Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
Zar nije i Zrće na zraku?

Naravno da park i učionica nisu isto, no nema šanse da bi u situaciji da netko zaražen dođe u park, djecu koja se poigraju sa zaraženom osobom sama činjenica da su na zraku “spasila” od toga da se zaraze. Pa dječja interakcija u parku je ono “faca uz facu”.

A što je s vrtićima? Kod nas ih je istina od svibnja bilo manje, ali opet su bili na 60-70% kapaciteta. Mogu zamisliti situaciju da su se ljudi koji su se snašli bez vrtića od ožujka do svibnja snašli i malo duže, pa eto, došlo je i ljeto kad se obično velika većina snađe bez vrtića... no da ima toliko puno ljudi koji se još jednu cijelu godinu mogu snaći bez vrtića mi zvuči, što ja znam, nerealno... očekujem da će vrtići biti otvoreni i da će u njima biti ne mali broj djece.

I naravno da ne mislim da je sve to bezveze i benigno, i jasno mi je da su mogućnosti zaraze velike. No, jednostavno nije održivo stanje da djeca ne idu u vrtiće i da je cijela nastava opet online. Boli me briga, neka smisle neke modele . Pri čemu me naravno izluđuje svaka pomisao na ne znam kakva ograničenja u školama i vrtićima dok su istovremeno otvoreni kafići, restorani, klubovi, parkovi i igrališta, bazeni i toplice, hoteli, zabavni parkovi, turističke atrakcije, dječji ljetni kampovi i razne grupne aktivnosti za djecu... ili će 7.9. i sve to zatvoriti? Hoće li od 7.9. biti ograničene i aktivnosti/klubovi/sportovi na koje su vam išla djeca? Hoćete ih ovu jesen upisati na aktivnosti?
Moji se u parku ne igraju kao mala djeca - mlađi igra nogomet i košarku, a starija skoro uopće ne ide više u parkiće nego s frendicom npr na skejtu ili rolama krug oko jaruna... samim time nije sigurno ista šansa za zarazu kao sjediti u natrpanoj učionici 6 sati. Moraš razlikovati stariju od mlađe djece, različito se ponašaju, druže, igraju... sve. Za vrtiće nisam nigdje vidjela da se spominje zatvaranje, a vjerojatno ni niži razredi OŠ. Za sad. Upitni su koliko vidim viši razredi, srednja, fakulteti... i kako će se tamo stvari posložiti. Za njih mi se čini sasvim izglednim da se roditelji pripreme za još online nastave, sviđalo se to nama ili ne.

Na nove aktivnosti ih neću upisivati, htjela jesam ali s obzirom na sve nek pričeka još godinu dana. Nadam se samo da će postojeće sportove nekako uspijevati održavati, makar starija online kondicijske treninge ako neće moći na bazen (jer se natjecateljski bavi sportom, ne samo rekreativno) a mlađi tenis.