Stranica 7 od 13 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 639

Tema: Rad nedjeljom

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sva sreca da ne zivimo u tim zemljama s neradnom nedjeljom sto to ljudima namecu neka pravila, ovako bar neki shopping centri rade. Mislim pozitivno, odn. da cemo opstati i prilagodit se do razine normale i prihvacanja, kao i s odvajanjem smeca, stavljanjem pojaseva, kontrolom cistoce wc-a i ostalim 'nametanjima'.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.07.2023. at 12:23

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A sumnjam i da su shopping centri vehiclei sustainabilityja s njihovom ponudom brze i jeftine mode, a online narucivanje onda strava za okolis vs shopping centri. Npr kad se uzme u obzir taj dodatni dan klimatiziranja takvog mastodonta.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.07.2023. at 12:25

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovaj će tjedan biti i neradna subota i neradna nedjelja Petak će biti veselo u dućanima. Spast će trgovci s nogu.
    Te su neradne nedjelje glupost.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma daj Beti3 stvarno pretjeruješ...
    Da past će s nogu i onda odmorit 2 dana. Neka.

Ionako su sad dućani na kontinentu poluprazni jer su ljudi na odmoru,a na moru velika većina radi zbog turist.sezone.

Od muhe se radi slona hrvatska posla (ne mislim ti nego općenito mediji , ljudi..)
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 10:15

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ZG Kaufland je ovu nedjelju bio pun ko šipak, ko pred Božić (morali smo ići jer smo se u subotu kasno navečer vratili s puta)

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Jučer na RTL -u u prilogu trgovkinja koja je zadovoljna neradnim nedjeljama jer sad može otići negdje na izlet ili na ručak.

Dakle na ručak gdje će svejedno netko morati raditi i ne biti sa svojom obitelji na izletu?

Mislim banaliziram ali ono

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne banaliziraš.

Apsurdno je kao i puno toga kod nas.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nego pitanje... da li u subotu rade dućani na moru? Nešto mi "zvoni" da u zakonu piše da se praznici ne ulaze u onaj fond 16 nedjelja nego da se ne smije raditi, no nisam baš 100% sigurna u svoje sjećanje...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Navodno se pola turističkih noćenja ostvari u Zagrebu, a prosječna dužina boravka je kraća od dva dana. Od svih trgovačkih centara prošlu nedjelju sam pronašla da radi samo - Roses outlet. Ne bi to ni znala da nisam pokušala pomoći jednoj stranoj obitelji gdje bi mogli kupiti što su planirali. Njihov novac se definitivno neće preliti na druge dane jer su u Hrvatskoj bili od subote kasno navečer do ponedjeljka rano ujutro. A u Zagrebu stvarno ne postoji stav da imamo previše turista, baš naprotiv, bez njih u gradu ljeti ne bi bilo ni toliko događanja i želimo ih zadržati i potaknuti da ostanu duže i dođu opet.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ninaxy ovo da se pola noćenja ostvari u Zg je na razini godine a ne ljetne sezone jel tako?

Ja isto kad dodjem u Njem ili At ili mnoge druge zemlje ne očekujem da ću baš u ned naći to što sam planirala.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 12:58

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I gle čuda ne gledaju nas sažaljivo ni Nijemci, ni Austrijanci, nastavi niz...
    Malo se zezam al je zapravo tako.

MM je isto kao vi za radnu nedjelju, ja nisam. Mislim da bez nje možemo kao i mnoge druge europske zemlje.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku

Ja isto kad dodjem u Njem ili At ili mnoge druge zemlje ne očekujem da ću baš u ned naći to što sam planirala.
    Ne očekuješ, ali nađeš.

Ak nigdje druigdje, rade dućani na kolodvorima i slično frekventnim mjestima

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mislim da nitko nikad nije ni napisao da ne mozemo pa je izlisno to ponavljati

samo je pitanje zelimo li ili trebamo, a najvise, je li ustavno zabraniti rad, sto se i sud vec dvaput slozio da nije

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ninaxy ovo da se pola noćenja ostvari u Zg je na razini godine a ne ljetne sezone jel tako?

Mislim da na godišnjoj bazi, ali i u Zagrebu je sada sezona, najviše stranih turista dolazi u srpnju i kolovozu. Zašto bi sezona u Zagrebu trebala biti manje vrijedna od one u Istri ili Dalmaciji?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM je isto kao vi za radnu nedjelju, ja nisam. Mislim da bez nje možemo kao i mnoge druge europske zemlje.
    Kako sam već napisala, ponavljaš nešto što nije istina.

Nasumičnim gledanjem sam skužila npr kako ima samoposluga u Austriji koje rade nedjeljom.

Plus razni mali privatni dućani, gdje ak zagusti, možeš, po znatno višoj cijeni, kupiti nešto kaj tii baš zafali.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da na godišnjoj bazi, ali i u Zagrebu je sada sezona, najviše stranih turista dolazi u srpnju i kolovozu. Zašto bi sezona u Zagrebu trebala biti manje vrijedna od one u Istri ili Dalmaciji?
    To sam i pretpostavila da je na godiš.razini. Nekad smo najviše turista imali za Advent, al to je svršena priča. Dobro da ih uopće ima na što nam centar grada sliči.

Dapače neka turista u Zg, kao i u drugim europs.metropolama al tražit baš nešto specifično baš u ned (sasvim se sigurno naći neće na kolodvorima kako Nano insinuira ako ste morali potegnut do Roses-a) a ono ....

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Kako sam već napisala, ponavljaš nešto što nije istina.

Nasumičnim gledanjem sam skužila npr kako ima samoposluga u Austriji koje rade nedjeljom.

Plus razni mali privatni dućani, gdje ak zagusti, možeš, po znatno višoj cijeni, kupiti nešto kaj tii baš zafali.
    Nano uz dužno poštovane imamo forumašicu koja živi u Austriji, bila sam nebrojeno puta tamo, i trebalo bi vjerovat tvojim nasumičnim pretraživanjima. A šta ako u tom nekom dućanu baš nrma ono što traže turisti od ninexy?

Sigurno neću izgubit pola dana da tražim to nešto nego ću uživat u gradu.

Kao šzo si mene uvjeravala opet svojim on lone oretrađivanjem pored mene žive i mojih očiju da je Hag nedjeljom mrtav grad što se tiče shoppinga.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 14:38

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A joj tipfelera... ne da edit, fali pokoja riječ.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 14:40

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ne očekuješ, ali nađeš.
    Ak nigdje druigdje, rade dućani na kolodvorima i slično frekventnim mjestima
    Da, kad dođeš mrtav umoran nakon 24h puta i onda presretan nađeš dućan koji radi cijelu noć da kupiš tjesteninu, šalšu i tuna konzervu i nahraniš sebe i djecu (zaboraviš sol ali božemoj, može se i bez soli )

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne znam mislim da bi svatko trebao imati paket tijesta doma, možda i paradajz, soli bar deku, ali tunu ne
    Ja imam dve vrste tijesta
    Ali važno da ste se vi nasitili
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 01.08.2023. at 14:47

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Doma možda i da ali na prekooceanski let to baš i ne nosim sa sobom

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nano uz dužno poštovane imamo forumašicu koja živi u Austriji, bila sam nebrojeno puta tamo, i.
    Moji nasumična pretraživanja su točna jer su objavljena online. Vrlo često se služim pretraživačem kada hoću vidjeti radno vrijeme, bilo u Zagrebu, bilo na putovanju.
    Pa evo ti jedan Spar u Grazu.

https://www.spar.at/standorte/spar-g...-europaplatz-6

To što ti ne želiš gubiti vrijeme je tvoja stvar. Netko želi. Isto tako netko želi i zaraditi s 50% uvećanom plaćom nedjeljom.

Ako se zabranjuje rad trgovina nedjeljom, nek zabrane rad i drugim ljudima kojima je ta nedjelja radna. Oni nemaju pravo "uživati" sa svojom familijom? to je isključivo "privilegija" zaposlenih u trgovinama
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 01.08.2023. at 14:56

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Uz google maps nije mi dosad bio problem nac ducan koji radi u velikim europskim gradovima, a da je unutar pjesacke udaljenosti, petkom il svetkom.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Uz google maps nije mi dosad bio problem nac ducan koji radi u velikim europskim gradovima, a da je unutar pjesacke udaljenosti, petkom il svetkom.
    Naravno da nije.

Al nekima očito je, kad tvrde kako dućani nedjeljom ne rade.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Doma možda i da ali na prekooceanski let to baš i ne nosim sa sobom
    Onda i neke druge zemlje imaju neradne nedjelje?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moji nasumična pretraživanja su točna jer su objavljena online. Vrlo često se služim pretraživačem kada hoću vidjeti radno vrijeme, bilo u Zagrebu, bilo na putovanju.
    Pa evo ti jedan Spar u Grazu.

https://www.spar.at/standorte/spar-g...-europaplatz-6

To što ti ne želiš gubiti vrijeme je tvoja stvar. Netko želi. Isto tako netko želi i zaraditi s 50% uvećanom plaćom nedjeljom.

Ako se zabranjuje rad trgovina nedjeljom, nek zabrane rad i drugim ljudima kojima je ta nedjelja radna. Oni nemaju pravo "uživati" sa svojom familijom? to je isključivo "privilegija" zaposlenih u trgovinama
    Da, to je ali Spar na Glavnom kolodvoru u Grazu. Radi taj i jedan na aerodromu, ali to sam i bila 2x navela u ranijem postu.
    Posljednje uređivanje od annie84 : 01.08.2023. at 15:29

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne zelim tjerati mak na konac al prosle godine sam bila u NL i u nedjelju sam se odlucila na izlet u Hag nakon sto sam sletila. Ne da je sve radilo nego sam bila i na jednom fakuletetu u posjeti. I tamo je sve radilo. Sav shopping sam obavila. U Delftu je samo par ducana bilo otvoreno al sam mogla u, mislim Sparu, kupiti si par sitnica za pojesti.
    U Hag sam otisla sto zbog posjete tom faksu, sto zbog Djevojke s bisernom nausnicom koju sam imala zelju vidjeti uzivo

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj spajka, pa često sam gore. Davno sam napisala da skoro sve radi nedjeljom.

Da ne velim kako se studenti grebu za rad nedjeljom zbig veće satnice.

Annie, u Zagrebu ne rade ni dućani na kolodvorima. Al Zagreb se diči "turizmom"
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 01.08.2023. at 16:27

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Naravno da nije.

Al nekima očito je, kad tvrde kako dućani nedjeljom ne rade.
    Uopće ne kužiš poantu.
    Smatram da rijetko što može bit tako hitno i bitno (osim lijekova) da morša moć nabavit baš to u ned. Uvijek rade benzinske i sl.
    Ina33 je lijepo objasnila razlikeizmedju raznih vrsta usluga nwdjeljom,ne mialim ponavljam istu storiju over and over .

Smatram da smo razmaženi do bola (svi uklju samu sebe). Naviknuli bi se,uostalom većina nas je živjela u Jugi i preživjeli smo crne neradne nedjelje. Fakat ne znam kako, kakosmo uopće živi....

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Ne zelim tjerati mak na konac al prosle godine sam bila u NL i u nedjelju sam se odlucila na izlet u Hag nakon sto sam sletila. Ne da je sve radilo nego sam bila i na jednom fakuletetu u posjeti. I tamo je sve radilo. Sav shopping sam obavila. U Delftu je samo par ducana bilo otvoreno al sam mogla u, mislim Sparu, kupiti si par sitnica za pojesti.
    U Hag sam otisla sto zbog posjete tom faksu, sto zbog Djevojke s bisernom nausnicom koju sam imala zelju vidjeti uzivo
    Spajka, e super da si bila friško.
    Akde molim te reci mi jeau li radili u nedjelju u centru dućani s odjećom i obućom jer meni je to trebalo?

Definitivno mi nije trebao dućan s prehr.namirnicama haha
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 16:32

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Lili radilo je sve. Ja sam feajli kupila neka sjenila u Duglasu u shopping centru Sinu kupila neku majicu. Uopce nisam imala.osjecaj da je neradni dan.
    Guzva je bila. Ne poznajem Hag pa ne znam kako se shopping centar zove, ali ima veze s prolazom. Mozda Passage?
    Znam da je bila nedjelja jer sam dan prije slavila rodjendan i bila.jadna sto moram na put za vikend sama.
    Ali NL je predivna i cim sam sletila zaboravila sam na tu patnju

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam prva vrlo rijetko išla nedjeljom u dućan, jer mi je život drugačije organiziran. U shopping centar odem valjda 3x godišnje, ako i toliko.
    Al mi je ova odluka suluda i glupa.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

E da shopping centar nije van grada. Nego bas u gradu, u centru.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ono kaj me stvarno najviše smeta kod ovakvih rasprava je izvrtanje činjenica. Odnosno pisanje neistina. I onda mi neki postovi izgledaju kao dnevnik na HTVu. Ili Plenkijev govor. Mozda više ovo drugo.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne sjećam se shopping centra u centru u to doba kad sma ja bila(možda je kasnije izgradjen), pitala sam za trgovine po centru Haga (s odjećom i obućom).
    Jesu li bile nedjeljom otvorene?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I opet, podrzavam rad koji je olacen adekvatno. Kad god to je.
    Vjerujem da nekom ne odgovara rad vikednom. Ja ne radim vikendima vec dugo. Nekad kao mlada sam svaku nedjelju isla u labos nacijepiti kvasac da mogu u ponedjeljal raditi. A tad nit mi se to platilo, ali u pon ne bih imala sta raditi.
    Vjerujem da u ducanima ima dovoljno onih kojima ne smeta raditi nedjeljom ako su placeni.
    Nikad ne postavljamo pitanje rad u smjenama u istim tim ducanima po shoppong centrima. Npr. ako neki roditelj zeli biti s djecom navecer a docan radi do 21. Dok zatvori, sredi sto vec treba, ne vjerujem da je doma prije 22. A ima djecu skolarce. Ili jos gore vrricku djecu koja onda ujutro idu u vrtic. I vidi svoju djecu svaki drugi tjedan.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I ono kaj me stvarno najviše smeta kod ovakvih rasprava je izvrtanje činjenica. Odnosno pisanje neistina. I onda mi neki postovi izgledaju kao dnevnik na HTVu. Ili Plenkijev govor. Mozda više ovo drugo.
    Pa dobro Nano ajmo direktno jel ti misliš da ja lažem da su trgovine s odjećom i obućom po ulicama Haga u centru bile zatvorene? Molim te odgovori s da ili ne.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 16:54

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne sjećam se shopping centra u centru u to doba kad sma ja bila(možda je kasnije izgradjen), pitala sam za trgovine po centru Haga (s odjećom i obućom).
    Jesu li bile nedjeljom otvorene?
    Ok Lili ako nisam jasna. DA radili su. I ducani ciji izlog gleda na ulicu i ulazis s ulice u centru grada. Kao i taj centar u prolazu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jel spajka laže da u Delftu samo par dućana radi a ostali su zatvoreni?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma spajkane pitam za shopping centar nego baš za centar grada. Super da si riješila sve.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cek razumijes da su ducani neki radili u Delftu al ne kuzis jesu li radili u Hagu u centru.
    Lili oprosti al ti mene provociras sad.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ok Lili ako nisam jasna. DA radili su. I ducani ciji izlog gleda na ulicu i ulazis s ulice u centru grada. Kao i taj centar u prolazu.
    Ok hvala spajka, onda su to promijenili krpz godinw. Tada ama baš ništa nije radilo rad.danima iza 18h osim čet i nešto sitno u sub. Morala sam se krpat s aerodromom i po tome sam dobro zapamtila.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cek razumijes da su ducani neki radili u Delftu al ne kuzis jesu li radili u Hagu u centru.
    Lili oprosti al ti mene provociras sad.
    Pa rekla si neki u Delftu. A da su u Hagu skoro svi.
    Jesam krivo shvatila?
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 16:59

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Uopće ne provociram, samo pokušavam shvatit da očito postoje razlike medju gradovima.

Ovaj članak sažima sve što mi se svidja u jednom sporom danu vikenda-nedjelji:
    https://m.facebook.com/story.php?sto...00064534398900

Ko ima fejs može ga pročitat. Meni je baš

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Šta se desilo s nedeljom?

Juče sam je celog dana tražio i nigde nisam mogao da je nađem. Nekad je, sećam se, svaka nedelja bila praznik, oblačila se bela košulja i prale se uši i vrat. Nedeljom se išlo na porodične ručkove posle kojih su svi dremali, razbacani po stanu kao nasukani kitovi, i tek bi nas miris crne kafe budio iz te omamljenosti.

Ustajali smo polako, pažljivo, ništa nije smelo da bude brzo i naglo. Nedelja je bila dan sporosti, dan lenjosti, dan koji se provodio tako kao da mu ništa nije prethodilo ili kao da se ništa neće desiti posle njega.

"Nedelja - dan bez budućnosti", napisao je u jednoj svojoj pesmi Raša Livada. Ne znam na šta je on mislio kada je napisao taj stih, ali to je za mene najlepši opis nedelje. One druge nedelje, kakva je nekada bila, a ne kakva je sada i kakva je bila kada sam juče izašao iz kuće.

Nekada nedeljom nisu radile radnje. U stvari, do deset se u nekim prodavnicama mogao kupiti hleb, mleko i pogačice, a bili su, takođe do deset, otvoreni i kiosci za prodaju štampe. Sve ostalo je bilo zatvoreno i uživalo u nedeljnom miru.

Na pijacu se išlo subotom. To je bio pravi dan za kupovinu paprika, lubenica i kajmaka. Nedeljom se odlazilo na pijacu samo u slučaju da vas je nešto sprečilo u subotu. Uostalom, nedeljna ponuda na pijaci je pružala bledu sliku u poređenju sa subotnjim obiljem.

Nedelja je bila dan za izlet. Penjali smo se na Avalu kao da osvajamo Mont Everest, a onda smo trčali nizbrdo sve dok se ne bismo umorili. Tada bismo izvadili kifle namazane buterom, tvrdo kuvana jaja, kriške Zdenka sira i crvene jabuke.

Nedeljom je podnevni mir u dvorištu duže trajao. Nismo igrali fudbal, nismo udarali loptom u zid. Ćutali smo čak i dok smo igrali klikere. Tek kasnije popodne, kada se suton već prikradao preko neba, počinjali smo da govorimo glasnije i slobodnije, mada ni tada nisu naši glasovi odjekivali kao tokom drugih dana.

Nedelja je bila spor dan. Dan obnove. Dan kada su u celom gradu u podne složno zveckale kašike za supu, kada su ulice bile puste, a vozila gradskog saobraćaja prazna.

"Nedelja - dan bez budućnosti." Dan u kojem se zaboravljala prošlost i nije se mislilo na budućnost. Prošlost je bila užurbana subota, koju je trebalo što pre smetnuti sa uma; budućnost je dolazila sa ponedeljkom, strašnim danom, koji je predstavljao početak nove jednolične radne nedelje.

Nedelja je bila kao rajska bašta, dan između stvarnosti i snova. Dan u kojem je sve moglo da počne, a ništa nije moralo da se završi. Čardak ni na nebu ni na zemlji.

Međutim, kada sam juče izašao napolje pomislio sam da je četvrtak, ili petak, ili bilo koji dan. Samo ne nedelja. Naime, sve radnje su bile otvorene: piljarnica, bakalnica, čak i apoteka.

Jedino banka nije radila. Međutim, to i ne očekujem od banke, jer banke svugde rade manje od svih drugih. Ako i banke počnu da rade nedeljom, biće to znak da uskoro dolazi propast sveta. (Nek propadne, nije šteta...).

