Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Beba stalno plače

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Rano je za prvi smiješak... treba još barem mjesec dana pričekati, u najboljem slučaju još dva-tri tjedna. Kad bolje razmislim, nemam pojma kad se moj mlađi počeo smiješiti - taj je pretežno bio mrgud do škole (malo zafrkancije).

A sad ozbiljno:

Vjerojatno će ti se javiti netko od savjetnica za dojenje, jer ako je halapljiv, guta puno zraka i to je sasvim dovoljno da mu se crijeva napune plinom. Neke stvari možeš riješiti, ali za neke nema druge nego se naoružati strpljenjem. S druge strane, kad se riješe problemi grčeva, naići će neki drugi problemi, tako da bi bilo dobro ako imaš mogućnosti da ti netko pomogne oko djeteta, da bebu nosi i netko drugi, da se možeš odmoriti. Mjesec dana nakon poroda hormoni su još uvijek izvan ravnoteže, pa nije čudo da te ovakve stvari pogađaju više nego što objektivno treba.

Imam iskustva s dojenačkim grčevima. Evo što je nama pomagalo:
    - prilagoditi vlastitu prehranu (budući da dojiš, izbaci mlijeko i mliječne proizvode iz svoje prehrane na par tjedana, pa ćeš vidjeti - mnogima to pomogne), a možeš i piti čaj za dojilje koji ima komorač, ne radi sebe nego radi bebe; izbaciti mahunarke, zelenu salatu, voće s kožicom, agrume... (to je zapravo individualno - mom starijem sinu je sve to smetalo, mlađem skoro ništa). Ja nisam smjela jesti svinjetinu, trebala sam biti oprezna sa zeljem, keljom i sličnim biljkama, tako da sam imala popriličnu hrpu ograničenja. Inače, takva su mi djeca i danas - stariji ima osjetljivu probavu, a mlađi može pojesti vojničku čizmu, ništa mu ne smeta

Još o pomoći protiv grčeva - to je bitno, daje ti osjećaj da radiš nešto korisno za dijete, pa će se tako riješiti tvoj osjećaj nesposobnosti:
    - malo se izdoji prije dojenja, da se dijete ne davi velikom količinom mlijeka i pritom ne guta zrak...
    - probaj dojiti u što uspravnijem položaju, zapravo isprobaj koji položaj je najbolji
    - bitno je i da dobro uhvati bradavicu
    - nakon dojenja ili nakon svake dojke frkni dijete na rame da dooobro podrigne i izbaci višak zraka. Stavi si pelenu na rame, jer često bljucne i to je ok
    - stavi djetetu termofor na trbuh ili onaj jastučić s trešnjinim košticama (ima u DM-u i Mulleru)
    - dobro zamotaj dijete - to je mala beba, neće mu smetati, a daje mu osjećaj kao da je još u maminom trbuhu: https://www.123rf.com/photo_11100773...s-for-use.html (ima i video materijala, a ima i namjenskih jastuka - evo, ovaj sam prvi našla: https://www.studio-nova.hr/proizvod/...be-sivi-oblak/

Kad presvlačiš dijete, malo mu razgibaj kukove i lagano prema trbuhu - mnoga djeca se tako oslobode vjetrova, a često usput i pokakaju, pa je to dobro raditi na otvorenoj zapišanoj peleni
    Kupanje u toploj vodi isto pomaže da se dijete opusti.

Ako se dere tijekom dana, nosi ga. Ponekad pomogne vožnja u kolicima, ponekad pomogne zajedničko spavanje - kako kome. Naša djeca nisu igračke, često nam treba dooosta pokušaja prije nego otkrijemo što im zapravo treba. To je proces - pratiti znakove i otkrivati što im pomaže, što vole, a što im se ne sviđa...

Eh, ja se raspisala (+ sigurno nešto i zaboravila), a ovdje ima cijela tema na portalu: https://www.roda.hr/portal/djeca/doj...ene-djece.html

Sretno!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.05.2021. at 08:10

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •