Ovaj dio mi je toliko vazan (sto se tice plana djelovanja), s time da bih u ovo prvo boldano dodala, ne samo da oni ne vide posljedice svojih intervencija, nego ne mogu vidjeti kakav porod moze biti bez intervencija, kako moze biti dobar, lagan, uzivajuci. To mi se cini jos vaznijim. M. Odent je rekao da je istinski spoznao fiziologiju poroda i kakav porod moze biti kada je fizioloski, tek kada je poceo prisustvovati porodima kod kuce. U bolnickom okruzenju ili okruzenju osoblja koje radi u bolnickom okruzenju i istrenirano je u takvom sistemu (premda porod moze biti i kod kuce), tesko...Međutim, humanizirani porođaj danas nije moguć na mnogim mjestima, uključujući Australiju. Zašto? Zato što ribe ne vide vodu u kojoj plivaju. Osobe koje prate porođaj – liječnici, primalje ili medicinske sestre – imaju iskustvo bolničkih, visokointerventnih medikaliziranih porođaja pa ne mogu vidjeti duboke posljedice koje njihove intervencije imaju na proces rađanja. Oni nemaju pojma kako izgleda porođaj bez ikakvih intervencija, porođaj koji nije dehumaniziran. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sažeto je opisala tu vrlo raširenu nemogućnost uviđanja što je normalan, humaniziran porođaj
Druga stvar...ne znam tko je izmislio taj naziv humanizacija radjanja ili porda, ali cini mi se da nije dobro smisljeno. Fizioloski porod je porod iz starog mozga koji dijelimo sa ostalim sisavcima i bilo bi tocnije reci animalizacija poroda. Humanizacija se, znam , poziva na to da se zena ne tretira kao nekakav predmet na pokretnoj industrijskoj traci radjanja uz masinu koja kaze piiiiing, ali bas zamagljuje bit problema tog pristupa. I bez tehnologije, porod moze biti jako interventan, a kad je interventan, tada postaje i opasan (sto bez tehnologije moze onda biti jos opasnije)
[