Znači da si vjerojatno zakasnila, ali stanje u ovoj dobi nije nerješivo. Zapravo, to je individualno. Idite na pregled.
Stanje se zove ambliopija -slabovidno ili lijeno oko. Ako se ne liječi, mozak s vremenom prestaje prepoznavati signal tog oka i nastaje funkcionalno sljepilo. Ako se to dogodi, dijete neće moći dobiti vozačku dozvolu, a i izbor zanimanja je prilično ograničen (jer osoba gubi dubinski 3d vid) pa požuri... Pedijatra ODMAH ugnjavi za uputnicu.
Ustanova koja se time bavi: Strabološki centar, Rebro. https://www.kbc-zagreb.hr/ambulanta-...abologiju.aspx
Tamo imaš tri liječnika, bar su bili kad je moj sin bio na zadnjoj kontroli: Zlatko Juratovac, Sanja Perić (moj sin je sad kod nje) i Višnja Mrazovac - ne možeš promašiti jer svi znaju svoj posao. Većina ima puno godina iskustva, pa me ne bi iznenadilo da je netko od njih u međuvremenu u mirovini, ali odjel je odličan. Rebro, nova zelena zgrada. Oni tamo imaju potpunu opremu za dijagnostiku i opremu za vježbe. Većinu vježbi ne možeš doma raditi (mislim, možeš nešto sitno) jer se rade na posebnim uređajima - dijete sjedi, bulji u to kao u štajaznam mikroskop, sluša muziku s mobitela i to traje 30-45 min za jedno oko.
Ortooptičke vježbe idu u ciklusima od 2 ili 3 tjedna. Mi smo vodili sina jednom godišnje u dobi od četvrte pa negdje do osme ili devete godine.
Možda će trebati okluzija - pokrivanje boljeg oka flasterom da se slabije oko potakne na razvoj. Hehehe, moj sin i kolegica su u zadnjim godinama vrtića to nosili, a odgajateljica im je mjerila vrijeme (npr. 4 sata) i stvarno smo imali sreće da je imala živaca i volje za to.
Alternativa - Sv. duh, ali nisam kod njih bila. Samo sam čula da su isto ok - dr Dorešić
Požuri i sretno! Pitaj ako te još što zanima.... Moj sin je sada 25-godišnjak i bio je ove godine kod privatnice na kontroli. Kaže žena - lijepo je to kompenzirano u djetinjstvu, nikakvih problema. Eto, to i tebi želim.