Treba naći neku mjeru. Minimaliziranje gradiva isto nije rješenje, pogotovo ne za maturante. Treba ih USMJERENO pripremati točno ono što će im trebati na državnoj maturi. Vjerojatno si upravo na to i mislila, ali ne vidi se iz ovoga što si napisala.
Moj E. je prošle škg bio maturant u tehničkoj školi, dakle već je krenula korona kad se on pripremao za maturu. Bome, dobro su se snašli ti klinci, bolje nego neki nastavnici. U njihovoj školi još nije bilo puno problema, jer ipak je to tehnička škola - većina ljudi nije "na vi" s tehnikom, ali znam po starijem sinu - njega je u toj prvoj sezoni online nastave svako toliko zvala profesorica jezika iz njegove stare gimnazije da joj pomogne, kako riješiti ovo i ono, npr. kako se radi sa zoomom i teamsom, što napraviti kad se laptop ne može povezati i slično. Snašla se. Nije imala puno izbora.
Uglavnom, kao i sve drugo - online nastava nekim klincima (i profesorima) odgovara, nekima ne. Kratko i jasno - učenici trebaju više volje i unutarnje motivacije da postignu fokus (koncentracija na gradivo), ali ima i dobrih strana, jer razredni ometači manje smetaju, iako su neki to pokušavali i online. Nastavnici trebaju biti u stanju zamisliti kako je njihovim učenicima i način izlaganja gradiva prilagoditi medijima, tj. online nastavi.
Moj mlađi sin je radioamater i to iskustvo mu je puno pomoglo u usmjeravanju pažnje - zna slušati i izdvajati bitno. Puno mu je to pomoglo. Odlično je napisao maturu, unatoč online nastavi u drugom polugodištu. Trebat će i cijelu "korona generaciju" poučiti kako se snaći u ovakvim uvjetima. E, to je odgovornost nastavnika. Nije to ništa novo. Npr. Australija ima već desetljećima školovanje preko radija, a internet im znatno olakšava. Cijele generacije kod njih to smatraju normalnim. Ne kažem da bi i mi trebali, aliiii nema nam druge nego se prilagoditi.