Vidi rezultate ankete: Da li ste epiziotomiju doživjele kao narušavanje tjelesnog integriteta i sakaćenje

Glasači
97. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • da

54 55.67%
  • ne

43 44.33%
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 85

Tema: Epiziotomija i sakaćenje ženskih spolnih organa

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Epiziotomija i sakaćenje ženskih spolnih organa

Upravo sam pročitala napisano i od strane jednog doktora, da je epiziotomija = sakaćenje ženskih spolnih organa. To u potpunosti opisuje moju asocijaciju na epiziotomiju, a na par mjesta sam pročitala da su i neke druge žene to tako osjetile, uz varijacije kao "osjećaj silovanja", "narušavanje ženinog tjelesnog integriteta" i slične opise.
    Sad se sve više pitam da li je to usamljeni osjećaj samo nekolicine žena, ili učestali osjećaj poslije toga zahvata nakon što je napravljen bez pristanka rodilje a čak i kada je napravljen s pristankom.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne, djelomično zbog toga što sam u vrijeme svojih poroda bila needucirana i smatrala sam da je to normalni dio poroda. Danas, ne znam.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne, jer da me nisu recnuli imala sam osjećaj da ću puknut od pupka do š...ka. Pa bi onda krivila bebu što me "osakatila"

Imala sam dvije epiziotomije, šav uredno zarastao, malo ponata, ništa se ne vidi niti mi smeta... tako da nisam ni protiv ni za epiziotomiju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, jer mislim da je bilo opravdano u mom slucaju..bilo je toliko kriticno da su gurnuli ruke unutra i izvadili su ga van..tako da su me morali rezati...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, jer je bila protiv moje volje i bez mojega pristanka. Ustvari, grozno mi je bilo to što se netko usudio rezuckati po meni a da se nije udostojio spomenuti mi uopće što namjerava i tražiti pristanak.

Pucanje međice u drugom porodu sam doživjela kao nešto što dolazi od mojega čeda, malog zlata za kojeg bih dala puno više od bilo kakve tjelesne ozljede.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da, jer su mi je napravili bez pitanja. Bilo im je samo bitno da sto brze rodim i da se valjda rijese posla. To sto sam tri mjeseca trpila uzasne bolove, sto mi se sve upalilo i sto sam trajno osakacena to je nebitno. Bitno je da sam ja svoje djete "torpedirala" sto brze a epi je ionako "najnormalnija stvar za prvorotke".

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da.
    Doživjela sam to kao napad na sebe. Koju opravdanost ima rutinska epizotomija kod prvorotkinja ?

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ne.
    ali da je nepotrebna -definitivno da.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Pucanje međice u drugom porodu sam doživjela kao nešto što dolazi od mojega čeda, malog zlata za kojeg bih dala puno više od bilo kakve tjelesne ozljede.
    isto tako i ja. pucanje, pa da je i veliko, mi je sasvim ok, ali rezanje...

tinna, da li si mislila da i mi bez epija glasujemo ili samo one sa iskustvom epiziotomije?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Prvi put imala (u sve su me uputili) i nakon dva sata normalno hodala...drugi put dijete zapelo pa popucala i deset dana se oporavljala.
    Pa sad :/

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ne,jer je bilo potrebno!

lidac2004

Početno

ne.

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne. niš strašno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    tinna, da li si mislila da i mi bez epija glasujemo ili samo one sa iskustvom epiziotomije?
    Pa mislila sam ustvari na one koje su to doživjele, da li su to doživjele kao napad na svoj tjelesni integritet i pravo odlučivanja. Ja sam i sad toliko ljuta zbog toga, pogotovo kad pipnem taj debeli ožiljak koji se valjda i iz aviona može napipati; željela bih sve vratiti unazad da se mogu oduprijeti, boriti se protiv tog napastvovatelja, a ne mogu vratiti vrijeme unatrag. Tada me uhvati jad i osjećaj iskorištenosti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da.
    Znala sam da me neće mimoići, i mislila sam da me to neće toliko smetati, ali svejedno nisam mislila da će to proizvesti TAKAV osjećaj. Trenutak rezanja stvarno sam osjetila kao potpuno neprirodan i bolniji od svega ostalog (porod je bio dosta bolan, usprkos epiduralnoj).
    Još sam imala sreću - uopće me nisu jako rezali (svega 3 šava). Ali taj trenutak nikad neću zaboraviti.

Dorothea_30

Početno

Ne, jer mi je beba "zapela" u porođajnom kanalu, upozorili su da će me recnut, mali rez, 4 šava. Rodila ujutro, popodne sam već sjedila turski u krevetu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Glasala sam ne, jer je na kraju bila potrebna, ali je sam izgon ispao kako nije trebao i stvarno se osjećam osakaćena.
    Kada je počeo izgon u 7h ujutro pojavio se dr i rekao samo tiskajete, evo trud tiskajte, ne čekajte slijedeći trud tiskaaajteee, navalio mi se na trbuh i u 1 i pol naponu i u 5 minuta moje je dijete bilo vani, a specijalizantica je rekla popucali ste desno do cervixa, a lijevo smo vas zarezali.
    Da mi nisu isforsirali izgon jer je bio kraj smjene, vjerojatno ne bi pukla, a možda bi izbjegla epi.
    Znači ne zbog same epi, ali zbog načina poroda i toga što mi je cervix oštećen i što bi vjerojatno bio problem sa eventualnom drugom trudnoćom smatram se osakaćenom.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne!

Sam postupak nisam ni osjetila, a i oporavak je bio o.k.
    Više me je boljelo puknuće u rodnici. Prvo je bilo kao nije to ništa možda i ne treba šivati, a nakon 10 minuta dobila sam šav-dva koji i dan danas osjećam.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, jer je bila protiv moje volje i bez mojega pristanka.
    Zaboravila sam dodati da smo to tijekom poroda raspravili i da sam pristala na epiziotomiju, pa se možda zato ne osjećam "osakaćeno" (ko zna, da nisam pristala možda bi napravili isto), meni je bila prihvatljivija opcija kontroliranog reza nego nekontroliranog pucanja.
    Ovo si prelijepo napisala

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam glasala da.
    iako sam znala da mi ne gine rezanje,razlog zbog kojeg su to napravili mi je potpuno neprihvatljiv.
    došla sam u pol 8 navečer i rodila u pol 6 ujutro.dakle,one su odlučile u tom jednom trenutku da je dosta mojeg "neučinkovitog" tiskanja(meni je stvarno dugo vremena prošlo od kad mi se javio onaj prvi nagon za tiskanjem)-bebek se uopće nije spuštao i krenule s natiskivanjem trbuha. sad, jel to bilo opravdano ili ne,nitko mi nije pojasnio,kao ni čitav tijek poroda.
    naravno da su morale rezati-e,to je bio trenutak za pamćenje,onaj zvuk škara je preogavan bio,ali me taj tren nije ništa zaboljelo.
    puna tri tjedna nisam mogla ni pomisliti na sjedenje.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na upravo zavrsenom tecaju paramanadoula Michella Odenta cula sam, osim i mnogih drugih informacija koje su mi prilicno preobrazile dosadasnji pogled na porod, i jednu fascinantnu cinjenicu- ne o epiziotomiji koja nije prakticki ni spominjana, nego o pucanju.

Neki od vas znaju da je MD jedan postariji gospon, nekad radio kao kirurg i opstetricar, asistirao na nekih 16000 poroda, jedan je od pionira svojevrsne revolucije u porodnistvu kraja 60ih i sedamdesetih, prvi uveo u bolnice "home-like" atmosferu, bazene za radjanje, muziku za trudnice...
    Napisao je cijeli niz knjiga i clanaka posredno ili neposredno na temu poroda objavljenih u najeminentnijim medicinskim casopisima (Lancet, British Medical Journal, razni specijalizirani opstetricki casopisi, etc...), pokrenuo "Primal health research database" u kojoj skuplja sve vrijedne studije (dakle rendomized controlled studdies) o vezi nacina poroda i dugorocnom efektu u odrasloj dobi, etc...
    Uglavnom, pravi je znanstvenik, ali i nevjerojatan vizionar.
    Tko god se malo vise zainteresirao za prirodni porod zna za njegovo ime.
    Vec nekoliko desetljeca vise ne radi u bolnici nego asistira kucnim porodima.

Dakle da se vratim na pucanje, MD i njegova suradnica i omiljena doula Liliana Lammers s kojom cesto asistira porodima i odrzava tecajeve za zene koje zele postati doule, na tecaju su izrekli za mene nesto fascinantno:
    kada se zena na porodu osjeca
    -sigurno
    -nepromatrano(dakle neometano)
    i toplo!
    , a moram osobito naglasiti za izgon- kada ju se ne vodi u smislu disanja i tiskanja u izgonu (kazu da oni nikad zeni ne govore u kojoj je fazi jer je to samo nacin da se porod uznemiri, time produzi, a time postane i opasniji, sve sto Liliana kaze, i to samo ako ju se pita je "wonderful!", osim naravno ako ne postane ocito da se nesto ne odvija kako treba), dakle kada se zenu u porodu jednostavno (po potrebi umiri i ) pusti na miru
    bez "pilotiranja",
    tada nema pucanja!
    I to kaze netko s tako ogromnim iskustvom i reputacijom.

Ono sto je ohrabrujuce da ne govore samo o porodima kod kuce, jer u Vel.Britaniji ima svega par postotaka poroda kod kuce, nego o vecinom porodima koji na zeninu zelju zavrsi u bolnici, ali ju se uz pomoc doule zastiti od "coachinga".
    Sto mi opet daje ideju da nije toliko bitno gdje rodis, nego gdje ces imati te uvjete za neuznemiren porod (jer nekad uz babicu koja ne razumije potrebu za neometanjem i kucni porod moze biti jednako ili i vise interventan od bolnickog).
    Odent kaze da je najveca greska najveceg dijela tecajeva za porod (pa i onih za tzv prirodni porod) ta da se zene osjecaju da trebaju nauciti kako roditi (kako disati, kada tiskati, kada ne).

On iz svog ogromnog iskustva govori da s obzirom da smo sisavci, imamo i te dvije karakteristike sisavaca-nacin prehrane nakon rodjenja i nacin poroda, sto nam je zapisano u genetskom kodu.
    Drugim rijecima, tijelo zna kako roditi, isto kao sto zna kako spavati.
    A svi ostali sisavci osim covjeka radjaju u intimi.

Kada se zaista postuje fiziologija ljudskog poroda, tada ne da nema epiziotomije, nego ni pucanja.

Ovo je moj prvi post pod utjecajem ovog tecaja i bogme sam se raspisala ,
    ali ne sumnjam da ce ih biti jos na nekim drugim topicima .

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, je, iako sam (u prvom porodu) očekivala da bez epiziotomije neću proći, ipak neću nikada zaboraviti taj oduran osjećaj onih škara koje kao da mi trgaju meso, i taj me osjećaj iznenadio - točno sam to osjetila kao narušavanje mog tjelesnog integriteta. Kao i ono naskakivanje na trbuh.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam to tako dozivjela

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ne, pa ako se radi u trudu niti ne osjetiš. Curama koje su je osjetile očito je rađena u krivom trenutku. I ne vidim razliku između pucanja i epiziotomije, osim što može kod pucanja doći do lošjeg scenarija. Bilo bi dobro da prođe bez ijedne od ovih solucija, ali ako se bira ja biram epiziotomiju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nakon pucanja sam se oporavila 4 puta brže nego nakon epiziotomije, nemam psihičkih posljedica, ne mogu pronaći ožiljke, nisam to doživjela kao nasilje nekog stranca nad mojim dijelovima tijela, nego kao nešto što dolazi od mojeg čeda i zato je prirodno i nije atak na mene.
    Iako je do pucanja došlo zbog naliejganja primalje na trbuh, bez kojeg ne bi niti došlo do pucanja (glavica bebe od 4,5kg je izašla normalno), niti nalijeganje nisam doživjela kao atak jer me primalja pitala.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja je nisam osjetila, a svejedno se osjećam osakaćeno. Imati taj dio tijela razrezan i ponovo sašiven, samo zbog nečije neinformiranosti i nedostatka dobre volje, mi je prestrašno. Zapravo, isto bi mi bilo i da je bilo koji dio tijela u pitanju.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Glasala sam ne, jer je na kraju bila potrebna, ali je sam izgon ispao kako nije trebao i stvarno se osjećam osakaćena.
    Kada je počeo izgon u 7h ujutro pojavio se dr i rekao samo tiskajete, evo trud tiskajte, ne čekajte slijedeći trud tiskaaajteee, navalio mi se na trbuh i u 1 i pol naponu i u 5 minuta moje je dijete bilo vani, a specijalizantica je rekla popucali ste desno do cervixa, a lijevo smo vas zarezali.
    Da mi nisu isforsirali izgon jer je bio kraj smjene, vjerojatno ne bi pukla, a možda bi izbjegla epi.
    Znači ne zbog same epi, ali zbog načina poroda i toga što mi je cervix oštećen i što bi vjerojatno bio problem sa eventualnom drugom trudnoćom smatram se osakaćenom.
    aleksandra, pa to je uzas! mozes li reci u kojem si rodilistu rodila?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Ja mislim da ti definitivno spadaš u DA, jer pitanje je kako se osjećaš a ti se osjećaš tako, bez obzira da li je bila potrebana ili ne. A i ta potrebnost je upitna, jer da si rađala prirodno umjesto neprirodno, skoro sam sigurna da nikakva epiziotimija ne bi bila potrebna, niti bi došlo do bilo kakvog pucanja.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, osjetila sam to kao potpuni atak na svoje tijelo.
    Još dan-danas se trznem kad se sjetim onog ledenog siktanja škara koje su me triput zaparale. Imam 40 šavova, što unutarnjih, što vanjskih, a često znam reći da sad izgledam kao gusarska mapa s ogromnim X pored rupe s blagom.

Ožiljak me stalno zateže, imam problema sa seksom, osjetim svaku prokletu promjenu vremena, a svi znamo da su te promjene češće u zadnje vrijeme.

Radili su mi epi samo zato što se nekome, očito jako, žurilo. Prvi vodenjak mi je pukao u 3 ujutro, u 4 sam bila u rađaoni, u 8 sam bila otvorena 9.5cm, a u 8'30 su mi dali drip(!?). Tada je počeo pakao. Do tog trenutka se uopće nisam bunila, smijala sam se skupa s MM-om, držao me za ruku, močio mi čelo, davao piti, pomagao pri trudovima. Kad sam dobila drip, sve je postalo stoput teže. Potom su me prebacili u operacijsku salu kako bi me porodili, jer ne smiju riskirati s blizanačkim trudnoćama - one moraju biti dovršene u sali.
    Kako ja nisam rodila u dva truda, kako su oni vjerojatno očekivali, a i bližila se vizita pa su se žurili da odu, odlučili su prvog miceka izvući na vakuum. Tada su me zarezali. Ne želim se sjećati, ali, nažalost, to sjećanje je još uvijek prejasno utisnuto i ne znam što se mora dogoditi da bih zaboravila.

Krivim liječnike koji su se žurili, koji su tome pristupili na način - 'ajmo, što prije, da možemo ić'.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lex

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ka bolje razmislim i kod mene je završavala smjena, odmah poslije moga poroda moja smjena je otišla doma. Kako sam glupa, mislila sam da se to tako slučajno poklopilo.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam glasala za ne, jer je pitanje bilo o subjektivnom dozivljaju... i ne vidim oziljak a oporavak ne mogu ni nazvati oporavkom(no,to je zato jer su mi hemeroidi zadavali probleme pa je rez od epi bio macji kasalj)

ipak,rado bih da sam rodila u atmosferi 'michael odent'...
    citala sam njegovu knjigu u trudnoci... prekrasno... njezno, organski, seksi, toplo, fleksibilno, opusteno - prirodno...
    to ja ne zovem porod nego - preporod :raznjez:

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Definitivno sakaćenje.
    Osjećala sam se odvratno dok me doktorica šivala (nakon više od pola sata čekanja da zašije dvije rodilje koje su rodile nekoliko minuta prije mene). Doktorica je psovala, govorila kako je epi bila totalno nepotrebna. Zvala je babicu da pita što se dogodilo na porodu i da joj potvrdi glupost ove epi.
    Dakle, otvorena do kraja, prirodni trudovi, sve super. Međutim, dolazi drugi doktor kojemu se žurilo i dao mi je pola doze glukoze da pojača zadnji trud. Ma sestra nije dala ni pola te glukoze koja je počela djelovati iste sekunde, bolilo užasno, počela pucati nepotrebno i onda je doktor napravio epi. Uglavnom, bilo je unutarnjih i vanjskih šavova, a ja poslije poroda nisam mogla sjediti dva tjedna radi epi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Švrćo prvotno napisa
    Međutim, dolazi drugi doktor kojemu se žurilo i dao mi je pola doze glukoze da pojača zadnji trud. (
    To nije samo glukoza (šećer), nego unutra stave drip. Tako su mene preveli žednu preko vode, dok nisam pitala i skužila koji su sve dodaci unutra, uključujući i nešto za smirenje (mislim da apaurin). No već je bilo kasno, nisam to mogla izlijati iz sebe.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, i rekli su mi da je apaurin protiv bolova .

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam glasala "da", jer i mislim da je u mom slucaju to bilo potpuno nepotrebno, i da sam secnuta samo iz navike doktorke koja mi je bila na porodjaju. Bebina glavica je bila totalno van, ja sam osecala olaksanje, vec sam bila RODILA, a oni su me secnuli. I to za 3 bezvezna sava... totalno nepotrebno "sakacenje".
    Oziljak znam gde je, iako je ultra mali, i osecam ga cesto, kao neko cudno zatezanje.
    Inace sam popucala i unutra, i po grlicu (najverovatniije zbog indukcije, ne zbog ubrzanog izgona, jer nisam tiskala izmedju trudova, pocela sam samoinicijativno tiskati pola sata pre rodjenja bebe, ali sve po malo, i super mi je bilo), i vec na prvom pregledu ginekolog nije mogao da mi pronadje mesta gde sam popucala unutra, sve je savrseno zaraslo.
    Eto ti razlike.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još uvjek imam ogroman ožiljak od epija s prvog poroda. drugi sam sva sreća izbjegla i sve je ok.
    na kontrolnom pregledu doktor me pitao: kako to da sam tako jako rezana, a pao je na dupe kad sam mu rekla da je to od prije 3 godine.

bilo mu me žao.
    i meni mene.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    ja sam glasala za ne, jer je pitanje bilo o subjektivnom dozivljaju... i ne vidim oziljak a oporavak ne mogu ni nazvati oporavkom(no,to je zato jer su mi hemeroidi zadavali probleme pa je rez od epi bio macji kasalj)
    ista stvar...hemeroidi, uh, ne smijem se sjetiti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovako sam pisala o epiziotomiji mjesec dana prije poroda:

Iskreno, meni je glavni razlog protiv epi strah, gađenje, odvratnost, odbojnost...od toga da mi međica bude prerezana i/ili šivana. Čak da mi netko može garantirati da neće boljeti, mene psihički ubija pomisao da mi tako nešto rade. Jednostavno nije prirodno. Sva ostala bol u porodu dolazi iz mene, a ne izvana i to mi je apsolutno prihvatljivo.

