Zaboravih napomenuti - borilačke vještine isto nisu loš odabir, a dostupne su na relativno velikom broju mjesta.

Još jedna napomena - jako je važno da trener razumije kakvo dijete mu dolazi i da dijete uspostavi dobar odnos s trenerom/trenericom. To je jako važno.

Osim toga, sad dolazi zimska sezona - bit će dostupno klizanje i slično... Moj stariji, izrazito motorički nespretan i problematičan, išao je na klizanje i rolanje. Kasnije je rolao do kraja srednje škole, u slobodno vrijeme. Sad češće vozi bicikl, a naučio ga je voziti bez pomoćnih kotača tek u 11. godini zbog svojih smetnji stabilnosti. Iako inače nije naročito strpljiv i ustrajan, bio je beskrajno strpljiv s tim, jer role i bicikl zahtijevaju održavanje ravnoteže.

Pohađali su moji dečki i školu za žonglere tijekom ljetnih praznika, isto je bilo odlično za razvoj motorike i strpljivosti.

Doba do desete godine idealno je vrijeme za isprobavanje različitih aktivnosti. Ne možemo znati što se djetetu sviđa ako ne proba. Najveći gušt (pogotovo za mlađeg sina) bila je glazbena škola. Obojica su završili osnovnu glazbenu školu za harmoniku. To je odličan instrument za razvijanje spretnosti i koordinacije ruku, ali odabir instrumenta zapravo nije bitan. Svaki je dobar. Dijete koje ima želju, smisla i malo sluha moglo bi se naći u tome. Prije nego su dorasli za instrument, pokušala sam ih upisati na dječji pjevački zbor, ali to je za mog mlađeg sina bila katastrofa. Beskrajno su mu išla na živce druga djeca, pa smo ga ispisali. Sviranje instrumenta mu je išlo puno bolje i u toj školi je bio puno uspješniji nego u redovnoj (teškoće zbog disleksije). Osim toga, takva djeca koja "imaju crve u guzici" ne smiju imati puno praznih hodova. Iz iskustva - bolje funkcioniraju kad je raspored ispunjen. Treba postojati vrijeme za odmor, ali ne previše. Meni su uvijek teško padali ljetni praznici - pusti tjedni bez aktivnosti... Uvijek smo im morali smisliti neku dodatnu zabavu ili ih poslati od kuće - na ljetne kampove ili bakama. Ako su sjedili doma, to se pretvorilo u cjelodnevno buljenje u monitor i onda bi podivljali.

Id3d, na dobrom ste putu. Sve će biti u redu. Odgoj zahtjevnog djeteta traži puno energije i truda, ali kad se napokon pokažu rezultati (uglavnom kad ih ne očekujemo), nitko nije sretniji od roditelja.