Onda sam počeo da tražim nedelju. Zavirivao sam u razne zgrade, prošetao sam pored reke, pitao sam ljude koji su čekali na autobuskoj stanici, zatim mladiće i devojke sa slušalicama na ušima, ali niko nije znao da mi odgovori. Slegali su ramenima i gledali me pogledima koji su pokazivali da ne razumeju šta ih pitam, kao da je nedelja zaboravljen i mrtav jezik, razumljiv samo nekim lingvistima i arheolozima.

Lepa je nekad bila nedelja. Ujutru se duže spavalo, kasnije se doručkovalo i svako je smeo da odugovlači koliko god želi.

Nedeljom se išlo na fudbalske utakmice, zatim u šetnje pored reke, a onda, pred kraj dana, naručivale su se palačinke sa čokoladom i orasima. Veče se šunjalo preko neba, ali niko na to nije obraćao pažnju jer smo znali da je nedelja dan drugačiji od svih dana i da se, u stvari, nikada ne završava.

Ali onda se nešto desilo i nedelja je nestala. Ma šta mi radili, ma koliko pokušavali, ne uspevamo da je nađemo. Sakrila se negde, uvređena i zastrašena od mogućnosti da je neko natera da promeni ime. Naime, ako naziv nedelja potiče od reči "ne delati", a svi se tog dana ponašaju kao da je u pitanju bilo koji dan i ne prestaju sa svojim delatnostima, onda nedelja nije nedelja i s pravom je pobegla. Otišla je negde gde se još uvek poštuje jednostavan nauk: šest dana radi, a sedmog se odmaraj, čitaj knjige, piši pesme, otiđi u prirodu, budi nešto drugo, nešto različito od onoga što si ostalih šest dana. Budi drugačiji tog dana da bi ostalih dana bio uvek isti. Uspori ritam. Nađi neku sporu pesmu i slušaj je celog dana. Uživaj u sporosti. Kaži: "Spor sam, priznajem, ali kada bih bio brži, ne bih znao da postojim".

Da, krajnje je vreme da vratimo nedelju. Ako to uskoro ne učinimo, nikada je više nećemo videti. A život bez nedelje, odnosno, život bez dana odmora nije više život, već sumorni ringišpil koji se zaustavlja samo jednom - onda kada je kasno za sve.

~ David Albahari, pisac (1948-2023)
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 17:06

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Uspjela sam ga prekopirat za one koji nemaju fejjs
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 17:06

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A nekda je nedjeljom samo postojao crtic u 19 koji je boo dulji. Nekad su bile i restrikcije struje. Nekad se vozilo par-nepar pa smo na izlete isli kako su nam registracije bile slozene.
    I nekad sam ja bila dijete i svijet je bio bezbrizno mjesto o kojem je neko drugi vodio racuna. Jel ima kruha i jel ima mlijeka, a bome i sta cemo rucat.
    Danas sam ja ta koja mora voditi racuna i puno mi je lakse ako mogu kupiti i nedjeljom.
    No, kako smo sekularna drzava i moramo voditi racuna o misama, onda je mozda bolje da ovaj topik nastavim samo promatrati kao admin.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Nedeljom se išlo na fudbalske utakmice, zatim u šetnje pored reke, a onda, pred kraj dana, naručivale su se palačinke sa čokoladom i orasima. Veče se šunjalo preko neba, ali niko na to nije obraćao pažnju jer smo znali da je nedelja dan drugačiji od svih dana i da se, u stvari, nikada ne završava.

A na tim utakmicama sigurno nikakvo osoblje i redari nisu radili, a naručene palačinke se naravno same ispekle, ipak je nedjelja

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Nego pitanje... da li u subotu rade dućani na moru? Nešto mi "zvoni" da u zakonu piše da se praznici ne ulaze u onaj fond 16 nedjelja nego da se ne smije raditi, no nisam baš 100% sigurna u svoje sjećanje...
    Uglavnom dućani na Kvarneru neće raditi na praznik, 5.8., ali će uredno raditi u nedjelju. Šoping centri kako koji. I da, ako i piše na netu da rade, ne mora značiti da rade. Već sam tako jednu nedjelju poljubila vrata ZTCa.

Stranica 7 od 13 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •