv" pa "hoće li učiteljica imati snagu odrađivati dva posla", komentar kako su upute "neprovedive", na to se naravno odmah netko nadovezao sa "zabrinutošću oko stresa koji će naša djeca proživljavati" ako će biti spojeni razredi - i nula prijavljenih.
A da je netko kao prvi odgovor napisao nešto u stilu "mi radimo već 2 tjedna i naše 8-godišnje dijete ne može biti samo 10 sati dnevno i pratiti nastavu i hraniti se samo i tako još tjednima, pa ga šaljemo u školu" odaziv bi sigurno bio drugačiji jer znam više roditelja koji su htjeli poslati dijete. Ali kad nakon ovakvih manipulativno-ucjenjivačkih mailova ispadneš stoka zbog kojeg će svi patiti...
Posljednje uređivanje od sillyme : 23.05.2020. at 07:38
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma