Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
Meduliceva i Kaciceva su bas jako stradale u potresu, to su prve ulice kroz koje sam prosla 22. 3. kad smo u 7 ujutro sjeli u autu i te cu slike pamtiti zauvijek.
Ne znam da li ste upratili, ali u centru je pokrenuta inicijativa roditelja skolske djece da se osiguraju sigurnosni koridori za djecu- jer se ne usudimo pustiti ih do skole. Ulice su ogradjene trakama, a ako dignete glavu smrznete se od pogleda na popucale crijepove i cigle koji samo cekaju da padnu. Dakle zivot u centru je opasan po zivot.
Mene je isto visestruko zapanjila hladnoca kojom se ljudi odnose prema stradalnicima potresa iz centra grada. Primjerice zgrada moje drage prijateljice, gospodje od 65 godina, stara je skoro 150 g, ona je tamo od rodjenja, svi placaju pricuvu i brinu se za zgardu, kad je lupilo na proljece dobili su crvenu naljepnicu koja je naknadno promijenjena u zutu. Mjesecima su zivjeli bez plina, tople vode, grijanja. Ljudi su pokrpali svoje stanove, da ne zive u krsu, ali obnova popucale zgrade, na to se mora cekati. Birokracija za pocetak, a potom i sve ostalo. Vlada, koja se zakonom obvezala na 60% troskova konstrukcijske obnove u ovom je proracunu osigurala jedva 240 milijuna- na stetu od 40 milijardi. To znaci da Vlada planira obnavljati stetu od potresa 200 godina. Moja prijateljica razmislja o prodaji stana, u kojem je provela cijeli svoj zivot i kojeg voli i za koji brine i kojeg cuva, kao i svoj kvart. Razmislja o tome da ga proda u bescijenje. Lakoca kojom se gradjanima sugerira neka odsele mene stvarno sledi. Zbog izostanka empatije, no i zbog prijetece gentrifikacije centra, protiv koje se gradjani europskih metropola bore rukama i nogama, a Zagrepcani van centra ju zazivaju.
Tanci, meni isto nije jasno zasto se ne spominje Zapresic, tj. jasno mi je, pao je u drugi plan, a velika je steta. Samo sto argument Zagreb ima Bandica - ne znaci nista. Milana Bandica centar grada ne zanima, jer mu je kristalno jasno da tamo ne zivi njegovo glasacko tijelo, zato je centar i tako devastiran i zaneamren, jos od prije potresa.
Sasa, meni se čini da će centar Zagreba oguliti lešinari. Pa za skidanje dimnjaka im treba 4 mjeseca!!! 4 mjeseca!!!!

Evo, jadni svi ljudi čije su nekretnine nastradale u potresu i nisu više za živjeti u njima.