Pokazuje rezultate 1 do 50 od 102

Tema: Jezicno-govorni problemi

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne podržavam buljenje u ekrane, ali niti ne mislim da su ekrani krivi za kasni razvoj govora kod velikog broja djece. Motivacija da ovo napišem nije da ohrabrim dadiljanje uz ekrane, nego da stanem na stranu roditelja koji rade sa svojom djecom, djeca im ne bulje u ekrane, a opet je kasni govor u pitanju, a takvih je dosta. Mogu zamisliti roditelja koji je napravio sve što je znao i mogao kako se izbezumljeno osjeća kad mu netko dođe s jednostavnim - "previše ekrana". Mislim da je presložen problem i da treba oprezno izlijetati s takvim "dijagnozama".

To mi dođe kao - više kretanja, voća i povrća, manje slatkiša, alkohola i cigareta i nema više bolesti. A vi bolesni sigurno jedete previše čokolade.

littlemom avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2024

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ne podržavam buljenje u ekrane, ali niti ne mislim da su ekrani krivi za kasni razvoj govora kod velikog broja djece. Motivacija da ovo napišem nije da ohrabrim dadiljanje uz ekrane, nego da stanem na stranu roditelja koji rade sa svojom djecom, djeca im ne bulje u ekrane, a opet je kasni govor u pitanju, a takvih je dosta. Mogu zamisliti roditelja koji je napravio sve što je znao i mogao kako se izbezumljeno osjeća kad mu netko dođe s jednostavnim - "previše ekrana". Mislim da je presložen problem i da treba oprezno izlijetati s takvim "dijagnozama".

To mi dođe kao - više kretanja, voća i povrća, manje slatkiša, alkohola i cigareta i nema više bolesti. A vi bolesni sigurno jedete previše čokolade.
    Prerealan odgovor, slažem se do točke i zareza. Tako i ja doživljavam te izjave, trudeći se razumjeti kako osoba u glavi ima tu sliku klasičnog pretjerivanja s ekranizacijom, pa nekako istoleriram.

Vezano za ekranizaciju kao uzrok kašnjenja u razvoju govora i jezika, barem kada je riječ o razvojnom jezičnom poremećaju, ne trebamo čak ni misliti jer je znanstveno utvrđeno kako to nije uzrok kašnjenja. Zapravo se uzrok još uvijek ne zna, osim da je riječ o prenošenju genetskog oblika s generacije na generaciju.

Super stvar je što je razvojno, pa se može "ispraviti" poticanjem razvoja govora i jezika unutar obitelji, pa tako rezultat i ne izostane, a sva muka ostane u prošlosti.

Ovdje mislim isključivo na RJP. I na ranu intervenciju...
    Posljednje uređivanje od littlemom : 09.02.2024. at 12:55

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •