Što je ER?
Opseg pretraga nama je predložila dr. Nađa Runjić - neurolog, Suvag
To je dio njihove kompletne obrade. Na prvom pregledu logoped dijagnostičar je uočio kašnjenje u motoričkom razvoju, govorno jezičnom razvoju i moguću dizartriju (ako se dobro sjećam) i to je pokrenulo cijeli niz pretraga:
- ORL (Suvag ima svog liječnika, ali mi smo vodili dijete i na Merkur, gdje pripadamo po mjestu stanovanja i gdje je dijete već bilo u sustavu)
- Fizijatar (radili su mu stabilometriju)
- Neurolog (EEG, VEP, kasnije TCCD u Klaićevoj)
- Psiholog (svakih nekoliko godina - pri polasku u školu, peti razred, srednju školu, državnu maturu)
- Logoped (terapija od četvrte do desete godine, kontrole 1x godišnje)
Gdje ste radili VEP? Na Rebru? To su vizualni evocirani potencijali. Moj L. je išao i na tu pretragu na dva mjesta (Suvag, gdje je imao kompletnu obradu zbog govora i sluha, Rebro - tamo je imao obradu zbog smetnji vida - on ima ambliopiju i strabizam, još i danas odlazi na kontrole u njihov centar za strabizam). Sjećam se da je dr. u Suvagu rekla da nalazi nisu lako usporedivi, zbog razlika u uređajima koji su korišteni. Nije to bitno...
Ne samo da je rađen VEP u Suvagu više puta, rađen je običan EEG skoro svake godine, a za kontrolu napravljen je i TCCD (transkranijalni kolor doppler) u Klaićevoj i tek tada je u dobi od 18 godina moj sin dobio nalaz u granicama normale. Do tada su uvijek bila vidljiva neka odstupanja.