-
Malupe, dobrodošla na forum!
Vidim da si poduzela sve što se dalo u vezi stručne pomoći djetetu. Treba samo nastaviti tako i dalje. Stručni tim će odgovoriti na sva tvoja pitanja, pa se nemoj ustručavati - kad te nešto zanima ili brine, pitaj ih.
Osim toga, puno se može napraviti i kod kuće. Iz iskustva, kad roditelj osvijesti neku djetetovu poteškoću, obično to stalno ima na umu i trajno radi na poticanju razvoja pojedinih vještina (tu mislim prvenstveno na govor). Dijete koje razumije govor ima dobre predispozicije da tu vještinu savlada u potpunosti. Nama su puno pomagale igre tipa "kalodont", s tim da nismo igrali na zadnja 2 slova, nego samo na zadnje slovo. (Ja kažem Tigar, dijete mora nastaviti sa drugom životinjom na R...) Ako je više suigrača, igra je zanimljivija. Ima djece kojima to odgovara kao usputna zanimacija (dok radite nešto drugo) a i one koji više vole skoncentrirati se samo na igru. Isprobaj... Te igre sa početnim i završnim slovom dobra su priprema za školu.
Osim toga, moji dečki voljeli su igre tipa "što ne pripada" . Za nečitače može se igrati s predmetima ili sličicama. Na primjer - postaviš na stol jabuku, krušku, mandarinu i luk. Što ne pripada? Luk, jer je povrće. Kriteriji mogu biti različiti, pa onda razgovarajte o njima... Mi smo iz garaže izvukli 2 bicikla, romobil, role i sanjke. Što ne pripada? Sanjke - nemaju kotače. Nacrtaš mačku, psa, kravu, svinju i kokoš - koja životinja ne pripada u skupinu? Kokoš, jer ima 2 noge. Samo kokoš ima perje i kljun.
Može se to igrati i na radnom listiću (nacrtaš, pa dijete treba zaokružiti ili prekrižiti). Ključno je poslije RAZGOVARATI o tome, postavljati pitanja...
Moj stariji je bio takav, njega je trebalo učiti komunikaciji, ali to je uspješno savladao. Glavni "terapeut" mu je bio razgovorljivi mlađi brat
Samo da napomenem, stariji ni danas nije baš govorljiv, jednostavno je takav. Šuti i misli svoje, ali kad nešto kaže, to je utemeljeno i na mjestu. Mlađi je više kao ja - komunikacija je često sama sebi svrha, hehehe...
Evo i malo tuđe pameti - primjeri igara za poticanje razvoja govora: https://n1info.hr/majka-i-dijete/naj...jezbi-za-bebe/
Još o zabavnim igrama - moji su voljeli zagonetke, pjesmice i recitacije, naročito brojalice (ovu su obožavali: https://pricozemska.hr/artikl/eci-peci-pec-cd/ ) koje su znali napamet.
Smišljali su priče, po kojima smo sami izrađivali slikovnice (power point je zakon, moja djeca su se opismenila uz računalo, ali to je druga priča)
Sportske aktivnosti - Jelena je dala odlične savjete. Sportske aktivnosti su odlične za vježbanje društvenih vještina.
Sretno!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma