Svakako, ali ni sluh ne treba zanemariti. Ne kažem da je i u ovom slučaju to baš tako, ali vjerujem da vrijedi provjeriti.
Kad sam jednom osvijestila problem, imala sam muku da pedijatricu uvjerim da dijete treba u Suvag, ali ja sam tvrdoglava mazga i nisam popuštala. Isto je bilo i s vidom - bježalo mu je oko, a pedijatrica je govorila da to nije ništa. Tek kad smo se dočepali centra za strabizam (L. je imao 3 godine), tamo su nam rekli "Pa gdje ste do sad bili?" Na sreću, sve je to još uvijek bilo na vrijeme.
Moj sin je imao vidljivih i značajnih problema sa sluhom u ranoj dobi, a mi to nismo prepoznali. Tek mi je odgajateljica u vrtiću skrenula pažnju. Kad sam razmislila o tome, vidjela sam da žena ima pravo - moje dijete nije se odazivalo na ime ako me ne bi i vidjelo, nije reagirao na govor u autu (ja sjedim naprijed, a on otraga u sjedalici), uvijek je pogledom tražio naša lica, nije reagirao na lupanje vratima i buku.... govorio je točno onako kako je čuo. Lupao je glavom o pod u kuhinji, jer su mu zvukovodi bili potpuno začepljeni. Dijete ne zna da može i treba biti drugačije, a često ne zna ni roditelj. Zato idemo liječnicima, ali i oni ne mogu uvijek od prve prepoznati problem, pogotovo ako ne kucamo na odgovarajuća vrata. Mi smo imali sreće i našli prava vrata. Zauvijek ću biti zahvalna dragoj teti S., odgajateljici u DV Cvrčak, koja mi je skrenula pažnju i uputila me u pravom smjeru.