Mene starenje ne brine jer ga prihvaćam kao noržalan proces. Ono što znam sigurno je da onako kako sam živjela godinu i pol dok nisam krenula uzimati hormone ne bih mogla još dugo. Ili bih dobila otkaz na poslu jer sam toliko bila pogubljena da nisam znala što radim ni kada ni kako ili bih pukla ko kokica pa bi me odvelo u neku lijepu zgradu na odmor

Nikada nisam mislila da će me tako spucati predmanopauza i iskreno nisam ni vjerovala da je to moguće u toj mjeri. Mene koja sam uvijek vukla sve i dizala sve oko sebe, kojoj je uvijek čaša na pola puna, uvijek ima izlaz. Kad jednom dođeš do toga da samu sebe ne prepoznaješ, ne znaš reći što ti je, ne znaš prepoznati što se događa i prva misao je da si puknula ko kokica. Osjećaj dekoncetriranosti i zaboravljivosti je užasan, grozan.
Što se tiče rizika hormona stvarno sam pročitala more i more članaka, istraživanja, poslušala liječnike koji aw bave isključivo tom problematikom.
Kako postoji rizik kod uzumanja hormona tako smo i mi žene u povećanom riziku upravo u tom razdoblju od mnogih bolesti, među ostalim i srčanih i moždanih udara upravo zbog manjka estrogena.
Iatraživanje koje je izašlo tamo negdje 80-tih čini mi se je napravilo toliku štetu za žene koje bi imale korist od uzimanja hormona, a ne uzimaju ih jer su čule da su zlo i ništa više. Iatraživanje je rađeno na uzorku žena u dobi od 60 godina koje su već bile cca 10g u menopauzi s raznim kronočnim bolestima i među njima i porpiličan broj pretilih.
Zna se tko ne smije uzimati hormone i koje au kontraindikacije. Isto tako treba odvagnuti rizik jednog i drugog. Kako je meni objasnila ginekologica rizik je veći što žena duže čeka na primjenu.. Nije isto ako ih krene uzimati u predmenopauzi ili menopauzi.
Ja sam s liječnicom u koju imam beskrajno povjerenje jer je prije svega čovjek, a i veliki stručnjak odlučila da je za mene manji rizik da ih uzimam. Nije isto ući u menopauzu s 42 ili 52.
Uglavnom ja nikad zadovoljnija u zadnjih 7-8 godina. I ino što je najbitnije au redovne kontrole svakih 6 mjeseci.
I naravno koliko toliko zdrav život. Ne možeš pušit, pit, nezdravo se hraniti, ne baviti se aktivnostima, biti pretio, piti hormone pa reći eto na hormoni su krivi.