Ovo je tek jedan od primjera sa liftom...i sad to traje....živimo u zgradi sa liftom i svaki dan po 10 puta se vozimo. onda mu to postane potpuno nebitno, ali nađe nešto novo. Ti fokusi mu se prebacuju sa "teme" na "temu" što mi defektolog tvrdi da je dobar znak. Nije fokusiran samo na nesto.U fazi kad je učio brojeve, samo njih je vidio (stranice slikovice, brojevi na satu, na kalendaru...) sad ih više uopće ne doživljava. Zna brojeve, broji super, ali mu ne predstavljaju ništa više nego djetetu urednog razvoja.
Što se govora tiće, on je znatno bolji, vokabular se stalno širi, dosta je agramatičan, stalno to ispravljamo. Eholalije koje su bile baš izražene (uglavnom odgođene) gotovo su pa išćezle.
Ja sam svjesna da on ima i druge probleme osim govora. npr. on posluša moj neki složeni nalog npr.otiđi u sobu uzmi piđamu i spremi se za spavanje, on je za 5 min u krevetu, takvih je 1000 primjera, znači razumije, ali nekad mi se čini, kad mi ne odgovori na najjednostavnije pitanje, kao da ima probleme sa inteligencijom , ne znam...baš je j....čudan!
Isto tako, slagao je puzzle kad je bilo puno manji izvrsno, ja nema sanse da bi to složila pa mi to baš i ne liči na nekog tko ima problem sa inteligencijom. Pjesmu nauči ko od šale...u svakom slučaju, izludit će me!
Emocionalno je vrlo topao, privržen nama i sestri. Voli se jako maziti, ljubiti, vrtić ne obožava ali ide....volio bi da ne mora, ali odradi bez ikakvih problema tamo jede, ranije je i spavao, sad legne ali ne zaspe.
hvala vam na vašim iskustvima, puno mi znače.