Pokazuje rezultate 1 do 50 od 189

Tema: Božićni kolači 2020.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
    Angie75,
    jel može link na recept za starinske prutiće od oraha?
    Morat ću ti prepisati jer je bakin, nema linka (našla sam slične recepte na netu ali nijedan mi nije kao bakin, pogotovo okusom i konzistencijom prutića):

2 bjelanjka
    25 dag mljevenih oraha
    25 dag šećera u prahu

Mutiti bjelanjke i šećer. Kad smjesa postane dovoljno gusta, podijelite je na dva dijela. U jednu polovicu dodajte orahe, promiješajte dobro i stavite na dasku/tepsiju u obliku štruce tanke oko 1 prsta.
    Od druge polovice snjega načinite glazuru u koju ste dodali oko 2 žlice limunovog soka.

Probavala sam glazuru staviti i na cijelu štrucu pa rezati, a probavala sam i narezati prutiće pa stavljati glazuru. Ne znam što je veća zezancija, ali može uglavnom i jedno i drugo.

Staviti u rernu i sušiti na oko 50 stupnjeva.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Jel prhka tijesta miješate mikserom ili isključivo rukama ? Jel generalno nužno da odstoje u frižideru prije valjanja ili ovisi od recepta do recepta ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cappy prvotno napisa Vidi poruku
    Jel prhka tijesta miješate mikserom ili isključivo rukama ? Jel generalno nužno da odstoje u frižideru prije valjanja ili ovisi od recepta do recepta ?
    Prhka tijesta ja ne mijesim rukama baš zato da njima dodatno ne grijem tijesto. Mijesim mikserom (svrdlima za tijesto) da bude brže gotovo i samo završno kratko obradim rukama kad formiram kuglu.

Nužno je da odstoji prije valjanja ako ne želiš da se tijesto raspada. To stajanje omogućava da gluten umreži, pa ga je puuuno lakše razvući valjkom. Za klasičnu pitu od jabuka ja uvijek ostavim tijesto da se odmori sat-dva. Ne stavljam u frižider, nego u špajzu na pod, da mi se previše ne okameni, a da ipak umreži. Ako valjam tijesto koje nije odstajalo, kore mi se drapaju i raspadaju. Ako odstoji, lijepo se razvuče i mogu ga valjkom prebaciti u pleh u jednom komadu.

Ako npr. izrezuješ oblike ili utiskuješ u košarice ili radiš medvjeđe šape, stajanje je manje bitno.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.01.2021. at 14:35

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •