Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
Ključno je pitanje za mame srednjoškolaca: da li ste sve to znale o svojoj deci kada su bili/bile kraj 4. osnovne ?
Ja o mojoj pojma nemam
Menja se dete iz meseca u mesec meni neočekivano. Pogotovo otkako je peti razred. Šta je bilo super kod učiteljice, sad joj je dosadno. Šta je bilo srednje zanimljivo, sad je najnajzanimljivije. Šta će biti za još tri godine, pojma nemam.
Iako engleski može da čita i govori na zavidnom nivou za uzrast, ne razmišljam o srednjoj na engleskom.
Jesam li ja loš roditelj kad sam tako neupućena :/?
Pa ne radi se ovdje o lošem/dobrom roditelju. Ono što sam možda najbolje shvatila i na čemu sam najzahvalnija što sam uopće postala ovdje je sljedeće: sva su naša djeca različita baš kao i mi roditelji, a opet svima nam je jednaki cilj da nam djeca u konačnici budu sretna, nebitno koju srednju/fax odabrala i kolika će naša uloga biti u tome.

Ne mislim da je na kraju 4. razreda prerano početi razmišljati o mogućem odabiru srednje, ovdje je netko napisao da mu je djete samo u 5.r. reklo da hoće u MIOC, a godina dana razlike između tog djeteta i moje nije baš tako velika.
Naravno da se do odabira srednje može još svašta promijeniti, ali mislim da svatko od nas poznaje svoje djete.
Dakle djete koje rastura i voli matematiku, a niti je talentirano niti ga zanima glazbeni, likovni i slično, vrlo vjerojatno će upisati matematičku gimnaziju.

Vidim da se mnogima tu diže kosa na glavi od spomena MIOCA i da to gledaju kao neku elitnu školu. A još više IB program i nastavu na engleskom jeziku. Ne bih se složila s tim.
Mislim da na kraju dobar dio nas usmjerava djecu kako misli da je najbolje za njih.
Ako netko cijeli život provede u Hrvatskoj, vjerujem da mu obrazovanje djece na engleskom jeziku ne predstavlja ništa.
No, ako je netko od roditelja stranac i obrazovao se na nekom odličnom faxu vani, a ima mogućnost pružiti to i djetetu (naravno pod uvjetom da djete to i zanima i da i ono samo to želi) onda mi je nekako logično usmjeravati djete prema tome, nije li?