Pokazuje rezultate 1 do 50 od 360

Tema: Perimenopauza

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja sam isto ovdje pisala već
    47 godina, ciklus se skratio prije dvije godina na par dana i tu je stalo
    trenutno me "samo" drži nespavanje cca tri dana prije menge i kupanje u znoju te tri noći
    nego nešto sam drugo htjela reći...
    imala sam užaaasne simptome koji su me dovodili do očaja
    panika, trzanje ruku i nogu, anksioznost, osjećaj gušenja
    sve moguće strahote

izbacila sam iz prehrane jaja koja sam jela baš puno i mliječno smanjila na minimum
    povećala unos sirovog voća, cijeđenih sokova, povrća
    nemam pojma je li povezano ili ne ali ovi simptomi su nestali potpuno
    ako nekome može koristiti info..
    Posljednje uređivanje od flopica : 03.03.2025. at 10:12

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    izbacila sam iz prehrane jaja koja sam jela baš puno i mliječno smanjila na minimum
    Nemam nikakvo medicinsko obrazovanje, ali mi se čini mogućim da je upravo to bitno u godinama kad se smanjuje produkcija estrogena.
    Laboratorijski stemovac sam pa mi to određuje način razmišljanja. Povezujem s efektom kojeg odnedavno pratim, odnosno porastom kolesterola u krvi uslijed nedostatka estrogena koji pomaže u regulaciji metabolizma masti. Pretpostavljam da nije samo jetra ta koja pošašavi kad nema (dovoljno) estrogena. Općenito mi se čini da i drugi tjelesni sustavi za regulaciju zakazuju. Osim regulacije rada jetre, očito je da se većini, u manjoj ili većoj mjeri, pobrka i sustav za regulaciju tjelesne temperature pa imamo valunge ili nam je uglavnom ili prevruće ili prehladno, a primijetila sam da i rad crijeva isto šašavi - nema pristojnog prijelaza iz proljeva u normalnu stolicu, nego prvo prebaci u tvrdu stolicu pa tek kad pojedeš sva vlakna svemira prijeđe u normalnu konzistenciju. Vjerojatno onda i te aritmije i problemi s tlakom kod nekih budu upravo zbog toga što se neki regulator stiltao. Ili se srce/krvotok muči s regulacijom temperature. Nemam pojma.

Na koji način funkcioniraju ti sustavi regulacije ne znam, a vjerojatno se ni ne zna do zadnjeg detalja. U automatizaciji procesa, regulatori trebaju parametre da bi mogli funkcionirati. Čini mi se da neki organizmi brže, neki sporije pronađu optimalne parametre, nakon pada spolnih hormona, a neki nikad. Vjerojatno ovisi koji sustavi su nam već od ranije kritični. Ja recimo ove tlak/lupanje srca simptome nisam ni u jednom trenutku zapazila kod sebe. I dalje mi je niski do normalni tlak.

Eto sve nešto vjerojatno i pretpostavljam, a provodim in vivo eksperiment samo na sebi i na subjektivnim dojmovima poznatih pa nema neku težinu. Ali za početak promjena prehrane u smjeru kojeg flopica navodi ima smisla. Ja bih još dodala smanjivanje količine crvenog mesa, kad nastupi baš menopauza i ne treba više toliko željeza. I naravno visokoprocesirane hrane.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam isto ovdje pisala već
    47 godina, ciklus se skratio prije dvije godina na par dana i tu je stalo
    trenutno me "samo" drži nespavanje cca tri dana prije menge i kupanje u znoju te tri noći
    nego nešto sam drugo htjela reći...
    imala sam užaaasne simptome koji su me dovodili do očaja
    panika, trzanje ruku i nogu, anksioznost, osjećaj gušenja
    sve moguće strahote

Baš neki dan pričam sa susjedom.
    Ona je u 51 godini, već 4 godine nema menstruaciju, a valunzi ju izluđuju .
    Prestala je piti kavu, jer joj je kava potencirala jake valunge.
    Također je skužila da joj prehrana bogata ugljikohidratima također pojačava valunge.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •