Results 1 to 22 of 22

Thread: jeste culi za "Continuum concept"?

zrinka's Avatar

Default jeste culi za "Continuum concept"?

http://www.continuum-concept.org/cc_defined.html

meni se cini jako zanimljivo.....

evo sam dio prenosim:
    "...According to Jean Liedloff, the continuum concept is the idea that in order to achieve optimal physical, mental and emotional development, human beings — especially babies — require the kind of experience to which our species adapted during the long process of our evolution. For an infant, these include such experiences as...

-constant physical contact with his mother (or another familiar caregiver as needed) from birth;
    -sleeping in his parents' bed, in constant physical contact, until he leaves of his own volition (often about two years);
    -breastfeeding "on cue" — nursing in response to his own body's signals;
    -being constantly carried in arms or otherwise in contact with someone, usually his mother, and allowed to observe (or nurse, or sleep) while the person carrying him goes about his or her business — until the infant begins creeping, then crawling on his own impulse, usually at six to eight months;
    -having caregivers immediately respond to his signals (squirming, crying, etc.), without judgment, displeasure, or invalidation of his needs, yet showing no undue concern nor making him the constant center of attention;
    -sensing (and fulfilling) his elders' expectations that he is innately social and cooperative and has strong self-preservation instincts, and that he is welcome and worthy.

In contrast, a baby subjected to modern Western childbirth and child-care practices often experiences...

-traumatic separation from his mother at birth due to medical intervention and placement in maternity wards, in physical isolation except for the sound of other crying newborns, with the majority of male babies further traumatized by medically unnecessary circumcision surgery;
    -at home, sleeping alone and isolated, often after "crying himself to sleep";
    -scheduled feeding, with his natural nursing impulses often ignored or "pacified";
    -being excluded and separated from normal adult activities, relegated for hours on end to a nursery, crib or playpen where he is inadequately stimulated by toys and other inanimate objects;
    -caregivers often ignoring, discouraging, belittling or even punishing him when he cries or otherwise signals his needs; or else responding with excessive concern and anxiety, making him the center of attention;
    -sensing (and conforming to) his caregivers' expectations that he is incapable of self-preservation, is innately antisocial, and cannot learn correct behavior without strict controls, threats and a variety of manipulative "parenting techniques" that undermine his exquisitely evolved learning process.
    ...."

Zrinka super ti je ovaj link

zrinka's Avatar

jel tako zorana
    i meni se jako svidja......

Fidji's Avatar

Jako lijepo, moglo bi i na portal...

Kako ne. Pa pricali smo o njemu u vrijeme kad je tek otvoren Attachment parenting podforum.

NatasaM...'s Avatar

Procitala sam samo ovaj Zrinkin izvadak ovdje, nisam otvarala link, ali cini mi se da je to nesto kao AP, samo s drugim imenom. Mozda sam krivo shvatila, mozda ima i nekih bitnijih razlika?

Znam da su Lilly i Sandra jos davno pricale o ovome. Po meni je to isto sto i AP.

samaritanka's Avatar

Bilo bi dobro kad bi netko njenu knjigu "U potrazi za izgubljenom srećom" preveo na hrvatski. Odmah bi je poklonila svojoj majci i ocu.

samaritanka's Avatar

Zapravo tu knjigu stalno čitam i nikako da dođem do kraja knjige. Knjiga jednostavno nema kraja, vidjet ćete. Danas baš čitam primjer malog četeverogodišnjeg Trevora iz knjige čiji su ga roditelji od rođenja "klasično odgajali" pa su upitali Lidloficu kako popraviti to unišeteno u Trevorovoj baby-fazi? ...i ona veli probajte ga staviti da spava s vama između vas u vašem krevetu. I ljudi probali, čak vodili i dnevnik. Nakon 3 mjeseca mali se iselio sam iz kreveta jer kaže više mu nije bilo potrebno. Od čudnog agresiviteta nije više ostalo ni a... Knjiga je za pročitati i čitatiiiii, moraš se stopossto koncentrirati jer nema praznog štiva. Možda da se otvori podforum o Continuum Conceptu?

Samaritanka tko je autor?

A sorry skontala sam da je to Jean Liedloff ili kako se vec pise....
    (nisam pazljivo citala )

Mama Medo's Avatar

wow... pri kraju sam knjige...
    jel još netko pročitao u medjuvremenu?

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

Ja sam citala, ali davno.

MamaRibice's Avatar

Jean Liedloff je umrla prije 10 dana. Ukoliko ste se 'pronasli' u cc-u, ovdje mozete podijeliti svoja iskustva, izraziti zahvalnost, podijeliti misli

pikula's Avatar

Ja sam čitala davno. Prva polovica knjige odlična. Tamo gdje opisuje izvorno svoja iskustva u zajednici. Drugi dio u kojem izvači neke uopćene zaključke na osnovu tog svojeg iskustva labava teorija.

marta's Avatar

Meni se ta knjiga nije ni u jednom dijelu nije cinila labavom. Bas naprotiv.

RozaGroza's Avatar

Prakticiram sve što je navela u linku - htjela ne htjela. Knjigu nisam čitala.

Samo ne razumijem kako je nama današnjim ljudima tako jednostavno zaključivat određene stvari bez da sagledamo cijelu sliku. Izvlačimo iz "načina predaka" ono što nam paše a ono što nam ne paše ni ne spominjemo. Roditelji, pored toga što je dijete cicalo i spavalo u krevetu itd. su također bili tu za dijete 24/7, dijete je sa njima obavljalo raznorazne poslove, bilo je učeno kod kuće, roditelji nisu bili pod stresom modernog money hunta itd. Mislim da bi se i o tome trebalo govoriti na isti način kao i o co-sleepingu i skin2skin-u, i sa jednakim oduševljenjem pisati o tome kako su roditelji prije bili recimo kod kuće a danas podvrgavaju dijete stresu raznoraznih institucija i stresu skoro cjelodnevnog razdvajanja.
    Po meni je za jedno dijete važnije da su mu roditelji tu za njega 24/7 dok su mu potrebni, a to dal će cicat do 10-15-20 mjeseci ili spavat u svom krevetiću je manje važno.
    Last edited by RozaGroza; 03.04.2011 at 09:04.

pikula's Avatar

možda sam pretjerala kad sam rekla pola, sjećam se da je bio neki dio gdje je autorica izvalčila neke univerzalne zaključke o svijetu,, svemiru i šire iz svojeg antropološkog eksperimenta,meni osobno je to bilo poprilično pretenciozno, ali to je samo moje mišljenje. I mi smo prakticirali sve što piše na popisu, a i trudimo se ovo što RG piše

meda's Avatar

ja nisam citala knjigu (ako ima tko se nudi za posudbu, tu sam), ali sam procitala clanke i imam neku sliku o svemu. pogotovo mi se svida onaj clanak gdje spominje kako je danasnji moderni odgoj ili ignoriranje djeteta ili stavljanje istoga u centar svemira. i da je vodenje nesto u stilu 'roditelji, bavite se svojim poslom, a dijete ce vas pratiti'. zanimljivo je da Juul jako puno spominje to vodenje, ali nikad jasno i direktno ne kaze kako to prakticno izvesti.

It appears that many parents of toddlers, in their anxiety to be neither negligent nor disrespectful, have gone overboard in what may seem to be the other direction. Like the thankless martyrs of the in-arms stage, they have become centered upon their children instead of being occupied by adult activities that the children can watch, follow, imitate, and assist in as is their natural tendency. In other words, because a toddler wants to learn what his people do, he expects to be able to center his attention on an adult who is centered on her own business. An adult who stops whatever she is doing and tries to ascertain what her child wants her to do is short-circuiting this expectation. Just as significantly, she appears to the tot not to know how to behave, to be lacking in confidence and, even more alarmingly, looking for guidance from him, a two or three year old who is relying on her to be calm, competent, and sure of herself.
    http://www.continuum-concept.org/rea...InControl.html

RozaGroza, slazem se da su djeca prije bila puno vise uz odrasle, nisu se izolirala od svakodnevnice u neka geta s vrsnjacima u kojima vladaju umjetni odnosi s odraslima. ali mislim da si i ti malo zanemarila cijelu sliku. nisu djeca obvezno bila uz roditelje 24/7. koliko je djece odgojila baka, tete, sira obitelj, susjedi, pa cak je bilo normalno dati svoje dijete nekoj obitelji koja nije imala djece. da ne spominjemo dadilje i dojkinje kod visih slojeva.

meda's Avatar

a nisu bas ni postojali neki zakoni protiv zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja djece.

RozaGroza's Avatar

Istina. Doduše ja mislim da tih zlostavljanja danas ima jednako (možda čak i više - al ne znam).

lasica's Avatar

"kvaliteta odnosa roditelj-dijete je pokretačka sila povijesti; "pokretač povijesnih
    promjena nije bila niti tehnologija niti ekonomija, ve
    ć 'psihogene' promjene

osobnosti" (de Mause)

to je recimo nekakva moja misao o dječjem odgoju i posljedicama istoga na svijet.moj "tretman" prema djetetu je vrlo sličan ovome što se navodi u knjizi,osim što sam ja definitivno često odlagala "bavljenje svakodnevnim poslom"da bi se poigrala sa djetetom.iako je ponekada ta igra bila čiščenje.