Naravno, cilj mi je moći što prije nositi svoju bebu i normalno sjediti, ali ipak mi prvi i osnovni razlog ostaje gorenavedeni. Ne mogu vam opisati koji me užas obuzima pri pomisli na epizotomiju. Kad sam bila mlađa i dok nisam znala da je moguće roditi bez rezanja, dobijala bih prave napadaje panike pri pomisli na taj dio poroda i mislila kako nisam sigurna hoću li zbog toga ikad uopće rađati.

Da ne pričam koliko me tek užasava pomisao na carski...Ista stvar. Nikad u životu nitko mi nije rezao niti jedan dio tijela i pomisao da bi se to moglo dogoditi mi je stravična.

Tako da su moji razlozi iz kojih ne želim epi prilično kompleksni.

Nisam rezana, ali mislim da je iz navedenog i više nego očito kako bih doživjela epiziotomiju da sam je imala.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dozivjela bi ju i gore od toga.

nepotrebna epi je uistinu sakacenje. jer kako bi se to moglo drugacije objasniti? nepotrebno rezanje tudjih spolnih organa. ne samo sakacenje nego i silovanje. ko bi normalan dao da mu neko sjecka po vagini il penisu jer se tom drugom tako hoce...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    [i]Iskreno, meni je glavni razlog protiv epi strah, gađenje, odvratnost, odbojnost...od toga da mi međica bude prerezana i/ili šivana. Čak da mi netko može garantirati da neće boljeti, mene psihički ubija pomisao da mi tako nešto rade. Jednostavno nije prirodno. Sva ostala bol u porodu dolazi iz mene, a ne izvana i to mi je apsolutno prihvatljivo.
    nepotrebna epi je uistinu sakacenje. jer kako bi se to moglo drugacije objasniti? nepotrebno rezanje tudjih spolnih organa. ne samo sakacenje nego i silovanje. ko bi normalan dao da mu neko sjecka po vagini il penisu jer se tom drugom tako hoce.
    da, da, da - to je ono što ja osjećam nakon epizitomije. Prije poroda uopće nisam smatrala da o tome trebam razmišljati, jer sam mislila da se tako drastični zahvat radi samo ako je direktno ugrožen život djeteta. Grozna mi je bila spoznaja s kojom sam se suočila (da je bilo nepotrebno i protiv moje volje), a skupila sam hrabrosti da se suočim tek 2 godine nakon prvog poroda.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A mene bas zanima da li sam u pravu, tj. da li je kod mene ta epiziotomija stvarno bila potpuno nepotrebna. Gore sam napisala, ja sam stvarno imala osecaj da je vec sve gotovo, bili su mi samo rekli da sledeci trud pokusam da ne tiskam, da bi doktorka stigla da prihvati bebu (i da me secne ).
    I sad zamislite sam kraj izgona, mene vise nista ni ne boli, beba pola napolju, a ja kao "ne tiskam", i onda, dodje doktorka, i - epi?
    Novi se rodio u sledecem trudu, skoro pa da nisam ni malo gurala.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    da bi doktorka stigla da prihvati bebu (i da me secne ).
    Ovako je bilo kod mene na prvom porodu, toga doktora nije bilo niti jedan trenutak na porodu, došetao je lagano na sam kraj izgona, i da bi se reklo da je ipak nešto radio, napravio je epiziotomiju. Čak me nije niti pregledao na početku, sve su radile primalje, a on je suflirao sa strane a da me nije pogledao. Mislim da je imao nakakve novine pred sobom na stolu.
    Mislim da bih prošla bolje samo sa primaljama, a da njega uopće nije bilo.

oleandrina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ima li na kraju rodilja uopće pravo zahtijevati da se epiziotomija NE napravi, ili te ako spadaš u određene kategorije (poput prvorotkinja) potpuno ignoriraju?
    Kakvo je stanje u Petrovoj ako netko može reći?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa

aleksandra( mozes li reci u kojem si rodilistu rodila?
    Sveti Duh, što bi se reklo loša sreća, bio je četvrtak, 1. maj, svi koji su mogli su spojili produženi vikend i upala sam u smjenu kojoj nije bilo ni do čega, a kamo li do mog poroda, babica mi je bila totalno neangažirana, nije mi se obratila sa 2 rečenice.
    Da je sve išlo uredno možda epi ne bi trebala, ali ovako je trebala, jer sam tako pukla da mislim da nisu napravili tu epi da bi pukla, kako je netko napisao od pupka do š...
    Što je najgore ja sam mislila da sam spremna za porod, da ću znat što i kada trebam tražiti za sebe, ali u trenutku kada je počeo izgon mislim da sam otišla u tranziciju, a nažalost nisam imala kraj sebe ni babicu ni doktora koji bi mi pomogli.
    Poslije kada sam ležala u predrađaoni ona 2 sata nakon poroda (kod mene se produžilo na 6, bila je gužva) 1 sat je kraj mene stajao dr koji je došao u smjenu i pričao samnom, babica je svako malo pitala da li mi što treba, mislim da bi sve bilo drugačije da sam rađala samo 2 sata kasnije.
    Sad sam otišla of topic, već sam o tome pisala, na drugim topikima, ali svaki put kada o tome pišem ili govorim sva se uzbudim.
    Čak sam u jednoj situaciji došla u kontakt sa glavnom babicom sa Svetog Duha, došla mi je na posao, sva sam se uznemirila, i morala sam joj to ispričati mada mi je poslije bilo krivo, žena je došla kao privatna osoba, a ja je zaskočila.
    Znam da nekad ljudi kritiziraju doktore neopravdano, ali više ginekologa sa kojima sam razgovarala samo me je pitalo u koliko sam sati rodila, kada sam rekla u 7, 10 svi su rekli da sam tako prošla jer je bio kraj smjene, dok mi to nije rekao 1 ginekolog, ja sam glupa mislila da je tako trebalo biti.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj dominika prvotno napisa
    ne, jer mislim da je bilo opravdano u mom slucaju..bilo je toliko kriticno da su gurnuli ruke unutra i izvadili su ga van..tako da su me morali rezati...
    i meni je babica gurnula ruku da bi izvukla nou, al me nisu rezali
    samo zbog toga sam malkicu pukla, ništa strašno, inače mi je cijelo vrijeme masirala međicu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj oleandrina prvotno napisa
    Ima li na kraju rodilja uopće pravo zahtijevati da se epiziotomija NE napravi, ili te ako spadaš u određene kategorije (poput prvorotkinja) potpuno ignoriraju?
    Može.
    Na nekim topićima se pričalo o tome, a kako sam konkretno ja izbjegla možeš pročiati u priči Izborili smo se da bude savršeno. A ja sam bome ne samo izbjegla nego i pobjegla, he, he ...

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj plashljivo_pile prvotno napisa
    ne. niš strašno.
    Eto, ovako

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Irena, ako sam dobro skužila tvoju poantu, hoćeš reći da treba prihvatiti tu praksu, a nakon zahvata pokušati zaboraviti da se dogodio ?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moja je teta u austriji rodila četvero djece, od toga i blizanke, i nijednom nije imala epiziotomiju...kaže da to doktorima nije opće palo na pamet... :/

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •