smile8 lakse malo sa smajlicima pliz

bas sam poslala slike za portal, a u medjuvremenu da napisem ukratko kako je bilo nakon poroda. nemam bas inspiraciju pa cu zbrda-zdola po sjecanju...

daklem, divim se toj zeni. ima 56 godina, izgleda ko da ima 46, a aktivna je kao da ima 26... sama odrzava veliku kucu i vrt, ima 90 poroda godisnje (dakle 1-2 tjedno), sama kuha i cisti za parove koji su kod nje na babinju... u subotu kad smo dosli kod nje, radila je u kontinuitetu vise od 24 sata, isla spavati u 2 ujutro a vec iduci dan se po obicaju rano ustala, skuhala nam tri obroka, oprala radjaonu i kupaonicu, pomagala nam u bondingu i tehnikalijama oko beba...

inace kuca ovako izgleda: u prizemlju su dvije sobe za rodilje i familiju, kupaonica i dnevna soba/ blagovaonica iz koje se ide u radjaonu. gore ona stanuje.

prakticki sva hrana koju kuha je direkt izvadjena iz njenog vrta, a kuha mraak. kuha uglavnom vegetarijanski, povrce i zitarice, sve organski i integralno naravno, sto muzevima bas nije sjelo ali nama svjezim rodiljama super (tim vise sto pazi da hrana olaksava probavu i prvi odlazak na wc nakon poroda ) mm mi je kupio cokoladu ali uopce ju nisam jela - od njene hrane sam se osjecala super i nista nezdravo mi nije ni palo na pamet pojesti. (da je bar i dalje tako)

mi smo se osjecali kao doma. imali smo svoju sobu, nismo se uopce odvajali, naravno slobodno smo setali po kuci i vrtu. zeko je mozda jednom bio na dalje od 2 metra od nas, kad ga je babica odnijela premotati dok smo mi jeli. inace ima stosne krevetice na kotacice u koje stavis bebu dok jedes, tako da ti je odmah pokraj i ako treba papati hop! - jednom rukom pridrzavam bebu, drugom nabadam salatu po tanjuru. iako smo tu vecer obje rodile, iduci dan smo normalno sjedile (ok, na mekanom) za doruckom i hendlale i bebe i sebe.

odmah nam je pokazala kako se premata beba, kako se doji, polozaje pri dojenju, njegu pupka... zapravo, njega pupka niti ne postoji. dvaput je posula pupak homeopatskim praskom i nismo koristili nikakve sterilne gaze a kamoli nesto vise. jednostavno stavis pelenu i gotovo. nakon tri dana je otpao i nikakvih problema nije bilo.

koristi iskljucivo platnene pelene, sve od neizbjeljenog pamuka. u kupaonici stoji hrrrpa pelena i samo se posluzis, isto kao i s mrezastim gacicama i uloscima za nas.

nema problema za stariju djecu, kad smo bili na kontroli kod nje je bio jedan par sa djevojcicom od 2 godine i novorodjenom bebom. svi zajedno su sjedili za stolom i jeli dok smo mi pricali. ne znam doduse da li je curica prisustvovala i porodu

uglavnom smo sve sami radili, a ako bi nesto zapelo, po danu ili po noci, ona je odmah bila tu. ti dani su bili dosta stresni, zbog intenziteta emocija, zbog psihickog i fizickog napora poroda, prilagodjavanja sasvim novom zivotu... jela sam enormne kolicine hrane (i sada jos jedem) i pila homeopatski lijek arniku a opet sam se osjecala slabo i iscrpljeno, trebala mi je sva pomoc koju sam mogla dobiti. ne mogu si ni zamisliti da sam bila u rodilistu, svadjala se da mi donesu bebu, nemala muza pokraj sebe da mi pomaze, da ne pricam o bolnickoj hrani. ali najvise od svega ne zelim ni misliti kako bi bilo malom zeki da je bio odvojen od nas. ovako smo ga upoznavali 24h dnevno, a mijenjao se iz dana u dan. puuno je sanjao, ocito je prozivljavao porod i dolazak u ovaj cudni svijet.

moram sad ici, netko se probudio i trazi svoju najbolju prijateljicu... dobro, jednu od dvije