nedjelja svima, a ne samo njima!!!
tekst je staromodan i patetican
a ako zeli nedjeljom lezati dugo, sporo rucati, u bijeloj kosulji i opranih usiju, i potezati se po stanu, mislim da je klikere prerastao, ko mu to smeta, iako ducani rade
to moraju svi da bi ugodjaj bio potpun?
Ne znam samo zašto je gospodin prizivao ta vremena u kojima su se ljudi prali samo nedjeljom. Bože sačuvaj onda otići u trgovinu onom spomenutom užurbanom subotom.![]()
Još nešto kaj mi jedino pada na pamet je da su dućani u pandemiji bili zatvoreni. Al bili su zatvoreni sve dane.
Hvala na iskrenosti iako si me šokirala i razočarala.
Spajka je pričala kako je danas, a ja kako je bilo kad sam bila prije 10ak god.a očito se promijenilo.
Bitno da se nije promijenila arhitektura na grčkim otocima od prije 20-30 god što si gorljivo tvrdila na drugoj temi. No ja nikad ne bih ni mogla pomislit da si ti to izmislila, samo da nema veze sa stvarnošću.
Možemo završit s ovom temom i linkom na Hag, što se mene tiče.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.08.2023. at 22:00
Senilna sam pa se možda ponavljam...ako nedjeljom u strogom centru EU grada dosad nisu radile neka inozemna Nama, Alpina ili Školska knjiga, to ne znači da su bili zatvoreni neki ekvivalenti CC1 ili King Crossa.
Iskreno mi je promaklo da pišemo o razdoblju od prije 10 godina.
Tako daleko mi sjećanje o radu dućana ne seže. Osim onih u Trstu, koji su radili nedjeljom al nisu ponedjeljkom.
Koliko sam čitala zakon, na blagdane i praznike se ne smije raditi. Čak i ako je praznik u nedjelju, ne smiju tad uzeti radnu nedjelju jer je pravilo o prazniku kao neradnom jače od potencijalne radne nedjelje
Lijepo.
Samo me zanima zašto to ne vrijedi za pumpe?!?
Neću uspoređivati vatrogasce, doktore i sl. jer to nije trgovina, ali pumpe jesu pa ako hrana nije bitna da bude dostupna nedjeljom za kupnju, zašto benzin je? (Zapravo cigarete i pivo)
Pokojni suprug je radio na pumpi i uvijek je pričao da nedjeljom i blagdanima najviše prodaju cigarete i cugu, a goriva zanemarivo malo.
I sad meni nije jasno zašto kiosk na Črnomercu ne smije raditi nedjeljom jer gospođa prodavačica se mora odmoriti/otići na misu/blagovati s obitelji/otići na izlet… dok prodavači s pumpi to sve ne mogu jer moraju prodavati cigarete i pivu napaćenom hrvatskom narodu?!?!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Lili ja kad čitam ovaj post pomislim samo kako ti imaš sreće. Mislim ne želim ulaziti u tuđe živote, ali kad gledam živote sebe i svojih frendica i stvarno ne idemo u trgovinu po hranu niti u shoping centar nedjeljom jer mi treba želatina za kolač ili 34. majica po redu… idem jer nemam ni mesa, ni povrća, ni nikakve hrane… ili su djetetu pukle tenisice i nema druge.
Ja zbilja poznajem malo ljudi koji izlaze s posla u 16h i nakon toga nemaju nikakvih obveza i sve stignu.
Onaj tekst s fejsa sam vidjela prije nekog vremena i baš je naporan. Taj svijet više ne postoji. To je svijet u kojem se radilo od 7 do 15h, i poslije toga ništa. U tom svijetu ne da nema radne nedjelje, nema ni interneta ni telekoma koji su ti dostupni 24/7. Nema online trgovine. Nema streaming servisa. Nema aplikacije za plaćanje računa u 2 ujutro ako želiš. Iza svih tih sustava netko radi 24/7 i ne bi se ništa od toga moglo koristiti od petka u 15h do ponedjeljka u 7h jer nitko u to vrijeme ne radi. Svijet iz tog posta više ne postoji i za to nije kriv rad trgovina nedjeljom nego to što sve ostalo je dostupno 24/7, samo legneš u fotelju i čini ti se da nije jer ne možeš kupiti kruh ili tenisice.
To je svijet u kojem nije svatko dijete kojem to treba išlo logopedu, ortodontu, na testiranje za ADHD… nastavi niz. Niti su roditelji u tolikoj mjeri poslije posla jurili da to obave… slobodne aktivnosti niti ne spominjem.
Ja ću se uspjeti organizirati za hranu, evo već imam podsjetnik u kalendaru kad moram ovaj tjedan jer će u petak biti gužve, a subotu/nedjelju ne rade.
Ali ne vjerujem da itko od nas želi živjeti u svijetu iz tog posta, tad je bilo nedjelje, al nije bilo ničeg drugog (čitaj kapitalizma). Ne bi prestali samo dućani nedjeljom, ne bi imali ni hrpu drugoga da uopće nitko nigdje ne radi nedjeljom. To je iluzija da samo hitne službe i ugostiteljstvo/turizam rade nedjelje. Sve radi, ali se je vidi. Ne bi ni ovaj post mogla natipkati da je nedjelja pa gase servere jer je nedjelja.
Možda polaze od toga da u trgovinama većinom radi ženska populacija, a na benzama muška. Onda lijepo žene mogu stat u kužini, djeci oprat uši i odvesti ih na misu.
Muški će se žrtvovati.
Mi nismo Austrija a ni druge zapadne zemlje, prvenstveno u gospodarskom smislu gdje radnik iz neke srednje klase puno bolje živi nego kod nas. Moje lidlovke koje imaju solidnu plaću za taj posao jako cijene rad nedjeljom, pogotovo ova samohrana majka koja bi rado preuzela i tuđe nedjelje jer sa razlikom otplati kredit za auto, recimo. O studentskom radu nedjeljom e evo recimo Riri pričala koja je ako se ne varam rekla da joj je puno pomoglo sa financiranjem studenstskog života.
Dok je sve u okviru 40 sati tjedno i dok se prekovremeni rad, rad praznikom i noćni plaća kak treba, ne samo da me ne smeta nego ga i podržavam.
Btw u nedjelju i dalje na kopnu rade Kaufland trgovine, pa nije baš da 2 dana nema nigdje ništa
Netko mi je rekao da rade samo u srpnju nedjeljom, da 8. mj. neće. Ne vidim na netu.
Možda rade ovu nedjelju zbog praznika u subotu.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 02.08.2023. at 08:22
Meni je onaj tekst s fb kao neka zagonetka - nadji tko je sve radio tu nedjelju kad se navodno nije radilo. Prodavači karata, nogometaši, suci, treneri, slastičari, vozači javnog prijevoza, oni na pijaci i kioscima, oni koji su do ranog jutra tu nedjeljnu noc radili u stampariji i razvozili kasnije tisak da se moze "lijeno" citati uz jutarnju kavu, oni koji su pustali muziku na radiju koja se slusala ili tv program koji se lijeno gledao nakon rucka i naravno zene/majke koje su skuhale te silne ruckove (jer teško da su otišli u restoran) a vjerojatno kasnije i oprale sudje na ruke.
Puno ih je radilo, samo pisac koji je bio dijete nije.... Ali valjda je napisao to kao odrasla osoba pa je ipak trebao biti malo više kritičan prema sjećanju iz djetinjstva.
ja se slažem s njim u onom dijelu da nedjelja bude dan drugačiji od drugih, pokušavam i doma, ako baš nije nužda, ne perem veš, ne peglam, ne radim kućanske poslove, muž kuha
dobro dođe dan predaha od svakodnevnih poslova
naravno da bi bilo idealno kad bi ga svi imali ili barem većina, zato i jesam za neradne nedjelje koliko god je moguće
Dokle god postoje ljudi koji mogu nedjeljom ne prati veš, ove rasprave nemaju nikakvog smisla.
Ne želim biti bezobrazna... samo mi je sve ovo "sit gladnom ne vjeruje".
Žao mi je žena koje rade nedjeljom, ali kao što je već gore napisano... meni je puno gore što te žene rade preko tjedna do 21 ili 22h i viđaju vrtićku i osnovnoškoslku djecu svaki drugi tjedan, što ne mogu večer u tjednu provesti sa svojim djetetom, što ih je premalo u tim dućanima i negdje istovremeno slažu 50 paleta robe i trče na blagajnu, što su u većini lanaca premalo plaćene... ali to nas ništa nije briga četvrtkom u 17.30 kad dođemo u dućan, briga nas je samo u nedjelju.
A možemo i ko Izrael, ne radi javni prijevoz, ne voze vlakovi (ali mislim da aerodrom radi no morala bi provjeriti) ne rade restorani, neki liftovi voze na autoprogramu da ne bi netko prstom radio dok pritišće gumb za dozvati lift... svašta je moguće organizirati kad se poželi. Jedino primjecujem da prosječni zagovornik neradne nedjelje i dalje očekuje da ako mu nestane struje izadju hitne službe i to riješe, da vozi javni prijevoz, rade restoranu i kafići i benzinske, itd.
Jučer sam na radiju u autu čula koliko je pao promet zbog neradnih nedjelja. Radi se o stvarno velikom broju, puno miliona eura. A šoping centri su otvoreni samo radi prodaje. Ne vjerujem da postoji opravdanje za toliki gubitak.
Spomenuli su i cvjetarne koje ovise o svježem cvijeću, a ono ne moze ostati svježe od subote do ponedjeljka. Tolika je glupost zatvoriti cvjetarne kraj groblja nedjeljom, totalna.
Je Kosjenka, u pravu si, meni je to stvarno pomoglo. Uvijek sam gledala da odradim nedjelje. Koliko mi je lakše bilo kad sjedne plaća, a ja recimo svaku nedjelju odradila, osjećala sam se kao neki bogataš.![]()
Ako poslodavac plati kako treba, te nedjelje su ogromna razlika na plaći. To nekome stvarno znači i zato mi nije fer da se ljudima uzima mogućnost rada, zato jer što? Nedjeljom se ide na misu, ne pere se veš i ne koriste se škare (traume iz djetinjstva). Pere se samo vrat, jel. I uši.
Mi isto nedjeljom nismo smjeli prati veš, peglati i štrikati/heklati. Ovo zadnje mi najviše nedostaje
.
I dan danas kad stavljam veš nedjeljom imam traumu i brojim balkone oko sebe na kojima se suši veš.
Kod mene uz cestu ima plakat da rade nedjeljama u srpnju i kolovozu
A evo nasla
https://tvrtka.kaufland.hr/mediji/iz...=nedjelje.html
Aktualna priopćenja
Dragi predstavnici medija,
Zagreb, lipanj 2023.
ovim putem želimo vas obavijestiti da će sve Kaufland trgovine tijekom srpnja i kolovoza 2023. raditi svake nedjelje.
Cvjećarna na našem groblju je uvela samoposlužni aparat za lampaše.
Cvijeće je nemoguće kupiti u nedjelju.
Bitno da pumpe rade.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa evo ja konkretno ću pojesti manje taj dan ako nisam uspjela do dućana, potrošit ću nešto što stoji tko zna koliko u bespućima kuhinje, što bi inače bacila kad istekne rok trajanja... ne bismo imali pravi ručak, nego onaj koji zovemo "lovački" - izvučem sve što imamo, pa koga što dopadne... nekoga 3 smrznuta popečka, nekoga konzerva tune s rižom jer tijesta nema... i tako. Ne bi bilo "sve po PS-u."
Ne bih djetetu kupila nove natikače jer su joj stare pukle, nego hoda u tenisicama. Iz ekološke perspektive, sjajno. I uštedi se.
Pa vjerojatno ljudi kupe ponešto i bezveze kad idu u veći šoping. Znam da ja kupim. Odemo nedjeljom kupiti sve za taj tjedan jer mi je tako najlakše kad mi je muž kući, da ja ne vučemi onda kupim i nešto neplanirano. Nije to ništa skroz za bezveze, nije da neću i to upotrijebiti, ali zapne mi za oko tek u trgovini, ne sjetim se kad planiram. Ili bude neka super akcija, npr. u zadnjem šopingu sam vidjela da je Schar kruh na 40%, a on ima dobar rok trajanja pa sam uzela par komada, dobro mi dođe ako ne stignem ispeći.
Pretpostavljam ako je gubitak milijunski da onda većina ljudi tako kupuje.
Ali tu stvar na akciji bi vidjela i dan prije, sto ne?
Ako mi djetetu puknu sandale kupit cu nove iduci tjedan. Jer sandale nosi kad je vruće i da joj noga na zraku, a ne da se znoji u carapicama
Ali to sam ja :D
Da, cijela filozofija oko toga kako dućani slažu police, koju muziku puštaju i na koje sve načine mame kupce postoji zato što ljudi u dućanu kupe samo ono po što su došli
Sudeći po sebi, prilično sam sigurna da se nedjeljom proda više kolača, sokova, sladoleda, grickalica itd. jer si ljudi priušte jer je nedjelja.
Evo pukla joj je natikača prije 10 dana, još nismo otišle kupiti jer svaki dan poslije posla nešto… a ljeto je, nema ni škole ni aktivnosti, pa opet…
Al dobro, ionako ide van samo na sportsko igralište, a tamo ju ni ne puštam u natikačama jer luduju i pentraju se i svašta.
Još samo mjesec dana i neće joj više ni trebati.
Pa vidjela bih tu akciju ali dan prije sigurno ne bih išla u veliki šoping jer nemam vremena. Druge dane bih ušla u trgovinu i kupila jednu vrećicu, nedjeljom kupim kolica. I ne bi se tim drugim danima napunila tolika kolica, jer prvo od čega bih odustala su posjeti supermarketima da se kod nas zatvore nedjeljom, to sigurno.
Danas vani prekrasno vrijeme i na moru i na kopnu, da shopping centri rade sigurno bi bio mali promet, kad je ovakvo svi jedva čekaju prošetati prirodom ili gradom
Posljednje uređivanje od sillyme : 05.08.2023. at 09:49
Ne znam gdi si to ti?
Ali kod mene u ZG svako malo tmuran oblak i kiša, ali šetnja bude pala
U šume teško da bude neko išo poslije ove noći, ako je proporcionalno ovom u gradu
Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.08.2023. at 10:17
Meni su ovakvi dani na moru fantastični za istraživanje i šetnje, suho ne pada, ugodna temp, iskreno baš mi odgovara da napokon ima malo zraka i da ne prži.
Srećom pa sam juče ispenjala Sv.Iliju jer bi ga samo i dalje čeznutljivo gledala.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.08.2023. at 10:29
Taman šta objavih post i evo ti ga na:sunce izašlo....
Bas se mislim kako se svi snalaze, prezivljavaju li. Cini se sve ok, svi se snalaze.
Posljednje uređivanje od ina33 : 05.08.2023. at 14:22
Za one koji zbog kiše nisu otišli na Sljeme, otvorena je lokalna teretana.
A za zaboravne, rade dućani na kolodvorima
https://www.vecernji.hr/zagreb/foto-...vpLZwBMWn_Z4c0
Je snašli su se - navalili su u dućan u kampu. Jer u kampu nije blagdan![]()
Tko danas nije potrošio u dućanima, može u kladionice koje su nužne za hitne intervencije, turizam i ostalo.
A može i na "sajam" u Bolu, Hvaru i ostalim mjestima gdje su se dosjetili proglasiti sajmisni dan.![]()
Ružno je vrijeme, pa i ja čituckam na Rodi. Zanimljiva tema ...sve ste već rekle, nemam što dodati, osim podijeliti link:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...arnji#cxrecs_s
Dora Koretić za Jutarnji.
A evo i kopirani tekst za one koji ne vole otvarati linkove:
Jedino začudnije od umova ekipe koja je u turističkoj zemlji odlučila nedjeljom zabraniti rad jednoj privatnoj djelatnosti jesu oni po društvenim mrežama koji to posljednjih dana gorljivo brane s obrazloženjem kako turistima - ta zabrana nije bitna.
Istina, i inače je poznato kako turisti ne vole kupovati, da kad idu na put kartice i novčanike zaključavaju kod kuće u sefovima, a na odmor nose samo toliko keša koliko im je potrebno da u nedjelju radniku državne firme plate autocestu kako bi im on potom ručno podigao rampu.
Da im se gadi kupovati suvenire, ženama torbe ili cipele, da od samog pogleda na otvorenu zlatarnu dobivaju osip i da im djeca kod kuće plaču ako ovi počine kobnu grešku pa im s putovanja donesu kakvu sitnicu.
Znaju i hrvatska Vlada i oni koji to brane da se u znanstvenom svijetu već dugo izučava neuspješan primjer Pariza, grada koji je napravio kobnu pogrešku orjentiravši se, između ostaloga, prema shopping turizmu za koji je poznato da ga turisti preziru pa sad pariški stratezi vjerojatno razmišljaju kako u poslovnim prostorima, koje su na Champs-Elyseesu nekad zauzimale luksuzne trgovine, hitno otvoriti ćevabdžinice, slastičarne i štandove sa šećernom vunom.
Hrvatska je Vlada, uostalom, puno prije svih ostalih shvatila i kako turisti zapravo uopće ne vole hotele.
U skladu s tom spoznajom, dosljednom je i sistematskom politikom "turizma po modelu babe Kate" udio hotela u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj s nekad bijednih 16 spao na apsurdnih 11 posto, a ono malo svjetski poznatih brendova što je bilo najavljivalo dolazak brzo je odmahnulo rukom i pronašlo neke bedastije destinacije gdje će upravljati objektima dok i tamo ne shvate da turisti zapravo ne žele komfor.
Shvatili su naši potom i kako se turizam najbolje oplođuje kroz sobe i apartmane pa je tako, opet sustavnom politikom potenciranja "turizma po modelu babe Kate" Hrvatska od 2017. godine dobila čak 300 tisuća novih kreveta u privatnom smještaju, a država postala meka za strane iznajmljivače.
Oni ovdje - opet zahvaljujući poticajima hrvatske Vlade - ulažu u nekretnine kako bi ih iznajmljivali na crno jer im to nema tko zabraniti, jer je porez na nekretnine populizam, a inspekcije služe da od legalnih iznajmljivača prikupljaju potvrde kako nisu zarazni i paze da plaćaju turističku taksu.
Da je trgovina za turizam nebitna postane jasno svakog kvartala kad Hrvatska narodna banka - a sve u svrhu promocije državnoga vrha - pompozno najavljuje koliko je u posljednja tri mjeseca Hrvatska prihodila od turizma, kad se putnici na naplatnim kućicama zaustavljaju da bi statističarima otkrili koliko tijekom svog boravka u Hrvatskoj namjeravaju potrošiti, uključujući dakako i trošak u trgovinama.
Ne trebaš biti previše pametan da to izračunaš, posebno kad znamo kako prosječan turist u Hrvatskoj boravi sedam noći: oni koji su imali nesreću u Hrvatskoj se zateći tijekom ova dva neradna dana, potrošiti će 28 posto manje, a sam Bog zna tko će od toga u Hrvatskoj imati koristi.
No, za njih možda i bolje.
Neka kupuju u Njemačkoj i Francuskoj gdje im je ionako jeftinije, a sve što proračunu usfali, nadoknadit će - Hrvati.
I opet, zahvaljujući Vladi koja je svojim građanima osigurala jednu od najgorih europskih inflacija.
Prošla sam danas pored jednog većeg dućana u centru u tih dvadesetak sekundi sam vidjela bar tri grupe potencijalnih kupaca koji su poljubili vrata. Valjda ih je na tisuće lutalo samo danas po otoku tražeći dućan. Tako treba s turistima, pogotovo strancima.
I koja je razlika u ljubljenu vrata otočkom dućanu i kad na Malu Gospu dođeš u Graz, ista priča po meni, i ja sam u Grazu jedne godine bila potencijalni kupac i masi njih drugih ne samo stranaca i poljubila, prebolila i zapamtila za cijeli život![]()
Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.08.2023. at 21:01
Pa ako te baš zanima jedna od ključnih je da u Grazu vjerojatno nema par marina iz kojih obicno kreće hrpa jedriličara baš subotom kao prvim danom čartera i subotom su tu ovi veći dućani ujutro dupkom puni ljudi koji kupuju zalihe za odlazak na tjedan dana jedrenja. I tako mnogi godinama.A sad su svi skupa poljubili vrata.
Posljednje uređivanje od sillyme : 05.08.2023. at 21:18
Uglavnom istovremeno u državi je glavni vid smjestaja turista po apartmanima (gdje većina bar dio vremena kuhaju sami) i na dan kad je najčešća smjena turista (subota) ne rade dućani pekare, vocarne... Putujes s obitelji satima, dodjes mrtav umoran napokon na cilj i ne možeš djetetu ni kiflu kupit.
A istovremeno kukanje da turisti dolaze gepeka punog hrane jer jm je doma upola jeftinija. Mislim da će postotak takvih (ako dodju opet) biti još veći iduce godine
A sve zato da AP može iduce godine glasno pričati kako je on ispostovao predizborno obećanje, jer zakon vrlo vjerojatno ionako opet pada na sudu ali taman mu rok trajanja za izbore. Ko i prijašnjim.