Pokazuje rezultate 1 do 50 od 99

Tema: Kakvo nam je skolstvo ? ( daleko je Amerika)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Škola je obavezna i besplatna za 1-8 razred, međutim u odnosu nekad kada sam ja išla, ovo kao da je preuzelo neki tržišni model za sisanje novca roditeljima.
    U redu knjige su besplatne, hvala Gradu.
    Mape i boje se moraju kupiti ionako, pa 250 kn bi ispalo tako i onako. Jelo se isto mora kupiti, pa ne pada s neba.
    Produženi i tjelesni za djecu koja ostaju poslije nastave, naravno, ista stvar. Aktivnosti izvanškolske i radionice, razumljivo treba platiti.
    Ali tu je sad još niz toga... te materijali za izradu ovog i onog kod svakog međunarodnog dana nečeg, za blagdane, svaki tjedan izdatci, pred školom prodaja ovog i onog, sajmovi ovi i oni, a posljednje roditelji su počeli uzimati poklone za sve u razredu kad je njihovom djetetu rođendan, i u redu svatko ima pravo na izbor što će, ali što je sljedeće?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Škola je obavezna i besplatna za 1-8 razred, međutim u odnosu nekad kada sam ja išla, ovo kao da je preuzelo neki tržišni model za sisanje novca roditeljima.
    U redu knjige su besplatne, hvala Gradu.
    Mape i boje se moraju kupiti ionako, pa 250 kn bi ispalo tako i onako. Jelo se isto mora kupiti, pa ne pada s neba.
    Produženi i tjelesni za djecu koja ostaju poslije nastave, naravno, ista stvar. Aktivnosti izvanškolske i radionice, razumljivo treba platiti.
    Ali tu je sad još niz toga... te materijali za izradu ovog i onog kod svakog međunarodnog dana nečeg, za blagdane, svaki tjedan izdatci, pred školom prodaja ovog i onog, sajmovi ovi i oni, a posljednje roditelji su počeli uzimati poklone za sve u razredu kad je njihovom djetetu rođendan, i u redu svatko ima pravo na izbor što će, ali što je sljedeće?
    Moji dečki su već daleko od osnovne škole, ali bilo je toga i u njihovo vrijeme (a bome i u moje). Daklem, ovako:
    - udžbenici - ok, ali često treba nabaviti radni materijal (listiće za ispite, radne bilježnice, obične bilježnice i slično - obično učiteljica kaže da je to štajaznam 100 ili 200 kn za cijelu škg)
    - tjelesni - cure su napisale, postoji besplatni program na razini grada Zagreba u većini školskih dvorana
    - izvannastavne aktivnosti ne plaćaju se, a u školi provjeriš što se sve nudi i koji su termini. Moj L. je zbog loše motorike išao na keramičare i obožavao je to. Nula kuna, samo je nosio pregaču od likovnog. Izviđači - nula kuna, informatiku provjeri u školi, ne znam kako je sada
    - didaktički neoblikovani materijal - ako budu tražili, doneseš ono što treba od onog što imaš doma (vunu koju nitko doma ne koristi, krpice, kestene, razno...)
    - bojice i slično - to ne kupuješ svake godine, nego samo dopunjavaš. Obično smo kupili po jednu Hlapićevu kutiju u sezoni, a koristili su ju obojica prema potrebi.

Hrana - provjeri ulaze li tvoja djeca u kategoriju za besplatan obrok (ako imaš dječji doplatak, ne znam više regule, ali to ne ide automatski nego se piše zahtjev i dostaviš papire koje traže - da si samohrani roditelj i slično). Znat će to u stručnoj službi. Pitaj ih.

Sajmovi u školi - kako i inače doma pečeš kruh i kolače, ispeci i za to. Jao, meni ponekad fali, jer mi smo se godinama sjajno zabavljali izradom kolača za školske sajmove.

Rođendani - bratemili, u razredu ih je 20. Doneseš 2 vrećice bombona i djeca se počaste. Moj L. je za svoj rođendan obično nosio tombolu + vrećicu s brojevima koje su izvlačili + vrećicu s kramom (za to darivanje u školi ništa ne kupuješ, nego pokupiš svu kramu iz kuće, zapakiraš i podijeliš , npr. figurice iz kinder jaja koje ti po kući rade kaos, mali autići koje nitko ne želi, sličice nogometaša iz rasparenih albuma, vuneni anđeli, maske za maškare, sve ono s čim se ne igraju...)
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.12.2022. at 12:30

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    a posljednje roditelji su počeli uzimati poklone za sve u razredu kad je njihovom djetetu rođendan, i u redu svatko ima pravo na izbor što će, ali što je sljedeće?
    ovo prvi put čujem da se dijete kupuje poklone za sve u razredu kad mu je rođendan???

kod nas se podijele 2 vrecice bombona i to je sve
    Posljednje uređivanje od buba klara : 21.12.2022. at 13:10

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •