Pozdrav svima, ima li neka da je ulovi neka zima u vecernjim satima? Nekoliko puta mi se dogodilo poslije tusiranja, donekle razumljivo, ali koji put i kad sam vec legla. Tresem se toliko da mi cvokocu zubi minutu-dvije i onda stane...
Kako si pomazete da se malo umirite, opet navecer? Jer mene tada ulove neke brige, strahovi.
Posljednje uređivanje od Mimah : 03.01.2024. at 22:22
Ima mene
Imala sam takvu situaciju za vikend, najedanput zima, naježena koža, nelagodan osjećaj koji je trajao dobrih pola sata
samo sam se pokrila vunenom dekicom i umirila
otišla rano spavati i ujutro sve ok.
ili navečer ili u trenucima opuštanja nastaju drugi problemi o kojima sam pisala ranije
zaključila sam da jako jako jako trebam voditi brigu o umoru, zamoru, tjelesnom i psihičkom
kad god sam umorna i kad god se zaredaju dani/tjedni intenzivnih događanja, movinga, treninga, obaveza, rješavanja problema, aktivnosti, druženja, interakcije s puno ljudi, imam takve simptome
moj nervni sustav ne trpi prevelike podražaje i tijelo mi signalizira da ga pustim na miru i da se slegnem
pomaže mi umiriti se, nositi nešto mekano, toplo, udobno
piti topli čaj, gledati serije ili filmove bez nasilja i povišenih emocija
čitati knjigu
odraditi lagane vježbe meditacije i istezanja
reducirati druženja i manje općenito trošiti energiju
volim ne pričati u takvim trenucima (osim iznutra sama sa sobom a i to prekinem kad predaleko zavezem)
obavila sma preglede, imama bolest štitnjače već dugo, vratna kralježnica isto stvara probleme ali moja intuicija mi govori da je umor kod mene okidač
Općenito sustav za regulaciju temperature je u kolapsu. Ne znam jesi li učila kakvu automatiku, PID regulatore, ja si to vizualiziram, vidim te karakteristike i čekam da se vrati u normalu. Meni recimo bude prevruće pa se tijelo počne luđački hladiti pa prebaci u zimu, pa onda opet počne previše grijati i tako dok ne pronađe ispravne parametre za regulaciju.
meni su nedavno izvađeni jajnici i odjednom sam se našla u menopauzi. ginekolog mi je preporučio Femiplant tablete za simptome. Glavni sastojak je cimicifuga koju je preporučila i ginekologinja na jednoj radionici o menopauzi na kojoj sam bila.
Evo i mene u perimenopauzi, tako reče dr. Uskoro ću 45 g.
Unatrag godinu dana su se ciklusi poremetili. Jednom dođe nakon 20 dana, pa nakon 35, pa onda eto ga školski na 28 dan i tako u krug. Da mi je prošli mjesec prvi put izostao i zato sam otišla kod dr i usput i na redovnu kontrolu. Već više od 2 godine ima da su mi se ciklusi skratili.
Ja imam osjećaj kao da ću svaki tren dobiti, grudi osjetljive užas. Zato mi je dr rekla da sačekamo par dana možda dođe.
Međutim nije pa sam krenula s Utrogestanom navečer stavljati pa ćemo vidjeti kak će to funkcionirati.
Inače mi je vruće i budim se noću. Srce mi lupa. Odradila sam pregled kod kardiologa pa moram sad otići kad bude nalaz holtera.
Grudi su mi pune cista i imam Fibroadenom pa idem svakih 8 mjeseci na uzv......a ako krenem s hormonalnom terapijom morat ću svakih 6 mj.
Kako ste vi ženske i koju terapiju uzimate?
Posljednje uređivanje od LaraLana : 12.04.2024. at 23:27
Kakva su iskustva sa čajevima za kontroliranje hormona u menopauzi. Čaj od kantariona sam probala, a dal pokušavati s drugima
Zanima me ima li netko problema sa anemijom u perimenopauzi?
Je li nekome startalo u 35oj? Meni su ciklusi s uredno 27/28 sad na 30/31. Ne može biti od c i d vitamina. Nemam stresova.
Brinem jer je sad na tri dana kašnjenja i prošli i ovaj mj, msm za ovaj još ne znam jer nije započelo. Baš me dijete jutros pita a kaj je mjesečnica jer sam nekaj promrmljala sebi u bradu, pa sam rekla to je znak da s tijelom sve štima... i sad kaj, jel moglo od svih tih vitamina i konjske doze D vitamina?
Na netu piše da može i sa 35 krenut.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 25.02.2025. at 20:37
Super, pročitala sam na internetu da se cerviks može i začepit da ne propušta ništa.
Ne mogu dobit termin do travnja.
Sad počinjem paničarit, što će još više odgodit. Đizs.
Ženska glavo (sorry na retorici, ja sam iz iste vreće), razmisli samo što si imala za vratom u zadnjih nekoliko mjeseci.... Kad se stvari stabiliziraju, bude se i ciklus. Žene znaju s tim imati problema kad mijenjaju posao, kad se sele (!), kad se razvode, čak i kad se vjenčavaju pa drastično mijenjaju način života. Meni se to dogodilo kad sam skoro cijelu godinu bila u inozemstvu. Svaka promjena načina života kod osjetljivijih osoba utječe na ciklus. Ne mora to odma', ali akumulirani umor + bolesti (da, viroze se isto računaju) isto mogu narušiti ciklus. Ljudi smo, nismo androidi. Eh... Panika ti samo može pogoršati stanje. Sve što ti treba je relativno miran i stabilan način života, ali bratemili, tko to danas ima???
To od zadnjih mjeseci je nikaj u usporedbi sa ljeto-jesen 2020, tad sam se od stresa usukala i spala na 55 (na 168) tek danas vidim da sam izgledala na fotkama ko hodajući mrtvac. Da, nema, evo danas mi javili da je mama opet u bolnici i još je prekinula trajni nalog za smještaj u domu. Osjetim da ću ispalit. Ali kažem, nije ništa u usporedbi na četiri g ranije, a tad je bilo sve redovno ko švicarska ura, sve do predzadnji mj.![]()
Mislim da će ipak bit uranjena perimenopauza vjrv je stres okidač.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 26.02.2025. at 13:28
Teško, da je preuranjena perimenopauza ciklus bi ti se skraćivao.
Nije ni travanj tako daleko, malo više od mjesec dana.
Poremećaji duljine ciklusa nisu takva egzotika ni kod onih koji su uvijek točni - meni je bilo 28 dana i 6 sati, pa mi se ipak znalo pobrčkati nekad.
Ali, ja sam kasnije bila na Mireni i nisam ni imala cikluse pa sam stalno pitala kako ću znati jesam li u MP. Nisam nikad dobila egzaktan odgovor. Pregled će ti isključiti neke druge moguće uzroke poremećaja ciklusa, a sumnjam da će ti dati odgovor jesi li u perimenopauzi.
Perimenopauza se dijagnosticira po simptomima.
Produzetak ciklusa to nije.
Skracivanje ciklusa jest jer prvo pada progesteron , a to utjece na duzinu drugog dijela. Nakon par godina pada estrogen, tada se duljina trajanja i intenzitet krvarenja skracuju. Uz jos drugih radosti. Ja nisam skuzila preimenopauzu po nicemu osim po skracivanju ciklusa za 5-6 dana i to je trajalo godinama, sigurno 5-6 prije nego je pad estrogena lupio.
Posljednje uređivanje od sirius : 27.02.2025. at 13:12
Vidis a ja sam mislila i cula od cura da to ovisi od osobe do osobe da se nekome skrati,a nekome produži ciklus.
Ima mi logike ovo tvoje sirius. Ne znam zasto su tako govorile da im je razlicito.
Ciklus se produzi tj .krene preskakati kasnije, kad estrogen pada . Znaci druga polovica perimenopauze.
Vecinom zene ne obracaju paznju na to skracivanje ciklusa jer to krene vrlo lagano. Meni je ciklus do cetrdesete bio 30+ dana, izmedu 30-33. U ranim cetrdesetima je postao strebererski, tocno 28 dana , a onda se krenuo jos skracivati na 26, 25 dana. U isto vrijeme skracuje se broj dana krvarenja, jer je sluznica tanja , a hormona manje. Pa broj dana sa 6,7, padne na 3,4.
U isto vrijeme par ciklusa godisnje moze se prodiziti ili preskociti . Pa onda slijedeca menstruacija zna biti jako obilna.
O menopauzi i svemu sto njoj predhodi iznimno se malo prica. Jedino sto sam ja culao tom periodu jesu -valunzi.
Srecom, ima jos puno radosti osim valunga.![]()
Sad sam guglala što može smanjiti razine estrogena i onda posebno za D vitamin i našla
https://www.fredhutch.org/en/news/ce...ncer-risk.html
Mislim da je onda to. Baš otkad pijem D je i počelo. Osim kaj danima imam bol u leđima...
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 27.02.2025. at 21:21
Asti komplicirano je to nase zensko tijelo, meni se ciklus vec neko vrijeme skratio s 28 na 23 ili 24 dana, a onda opet nekad (rijetko) bude preko 30 dana i nastavi opet klasik od 20 i sitno dana. Ja nemam pojma u kojoj sam fazi majke mi
Druge simptome zasad ne osjecam jedino vise sna trebam, ali to povezujem i s iznimnim fiz.naporima koijma sam izložena (stalno sam u maratonskim pripremama).
Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.02.2025. at 20:38
S obzirom da mi je preko 90% ciklusa skraceno rekla bih da sam valjda u početcima.
Seka mi je vec pocela gubiti ciklus a mladja je 3 god od mene.
Mama je isto potpuno izgubila mengu kad je bila mladja 2 god nego ja sada.
A sve one price da je to genetski...
Doduse ja sam sva tatina,ne znam jel se moze prenosit i s druge atrane (pitanje zvuci vrlo glupo) i da dojila sam oboje djece dosta al sveukupno nisam imala mengu 9mj trudnoce +cca 4-5mj i tako2x.
I jedna rana izgubljena trudnica u 9om tj.
A dobila sam rano s 10 i po god.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.02.2025. at 20:43
Ako nije tajna moze druge radosti osim valunga,moze i na pp.
Meni bitan samo san, cini mi se najvaznijim.
Mislim da sam pisala već o svojim simptimima, ali evo još jednom
Prvo se ciklus počeo skraćivati i došao na 21 dan, a onda je krenuo izostajati uz vrlo obilne mjesečnice pa do izljeva:
valunzi
Noćna znojenja - buđenje u lokvi znoja mokre gaće i potkošulja
Nesanica
Brain fog - užasan.. Nemogućnost koncentracije... Mislila sam da je početak alzheimera
Anksioznost, panika, lagana depresija
Urinarne infekcije svaka 3 mjeseca
Bolni zglobovi
Smrznuto rame
Svrbež tijela
Suhe oči
Preskakanje srca
Uglavnom.. Kod mene je bilo baš veselo.. Hvala bogu da postoji pomoć u obliku hormonalne terapije jer bih znorela![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.03.2025. at 23:18
ja sam isto ovdje pisala već
47 godina, ciklus se skratio prije dvije godina na par dana i tu je stalo
trenutno me "samo" drži nespavanje cca tri dana prije menge i kupanje u znoju te tri noći
nego nešto sam drugo htjela reći...
imala sam užaaasne simptome koji su me dovodili do očaja
panika, trzanje ruku i nogu, anksioznost, osjećaj gušenja
sve moguće strahote
izbacila sam iz prehrane jaja koja sam jela baš puno i mliječno smanjila na minimum
povećala unos sirovog voća, cijeđenih sokova, povrća
nemam pojma je li povezano ili ne ali ovi simptomi su nestali potpuno
ako nekome može koristiti info..
Posljednje uređivanje od flopica : 03.03.2025. at 09:12
Meni krenulo sa skraćivanjem ciklusa prije cca 4 godine. Sad su mi ciklusi produženi (do cca 45 dana) ili preskoče. Ginićka kaže da je to normalno za moje godine (sad ću 49).
Od ostalih simptoma lupanje srca, povišen krvni tlak (oduvijek niskotlakaš), česte glavobolje, pretjerana osjetljivost, zaboravljivost, buđenje po noći u jednom periodu (sad je to prestalo).
Najteži mi je bio period tog prelaza prije cca 3-4 godine kad su mi se očito krenuli mrdat hormoni (do tad je sve bilo ko urica). Mislila sam da imam sto bolešćina.
Od tableta dobila lijekove za tahikardiju i tlak.
Modificirala prehranu, uvela učestalo duže hodanje.
Sad sam puno bolje.
Jelena u pravu si.
Iznova sam procitala temu.
Nemam nikakvo medicinsko obrazovanje, ali mi se čini mogućim da je upravo to bitno u godinama kad se smanjuje produkcija estrogena.
Laboratorijski stemovac sam pa mi to određuje način razmišljanja. Povezujem s efektom kojeg odnedavno pratim, odnosno porastom kolesterola u krvi uslijed nedostatka estrogena koji pomaže u regulaciji metabolizma masti. Pretpostavljam da nije samo jetra ta koja pošašavi kad nema (dovoljno) estrogena. Općenito mi se čini da i drugi tjelesni sustavi za regulaciju zakazuju. Osim regulacije rada jetre, očito je da se većini, u manjoj ili većoj mjeri, pobrka i sustav za regulaciju tjelesne temperature pa imamo valunge ili nam je uglavnom ili prevruće ili prehladno, a primijetila sam da i rad crijeva isto šašavi - nema pristojnog prijelaza iz proljeva u normalnu stolicu, nego prvo prebaci u tvrdu stolicu pa tek kad pojedeš sva vlakna svemira prijeđe u normalnu konzistenciju. Vjerojatno onda i te aritmije i problemi s tlakom kod nekih budu upravo zbog toga što se neki regulator stiltao. Ili se srce/krvotok muči s regulacijom temperature. Nemam pojma.
Na koji način funkcioniraju ti sustavi regulacije ne znam, a vjerojatno se ni ne zna do zadnjeg detalja. U automatizaciji procesa, regulatori trebaju parametre da bi mogli funkcionirati. Čini mi se da neki organizmi brže, neki sporije pronađu optimalne parametre, nakon pada spolnih hormona, a neki nikad. Vjerojatno ovisi koji sustavi su nam već od ranije kritični. Ja recimo ove tlak/lupanje srca simptome nisam ni u jednom trenutku zapazila kod sebe. I dalje mi je niski do normalni tlak.
Eto sve nešto vjerojatno i pretpostavljam, a provodim in vivo eksperiment samo na sebi i na subjektivnim dojmovima poznatih pa nema neku težinu. Ali za početak promjena prehrane u smjeru kojeg flopica navodi ima smisla. Ja bih još dodala smanjivanje količine crvenog mesa, kad nastupi baš menopauza i ne treba više toliko željeza. I naravno visokoprocesirane hrane.
Baš opaki simptomi su krenuli kad je ciklus krenuo izostajati i kad sam imala izljeve i onda kad sam krenula s hormonskom terapijom sam skužila da zapravo par godina prije toga to nisam bila ja. Onako kužila sam da mi se nešto događa da sam postajala lagano tjeskobna, nevesela, da nije bilo moje životne radosti, a nisam to znala imenovati pa čak ni prepoznati da sam drugačija. Samo sam par godina imala taj neki čudan osjećaj.
Hahhah ja sam se baš bila prepala. Zaboravljala sam platiti račune, odvesti dijete na kontrolu u bolnicu, a kintrola je već godinama jednom mjesečno. Silazila sam na krivim stanicama, iz trgovine odnijela košaricu. N poslu zaboravila da sam to jutro klijentu rekla nešto poslati, napraviti. Užas.. To mi je bio najstrašniji dio.
Uf uf...cure...
Htjela sam vas pitati jel vam se u perimenopauzi dogadjalo da se ne mozete vise ujutro ranije dizati kao prethodnih godina? Da vam je puno teže i da bi radije spavali.
Moje frendice imaju suprotan problemcic, ne mogu spavat, pa se bude ranom zorom tipa 5h ujutro, dok drugi spavaju, prije su normalno mogle spavat ujutro. Iako su kronično nenaspavane (nekvalitetan san), bude se ranom zorom, pa to vuče i probleme s umorom.
Mene živcira što mi se teško dignut kao nekad prije posla pa otrcat, pa cak smo znale i planinarenje odradit i vjezbanje u parku na otvorenom, sve to prije posla i onda nakon toga orna i puna energije, volim kad mi tako dan započne, uživam u takvom danu.
Znaci sad mi je nepojmljivo dizanje prije 6h, a bome nekad i prije 7h.
Jutarnji sam tip, tad sam najproduktivnija i na poslu.
Imam klizno radno od 7-9h, a sad tako rijetko budem na poslu u 7h.
Uglavnom u 8h.
Cim se dignem odmah sam razbudjena i krecem u akciju, ne trebam neke spore jutarnje rutine/laganicu iako nemam ništa protiv, funkcioniram i bez tog dijela. Kad mogu, priuštim si ga i guštam u tome.
I da , znam da trebam ranije lijegat, ali....
Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.03.2025. at 18:02
Bio je neki topic, trebala bih ga potražiti.
Meni se dogodilo da se budim i vikendima u cca 6-6.30, ako odspavam do 7 to je top.. jako rijetko, ali mi se dogodilo kad me baš pošteno uhvatilo da mi se ne da ustati iz kreveta. Baš mi je bilo teško, doslovce sam se osjećala da bih se najrađe pokrila po glavi i ostala u krevetu. E tu sam se lagano zabrinula da ne idem prema depresiji.
Također razdoblje nesanice katastrofa.. ili nisam mogla zaspati do 2-3 ili ako bih zaspala u 3 budna ko sova.
E upravo tako mi opisuju frendice, to mi zvuči grozota.
Užas, to sa snom odnosno nesanicom je najgori simptom, bar meni. Onda još kad te krenu prati misli kako ti se živci i mozak ne regeneriraju, jer se to događa samo tijekom kvalitetnog sna, pa te to još više unervozi i tek onda ne možeš zaspati![]()