Citiraj Mapmap prvotno napisa Vidi poruku
Ne. Nitko mi to nije ni sugerirao, a stvarno kucam na mnoga vrata, metaforicki i doslovce. VEP mu je raden 2x , pokazao je "blago usporeno provodenje podrazaja makularnim vlaknima oba vidna puta u postkolikularnom dijelu". Njegov neuropedijatar na to odmahuje rukom i to smatra gotovo pa urednim nalazom i ne misli da bi moglo biti uzrokom njegove slabije paznje.
Njegova ER smatra da bi njegova slabija paznja mogla biti uzrokom slabijeg govora.
Ali nitko mi jos nije preporucio da napravim te pretrage
Što je ER?

Opseg pretraga nama je predložila dr. Nađa Runjić - neurolog, Suvag
To je dio njihove kompletne obrade. Na prvom pregledu logoped dijagnostičar je uočio kašnjenje u motoričkom razvoju, govorno jezičnom razvoju i moguću dizartriju (ako se dobro sjećam) i to je pokrenulo cijeli niz pretraga:
- ORL (Suvag ima svog liječnika, ali mi smo vodili dijete i na Merkur, gdje pripadamo po mjestu stanovanja i gdje je dijete već bilo u sustavu)
- Fizijatar (radili su mu stabilometriju)
- Neurolog (EEG, VEP, kasnije TCCD u Klaićevoj)
- Psiholog (svakih nekoliko godina - pri polasku u školu, peti razred, srednju školu, državnu maturu)
- Logoped (terapija od četvrte do desete godine, kontrole 1x godišnje)

Gdje ste radili VEP? Na Rebru? To su vizualni evocirani potencijali. Moj L. je išao i na tu pretragu na dva mjesta (Suvag, gdje je imao kompletnu obradu zbog govora i sluha, Rebro - tamo je imao obradu zbog smetnji vida - on ima ambliopiju i strabizam, još i danas odlazi na kontrole u njihov centar za strabizam). Sjećam se da je dr. u Suvagu rekla da nalazi nisu lako usporedivi, zbog razlika u uređajima koji su korišteni. Nije to bitno...

Ne samo da je rađen VEP u Suvagu više puta, rađen je običan EEG skoro svake godine, a za kontrolu napravljen je i TCCD (transkranijalni kolor doppler) u Klaićevoj i tek tada je u dobi od 18 godina moj sin dobio nalaz u granicama normale. Do tada su uvijek bila vidljiva neka odstupanja.