Mene oko tog rada nedjeljom zapravo najviše nervira to moraliziranje i komentiranje navika drugih ljudi. Neki dan netko na fejsu pita je l radi plac u subotu (jučer) i onda komentari da zar je morala biti otvorena trgovina zbog toga u nedjelju, zar će netko umrijeti od gladi i je li moguće da nemaju doma hrane za dva dana... ta totalna neosjetljivost da postoje ljudi i obitelji koji si da, ne mogu kupiti hranu u “društveno prihvatljivom trenutku” - i uopće nemam pojma koji bi to trebao biti? Radnim danom najkasnije do 19h, da prodavačice sve stignu do 20h počistiti? Ako dućan radi do 21 ili do 22, tko normalan ide tada u dućan? I obavezno najkasnije u subotu do 14h pa da ni subota popodne ne bude radna.

Pa onda pitanje, kako se moglo nekad? Pa mislim da nekad nije bilo toliko puno ljudi koji su radili toliko puno... hrpa ljudi danas u mnogim djelatnostima radi daleko više od 8 sati... zamislite da je u obitelji otac gradevinac, a majka računovođa u nekom gadnom mjesecu u godini... ako nemaju treću osobu, ovi dvoje mogu u trgovinu samo u “nedoba”. Danas su ljudi puno aktivniji, imaš širi društveni krug, kupuješ više poklona za rođendane i krštenja, i to što sam ja zadnjih 2-3 tjedna radila po 10-12 sati u svom uredu svaki dan u tjednu ovaj u dućanu kojem sam došla u nedjelju ujutro to ne vidi. On misli da ja radim od 8 do 16, pa mi se poslije do nedjelje ne ide po poklon...
Puno više djece ide na aktivnosti nego nekad, što znači da s vremena na vrijeme trebaš po neki dres, triko, papuče, opremu... puno se više od svih očekuje, npr. uciteljica ti da zadatak da napraviš projekt sa stvarima koje nemaš doma, kad ćeš po to sve stići...?

Nekad mi se čini kao da živim u nekom drugom svemiru... npr. kad mi mama iz razreda kaže “ako su se ljudi snašli za vrijeme štrajka, i za vrijeme korone, i inače za vrijeme ljetnih praznika, zašto su sad poslali djecu u školu, zar se nisu mogli snaći i još tih 5 tjedana da djeca ne idu u školu?”. Ono, ostaneš bez komentara...

Ili kad ti teta u vrticu prije dva dana kaže da te moli raspored kad dijete neće dolaziti preko ljeta, jer oni moraju napraviti plan godišnjih, a ti gledaš i ne vjeruješ. I objašnjavaš joj da je tebi poslodavac već uzeo puno dana godišnjeg za vrijeme korone i nismo sigurni hoćemo li preko ljeta na GO. I ne znaš tko je lud, ti ili ona kojoj je ostalo 2 mjeseca godišnjeg...
I naravno da znam da ovo što se meni događa (neplaćeni prekovremeni i oduzeti godišnji) je pravno gledano loša stvar, ali ja si ju sama sebi kompenziram svojom plaćom i drugim uvjetima rada koje imam. I sigurna sam da bi tako i trgovac da umjesto 3.000 kn dobije 8.000 kn.

No, s obzirom da dobije 3.000 svi ostali koji rade ko mazge i iz ovog ili onog razloga jure na sve strane, moraju još paziti i na to da ne uvrijede trgovačke moralne vertikale jer su došli u krivi sat kupiti hranu ili čestitku za krštenje.