Rad nedjeljom
Thread: Rad nedjeljom
-
Riri92 said:
06.07.2023 13:24
Pa svaka odluka vlade i jeste političko pitanje, jel nije?
I nije stvar Lili da netko ne može funkcionirati tako. Navikne se čovjek na sve. Ali činjenica je da većina ljudi ne funkcionira tako da ode u trgovinu planirano po jednu stvar koja im treba, nego da impulzivno kupe još štošta. Pa cijela svrha šoping centra je upravo to - da uđeš i u druge trgovine jer ti je sve blizu i dostupno. Zašto butici nisu ostali u centrima gradova? Ja to seljenje butika u šoping centre itekako pamtim jer sam rođena u malom gradu gdje toga nije bilo otkad znam za sebe nego od nekad kad sam već bila u srednjoj školi. Normalno da su se preselili kad su tako svi na jednom mjestu pa će većina ljudi ući unutra ako je već došla, a nitko ga se ne bi sjetio da je ostao u centru grada.
I nemam neki dokaz za svoju tvrdnju, ali logično mi je da oni zarađuju veći dio novca od impulzivnih kupovina. Zamisli da svako kupuje organizirano samo što mu treba, pa pola trgovina bi se pozatvaralo odmah. Tako da uopće nije stvar u organizaciji vlastitog vremena (donekle), nego u tome da oni sad gube jedan dan kad je dosta ljudi kupovalo "bezveze", odnosno bez neke velike potrebe. Dakle gube i zaradu, a posljedično će vjerojatno netko od radnika dobiti i otkaz.
Pa izašao je nekidan članak da su trgovine na malo imale 8 i nešto milijuna eura prometa manje u odnosu na prethodnu radnu nedjelju u lipnju. Ovdje se spominje kako stvari funkcioniraju u EU, ajme pa gdje je Hrvatska od EU prosjeka, da funkcionira i tu što funkcionira u EU, valjda ne bi bilo toliko Hrvata u Njemačkoj i Irskoj.