to s povjerenje i bliskoscu bi bilo dobro postici, bez obzira na porod (jedan od usputnih ciljeva APZnaci li to da mi kao majke trebamo teziti tome da nam nase kceri toliko vjeruju da nas zele uz sebe u trenucima kad budu radjale svoju djecu?
I kako uopce to postici kad bi ja prva imala nekakav osjecaj "srama" pred svojom vlastitom majkom?![]()
Sram je naucena sklonost uma pa mu nije lako i brzo doskociti, ali cini mi se da se ipak najlakse najmanje sraiti pred svojom mamom (osobito ako se radi o tome da vices, zapomazes, kakas, da si gola ) Tako mi se cini.
S muzem mi se to cini tricky, mozda je lako, ali mozda je cijena veca (Michelovo pitanje kako to poslije utjece na privlacnost izmedju muskarca i zene i pitanje cini li prisustvo muskarca porod laksim ili tezim, a spomenuo je jos, ako se sjecate, i pitanje kako snazna emocionalna reakcija zene tijekom poroda utjece na neke muskarce. Mislim da pri ovom zadnjem on misli na prave snazne reakcije koje u porodu zena moze izraziti kada joj dozvole da ima pravi refleks istiskivanja fetusa. Tada to, kako sam citala, mogu biti pravi lavicini krikovi od kojih trne krv u zilama (ne mislim tu na bol, nego na moc, ektasticnosti i takve stvari)
Prema Paramadouli, najbolje je radjati samo uz prisustvo jedne osobe. Ta osoba bi trebala biti autenticna babica, ona koja ima primaljskoga znanja , a ima i srce, um, ponasanje idealne mame, bake (ili kako naslov prirucnika za holisticko primaljstvo, autorice Elisabeth Davies, kaze Heart and Hands) i koja dobro poznaje "antagonizam oksitocina i adrenalina".Mozda nije bas za ovu temu, ali posto je Saradadevii spomenula ulogu doule...znaci idealno bilo radjati, ko iz onih starih filmova, zena okruzena majkom, babom, sestre promatraju iz daljine. I seoska doula koja sa strane priprema hladne obloke, ljekovito bilje itd.
To bi bio ideal. U nedostatku takovga ideala, druga opcija su doule koje su poput ove gore babice, ali nemaju profesionalno primaljsko znanje, pa je i babica potrebna. Ali bolje je da se pojavi sto je kasnije moguce, jer vise ljudi, znaci manja privatnost). Koliko kasnije, ovisi o situaciji. Liliana kaze da nakon iskustva 120ak poroda, njezin najvazniji zadatak je da ne pozove babicu prerano. A dodala je da prekasno, nema problema. Vazno je ne pozvati prerano.