Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
A to što svi imamo najnovije tenisice i moderno smo obučeni, to nije "očekujem sve i sada odmah"? Tko proizvede i dostavi te tenisice iz Kine? To što nitko nema izrast, i svi imaju lijepe nokte, ta oprema za frizere i kozmetičare je narasla u njihovom vrtu ispred kuće? To što sad tipkaš na nečemu i imaš internet vezu u nedjelju ujutro? Ili na TV-u ima 1000 programa koje možeš izvrtiti? Svi portali su objavili vijesti i zabavne sadržaje…

Nije svježi kruh nedjeljom samo ono što čini razliku.

Svatko od nas u ovom trenutku na sebi ima ili drži u rukama ili na metar od njega stoji nešto što ima samo zato jer mnoge djelatnosti na svijetu rade 24/7.
Ukoliko netko smatra da je rad nedjeljom los, mislim da je sasvim svejedno bori li se covjek prvo za prava lokalne blagajnice, ili za prava radnika u Kini (tj. zemlji s tvornicama). Cak mi je i blize borit se za prava onih koji su nam blizi - a i u tudjoj zemlji je tesko mijenjati situaciju, lakse je u svojoj (mozda).

I ja smatram da nije toliki problem u radu nedjeljom koliki u iskoristavanju radnika i nepostivanju zakona o radu koji (koliko shvacam) nije uopce toliko los.

Drzava je ta koja bi trebala osigurati da se zakon postuje. Nije mi isprika ovo prebacivanje odgovornosti na radnike. Tipa inspektor dodje, radnici kazu da je sve ok, inspektor ode ca... neka inspektor dodje, lijepo se sakrije u grmlje (malo pretjerujem, sigurno se moze i drugacije), biljezi kad je tko dosao i otisao, je li imao slobodni dan ili nije... pa onda ima dokaze neovisne o izjavama preplasenih radnika. Jasno mi je da to moze imati i negativne posljedice na mala poduzeca koja mozda i nemaju novaca da adekvatno plate radnike/prodavace... Ali prvi posao drzave bi trebao biti da osigura da se zakoni postuju.