Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Radili smo provjeru vida kad je imala 5 i opet kad je imala 6, i kod upisa u prvi razred kad je imala 7, i sve je bilo u redu da sad s 9 ona s desnim okom ne vidi pročitati jedva prvi red. Dr. školske medicine je rekla da postoje vježbe, da je stanje doživotno, da će nam više reći pravi dječji oftalmolog, na cezihu nema termina sve do lipnja 2025., a po netu piše da je vremenski okvir korekcije između 7-12 g, a ovdje kažu do 7 g.

Jesam li zakasnila? Što ovo znači?
Znači da si vjerojatno zakasnila, ali stanje u ovoj dobi nije nerješivo. Zapravo, to je individualno. Idite na pregled.

Stanje se zove ambliopija -slabovidno ili lijeno oko. Ako se ne liječi, mozak s vremenom prestaje prepoznavati signal tog oka i nastaje funkcionalno sljepilo. Ako se to dogodi, dijete neće moći dobiti vozačku dozvolu, a i izbor zanimanja je prilično ograničen (jer osoba gubi dubinski 3d vid) pa požuri... Pedijatra ODMAH ugnjavi za uputnicu.

Ustanova koja se time bavi: Strabološki centar, Rebro. https://www.kbc-zagreb.hr/ambulanta-...abologiju.aspx
Tamo imaš tri liječnika, bar su bili kad je moj sin bio na zadnjoj kontroli: Zlatko Juratovac, Sanja Perić (moj sin je sad kod nje) i Višnja Mrazovac - ne možeš promašiti jer svi znaju svoj posao. Većina ima puno godina iskustva, pa me ne bi iznenadilo da je netko od njih u međuvremenu u mirovini, ali odjel je odličan. Rebro, nova zelena zgrada. Oni tamo imaju potpunu opremu za dijagnostiku i opremu za vježbe. Većinu vježbi ne možeš doma raditi (mislim, možeš nešto sitno) jer se rade na posebnim uređajima - dijete sjedi, bulji u to kao u štajaznam mikroskop, sluša muziku s mobitela i to traje 30-45 min za jedno oko.

Ortooptičke vježbe idu u ciklusima od 2 ili 3 tjedna. Mi smo vodili sina jednom godišnje u dobi od četvrte pa negdje do osme ili devete godine.

Možda će trebati okluzija - pokrivanje boljeg oka flasterom da se slabije oko potakne na razvoj. Hehehe, moj sin i kolegica su u zadnjim godinama vrtića to nosili, a odgajateljica im je mjerila vrijeme (npr. 4 sata) i stvarno smo imali sreće da je imala živaca i volje za to.

Alternativa - Sv. duh, ali nisam kod njih bila. Samo sam čula da su isto ok - dr Dorešić

Požuri i sretno! Pitaj ako te još što zanima.... Moj sin je sada 25-godišnjak i bio je ove godine kod privatnice na kontroli. Kaže žena - lijepo je to kompenzirano u djetinjstvu, nikakvih problema. Eto, to i tebi želim.