Pa da... nitko to ne radi sa starijim djetetom, da ga ispiše iz vrtića kad se rodi nova beba i mama je na novom porodiljnom...

Zato je i malo nezgodno npr. dijete od 4 ili 5 godina ispisati iz vrtića ako se roditelj tek tada odluči iskoristiti taj ostatak roditeljskog, na koji ima pravo bas za to dijete od 4 ili 5 godina. I to dijete je naviklo i možda voli vrtic... da ne pričam o predškolcima... da ih zadnju godinu odvajaš od prijatelja.

Neovisno sto piše ili ne piše o papirima, a složili smo se da nigdje ne piše da se to dijete za koje koristiš roditeljski (a kamoli neko drugo starije dijete) treba ispisati iz vrtića i boravka... konceptualno je to meni zapravo nedorečeno...

Ti imaš te (najviše recimo 2,5 godine) i odlučiš iz iskoristiti iz ko zna kojih razloga kad dijete ima 5.5 godina. I onda bi ga trebao iščupati iz vrtića? Zašto?

Pa možeš dijete voditi u vrtic na primjer od 9 do 13h, umjesto od 7 do 17, i opet ti ostane dovoljno vremena da “budeš sa svojim djetetom dok koristiš roditeljski dopust.

Kažem, u jednu ruku razumijem da roditeljski služi da si sa svojim djetetom. Ali ako ga koristiš između njegove 5. i 8. godine nema bas previše smisla da je dijete samo doma s tobom.

Ili npr. boravak - ne treba mu možda u prvom razredu jer si na roditeljskom dopustu. Ali trebat će mu u 2. razredu jer počinješ raditi. I onda dijete mora mijenjati razred...

Tako da meni ni teorija bas tu nije previše precizna. A tko zna zapravo u praksi koliko ljudi se odluči to i koristiti kad dijete ima 5 ili 6 godina. To su zapravo bas sad i te generacije djece, jer je to mjera od 2013. Bilo bi mi zanimljivo vidjeti koliko zapravo roditelja to koristi sada za djecu rođenu npr. između 2013. i 2015.