Citiraj Malac prvotno napisa Vidi poruku
Postovana, kao da ste opisali moje dijete. Moje dijete ima 6 godina, ima iste govorne probleme. Mene zanimaju iskustva s takvim djetetom, sto ocekivati? Mogu li se ti govorni problemi ispraviti? Kako se snalazi u skoli? Bila bih Vam zahvalna na odgovoru.
Hello!
Dobrodošli na forum!
Za probleme govorno-jezičnog razvoja javite se logopedu. Djetetov pedijatar najbolje će znati koje su mogućnosti. U Zagrebu brojni vrtići i gotovo sve škole imaju logopeda, a specijalizirana ustanova za poremećaje govorno-jezičnog razvoja je SUVAG koji nudi kompletnu dijagnostiku (logoped, psiholog, neurolog, otorinac, fizijatar - ovisno o potrebama) i mogućnost terapije na uputnicu, iako su liste čekanja duge. Obično se nađu izvanredni termini za djecu koja trebaju krenuti u školu, barem je tako bilo dok su moji sinovi bili njihovi pacijenti. Sad su odrasli i njihove govorne teškoće su uglavnom riješene.

Više o Suvagu: https://www.suvag.hr/centar-za-ranu-...u-u-zajednici/

Napomena: Suvag nije jedino mjesto gdje se može dobiti adekvatna terapija. Pedijatar koji poznaje dijete od rođenja vjerojatno će imati prijedloge gdje sve možete potražiti pomoć. Osim toga, uvijek ostaje mogućnost da logopedu odete privatno. Naša osnovna škola imala je suradnju i s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom. Oni imaju kabinet za ranu komunikaciju, ali nemam informacije iz prve ruke kako ide dijagnostika kod njih.

Iz iskustva - takvi problemi rijetko se rješavaju sami od sebe, ali uz odgovarajuću terapiju i rad kod kuće po uputama logopeda, može se postići ne samo značajan napredak, nego se veliki broj ranih smetnji može u potpunosti riješiti. Terapija će vjerojatno potrajati tijekom nižih razreda osnovne škole, ali puno je djece kojima to treba. To je mala cijena koja može omogućiti djetetu adekvatno učenje i kasnije punu radnu sposobnost. Sretno!