Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: kakva je zapravo hrana u vrticima?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno kakva je zapravo hrana u vrticima?

imam neku groznu averziju prema vrtickoj hrani. moja m. je nekih dva mjeseca bila upisana u jedne privatne jaslice koje su imale standardnu vrticku hranu koju su dobivali iz nekog drzavnog vrtica. ono sto je meni ostalo u sjecanju je uzas. barem jednom tjedno na meniju su bile hrenovke, za uzinu cesto pasteta i nutela. po dva mesna obroka na dan. cesto cuspajzi sa suhim mesom (za jaslicku grupu!).
    e sad, po prici nekih mama mi se cini da i nije sve bas tako crno, da se za marendu obavezno dobije voce. mozda sam bas naletila na neke dane kad su meniji bili nezdravi, mozda zimska varijanta?
    zanima me od mama koje prate menije, sto se tocno jede u tim vrticima?
    ima li mozda negdje na interentu neki izvor gdje bi se mogli vidjeti vrticki jelovnici?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vrticke menie rade med,sestre koje su neovisne u svom radu, znaci rijetko ces naci dva vrtica sa istim jelovnikom. ono sto je odredjeno po preporuci (min. zdravstva, ali to je samo preporuka ne i obaveza)je kalorijska i kvalitateta namirnica, ali nisu stavljene zabrane tip - ne hrenovke, ne teska jela i sl...
    nesto bolja situacija je u PGzupaniji (ali opet ovisi od vrtica do vrtica) i Istarskoj, vidim da se i Osijek trudi...ostalo mogu biti bljeskovi kvalitete. Mislim da je najbolje da odes u vrtic koji te zanima, obicaj je da se izvjese jelovnici, malo ih prouci pa na razgovor kod med. sestre.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moje je mišljenje da se ne vodi dovoljno brige oko prehrane u vrtićima (čast izuzecima kao npr. u Čakovcu) posebno se to odnosi na jasličku grupu.
    Prije nekog vremana Matej je došao iz jaslica i povratio (imao je šlajm pa ga je to iziritiralo). Ono što sam ja vidjela bilo je grozno- cijeli komadi sušene šunke u nekom varivu a o ogromnim komadima krumpira da i ne pričam. Moje je djete tada imalo 4 zubića i 13 mjeseci. On je stvarno zahvalno djete što se tiče hrane. Ali onakve komade ne bi ni ja mogla progutati. Pa onda hrenovke, linolade, pileći narezak i sl. Matej nikada ne jede kod kuće, ato je sastavni dio svakog jelovnika u jaslicama.
    Ako i zanemarimo ove osnovne obroke, konzumacija slatkiša u vrtićima po meni bi trebala biti zabranjena. Mislim da ima puno roditelja koji ne daju svojoj djeci slatkiše, a još je više onih koji im daju. Iako sam izričito tražila da se na to pazi i da Matej ne jede slatkiše (posebice smoki), MM jučer dođe u jaslice a kad tamo, djeca sjede za stolom i tamane - smoki.
    A naš Matej glavni među njima. Izjelica jedna mala.
    Mislim da bi top trebalo regulirati zakonom, jer ako netko želi hraniti djecu takvim smećem, neka to radi u krugu svog doma, a na djecu koja su im povjerena na brigu neka paze tako da i mi koji to ne dajemo djeci budemo zadovoljni!
    Svakom dajem za pravo da hrani djete prema svojoj savjesti, ali u vrtićima i jaslicama bi trebalo uvesti obaveze i zabrane, a ne preporuke.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas nema hrenovki, nema paštete, nekad sendvič sa sirom (al moj ionako doručkuje doma)

za među obrok je najgori puding, a u češće dobiju sladoled, voće, bio aktiv + kukuruzno pecivo

ručak je prilično ok. variva, riba, špageti, svašta imaju

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma ja se čak i slažem sa ručkon i kod nas je relativno OK osim u nekim izuzetcima, ali sam jako protiv tih slatkiša. Oni su ti koji me jako smetaju.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za slatkiše su krive tete jer ih prihvaćaju. Naime, roditelji to uredno donose u jaslice i onda to tete njima daju (npr. kad je za užinu banana, pojačaju to keksima, a kad ručak kasni, dobiju po par smokića, to je ono što sam vidjela na svoje oči).
    Ja sam jedan jedini put dala mališi da odnese mali smoki, čisto da mu bude nekak lakše u vrtiću, a onda mi je bilo bed i više nisam ništ nosila, osim jednom suhe grožđice i marelice.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zakon kao takav ne postoji, postoje preporuke koje je donijelo ministarstvo zdravstva i one su ok - mada ne ogranicavaju upotrebu losih namirnica da to deklarativno navode, ali mora se paziti na omjer bjelancevina i sl...kalorija i tako to...
    sad bi te preporuke trebalo prihvatiti ministarstvo prosvjete...a oni nesto nece.
    postoji sluzba pri zavodima za javno zdravstvo koje kontrolira nutricionisticki obroke - ali ni oni nisu obavezni, vec fakultativno ih uzimaju vrtici i placaju.
    stav je pedijatara i nutricionista da nema posebnih obroka za jaslicku dob, kao ni miksanja - sva hrana u vrticu (pa tako i u jaslicama) trebala bi biti lagana, nemasna i sl...i ne bi trebala predstavljati problem ni onim najmanjima, takodjer se ne preporuca miksanje vec samo vilicom usitnjeno.
    slatkise najcesce donose roditelji.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

treba se dogovoriti. mene su na prošlom roditeljskom gledali ko marsovca kad sam JEDINA podržala tetu da se ne nose torte i bomboni za dječje rođendane i kad sam rekla da ne želim da roditelji nose smoki i čips

i naravno htjeli su mi prikeljit dijagnozu kad sam im na pitanje "a kaj da nosimo" odgovorila grožđice

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam prilično zadovoljna s tim što djeca u našem vrtiću jedu. Jelovnici se sastavljaju za čitav tjedan i objese na oglasnoj ploči, tako da mi točno možemo znati što djeca dobivaju. I, popis odgovara stvarnom stanju - jedno vrijeme sam redovito pitala M. što su jeli i to je bilo to.

Od slatkiša tu je ponekad kolač ili sladoled za desert, ništa više. Nema linolade, salama, pašteta ni hrenovaka. Uravnoteženi odabir između glavnih skupina namirnica, raznovrsno i sezonski. Za djecu koja imaju neke poremećaje probave moguća je posebna prehrana (bez mlijeka, bez glutena).

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    zakon kao takav ne postoji, postoje preporuke koje je donijelo ministarstvo zdravstva i one su ok - mada ne ogranicavaju upotrebu losih namirnica da to deklarativno navode, ali mora se paziti na omjer bjelancevina i sl...kalorija i tako to...
    sad bi te preporuke trebalo prihvatiti ministarstvo prosvjete...a oni nesto nece.
    postoji sluzba pri zavodima za javno zdravstvo koje kontrolira nutricionisticki obroke - ali ni oni nisu obavezni, vec fakultativno ih uzimaju vrtici i placaju.
    stav je pedijatara i nutricionista da nema posebnih obroka za jaslicku dob, kao ni miksanja - sva hrana u vrticu (pa tako i u jaslicama) trebala bi biti lagana, nemasna i sl...i ne bi trebala predstavljati problem ni onim najmanjima, takodjer se ne preporuca miksanje vec samo vilicom usitnjeno.
    slatkise najcesce donose roditelji.
    U našim jaslicama je hrana poprilično usitnjena. Nije baš smiksana, ali je usitnjena, dok doma klopa normalno kao i mi.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi se svi bunimo protiv toga u vrticima,ali nisu tete krive,mene svi drugi RODITELJI gledaju ko ludjakinju kad kazem da M jede voce i zitarice za dorucak,variva i juhe za rucak,jogurt ili voce za medjuobrok,a grizeve i pure za veceru i tvrde da teroriziram dijete jer ne jede peciva,smokije,kinder-jaja,vocne jogurte i sl...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krompiric, imas pravo...nazalost

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ovo je bio naš jelovnik ovaj tjedan, pa čisto ako nekoga zanima . Jaslička grupa.

UTORAK:

Doručak: šipkov čaj, čupavi sendviči, crni kruh
    čokolino

Međuobrok: kruška

Objed: sataraš sa svinjetinom, žganci, crni kruh

Užina: savijača od jabuka, voda

SRIJEDA:

Doručak: šipkov čaj s limunom, topljeni sir, crni kruh, kruh sa sjemenkama suncokreta
    griz na mlijeku s čokoladom

Objed: juha od povrća, rižito s piletinom i korjenastim povrćem, miješana salata, crni kruh, voda

Užina: sir i vrhnje, kukuruzni kruh

ČETVRTAK:

Doručak: bijela kava, margarin i med, crni kruh
    čaj, hrenovke sa senfom, crni kruh

Objed: teleći ujušak, pečeni krumpir, krastavci salata s vrhnjem, crni kruh

Užina: kolač od rogača, voda

PETAK:

Doručak: čaj, kuhano jaje, crni kruh
    kakao i puter štangice

Objed: krem juha od mrkve s kockicama kruha, složenac od oslića, korjenastog povrća i krumpira u alu foliji, zelena salata s mladim lukom, crni kruh, prirodna limunada

Užina: bio aktiv, kukuruzni kruh

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ću prepisat jelovnik sljedeći tjedan, pa da vidite vi što je jaslička prehrana, od zdrave hrane ni z...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i ja ludim zbog loseg jelovnika! jucer pileca pasteta, danas linolada! ja to ne dajem l i ne zelim da joj se to uopce nudi! nego recite vi men, zna li netko moze li se nekom nadleznom tijelu pozaliti sto se tako malo smjernica/naputaka o zdravoj prehrani prihvaca? inspekcija, neka? ako imate mail ili br tel... bila bi zahvalna...thnx

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

U ovom sam vrticu (mali je mijenjao vrtic u rujnu) bas zadovoljna menijem - za dorucak su razni sendvici, ili kasice ili jogurti, slicno za onu uzinu iza rucka, za rucak razna variva koja mljac mirisu (bila jako blizu da zamolim za rucak dok sje mali bio na prilagodbi ) sa salatom, a za prvu uzinu iza dorucka uvijek neko voce.
    I preporuke teta su mi super - nema slatkisa, za rodjendane se nose zdrave grickalice - suho voce, suhi keksi, vocni sokovi, nema torta, smokija i sl...
    :D

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam izuzetno zadovoljna s jasličkom hranom. Naš vrtić ima program zdrave prehrane i zaista se drže toga. Za doručak imaju švedski stol, tri ili četiri jela su im ponuđena, ne znam sad točno što jer Ivan doručkuje kod kuće. Međuobrok je voćka, za ručak obično nešto kuhano, od mesa piletina, puretna, teletina, junetina, nikada svinjetinja. Užina je voćni jogurt, kolač od mrkve i sl. Idem uskoro po Ivu pa ću prepisati jelovnik.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kod nas tak-tak.
    Rucak je super, varivo/povrce + meso.
    Uzina isto ok, voce, vocna kasica ili jogurt. Tu i tamo kolac.

Dorucak kvari cijelu pricu.
    Jucer margarin.
    Danas cokolino ili linolada.
    Sutra rizolino ili linolada.
    (kasica za najmanje i nesto na kruhu za malo vece)

Hrenovki i pasteta nema.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Žao mi je što vam još nisam napisala tjedni jelovnik, išao je i danas i jučer MM po maloga. Baš bi htjela da vidite kako se lijepo hrane. Veli MM da bi i mi mogli kuhati po njhovom jelovniku i da mu svaki put krenu sline kad vidi šta su ručali.

Danas je za ručak bila teleća juha sa prosom i kuhana teletina s pire krumpirom, a za užinu svježi kravlji sir sa kukuruznim kruhom

amalia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja sam prezadovoljna sa jelovnikom u našem vrtiću DV Bukovac, tamo se jede zdravo, puno variva, povrća, crnog, kukuruznog kruha,znači žitarica, mliječnih namaza bez hrenovki i pašteta, voća, limunada , žganci....i bez slatkiša!!!!

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam isto zadovoljna s nasim vrtickim jelovnikom (al nisam nesto izbirljiva pa treba to uzet u obzir)
    imaju dosta povrca, jednom tjedno ribicu (ne riblje stapice, barem ne tolko cesto da sam ih primjetila), jogurte, voce, kuharice naprave neki vocni kolac...

nedavno je izvjeseno da za proslave rodjendana nosimo samo voce, suho voce, prirodne sokove i jos nekaj, al sam zaboravila kaj.
    slatkise ne nosimo, nedavno je R. s bakom nabrala hrpu jabuka u vrtu (pravih, nespricanih, kvrgavih kuglica ) pa smo pitali dal mozemo dofurat i tete su rekle da mozemo - utamanili su pol kutije u jednom danu

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

od prošle godine SVI vrtići u gradu zagrebu koji su u nadležnosti gradskog ureda za obrazovanjeitd djeci ne nude paštete, hrenovke i nutelu, a dosta pažnje polažu u kreiranje tjednih menija i imaju točno propisano koliko koje grupe namirnica mora biti u dnevnom meniju.
    Kod nas su uveli zajutrak i onda oko 10 doručak, a to je bez iznimke voće, uglavnom sezonsko.
    Za ručak dobivaju dosta žitarica (ječmena kaša, leća, kukuruz, proso), svaki dan je neko povrće, od mesa samo piletina, teletina, puretina, jako rijetko svinjetina.

zajutrak se sastoji od nečega na kruhu(obično sirni namazi) ili pahuljica s mlijekom, za jasličare čokolino, griz ili pahuljice.
    djeca koja ostaju u popodnevnom dežurstvu dobivaju još jedan obrok.

Klinci su oduševljeni, prošle godine mi je T stalno pričao kako fino jedu i kako mu je leća i slanutak super...

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa
    od prošle godine SVI vrtići u gradu zagrebu koji su u nadležnosti gradskog ureda za obrazovanjeitd djeci ne nude paštete, hrenovke i nutelu
    Nažalost to nije istina. U Markovom vrtiću u Zapruđu redovito su na meniju za doručak linolada, poli i pašteta.
    Ručak je što se mene tiče zadovoljavajući, makar ima i svinjetine i suhog mesa (npr s grahom). Često su juhe, dinstano meso s povrćem, čak i neke žitarice i salate. Danas je npr. bila pečena piletina, pire krumpir s mrkvom i salata od cikle. Zaista OK.
    Sa gablec se također nisu proslavili. Ima tu i buhtla i kao-kao kolačića (!). Nekad je i jogurt, ali nikad obični, već voćni.
    Voće dobivaju nakon doručka. A i za gablec je nekad npr. banana.
    Marko ne doručkuje u vrtiću, samo ruča i onda idemo doma jer sam ja na porodiljnom.
    Što se tiče slatkiša nas su tete čak tražile da nešto donesemo da imaju za nagrade.
    Marko do sad nikada nije jeo bombone, a sad u vrtiću ako sve pojedu za ručak dobe jedan bombon (Kiki ili sl). Ne mislim oko toga raditi dramu, iako nisam baš za to da tamani bombone.
    Mislim da je veći problem to što redovito djecu filaju sa s.....a poput paštete i polija. E to pitanje mislim potegnuti na slijedećem roditeljskom, iako M (bar za sada) ne ide na doručak.
    Toliko se pisalo o uvođenju zdrave hrane u vrtiće, ali nažalost to (bar u ovom našem) nije provedeno u djelo.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

u privatnom vrtiću u splitu nema hrenovka,paštete...jelovnik je super s tim da me oduševila veeelika košara puna voća iz koje djeca mogu jesti po svojoj želji i koliko hoće te pun frižider raznih jogurta isto tako.prije je bila lošija hrana ali je bio neki seminar i sve se promijenilo

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Karin prvotno napisa
    od prošle godine SVI vrtići u gradu zagrebu koji su u nadležnosti gradskog ureda za obrazovanjeitd djeci ne nude paštete, hrenovke i nutelu
    Nažalost to nije istina. U Markovom vrtiću u Zapruđu redovito su na meniju za doručak linolada, poli i pašteta.
    Ručak je što se mene tiče zadovoljavajući, makar ima i svinjetine i suhog mesa (npr s grahom). Često su juhe, dinstano meso s povrćem, čak i neke žitarice i salate. Danas je npr. bila pečena piletina, pire krumpir s mrkvom i salata od cikle. Zaista OK.
    Sa gablec se također nisu proslavili. Ima tu i buhtla i kao-kao kolačića (!). Nekad je i jogurt, ali nikad obični, već voćni.
    Voće dobivaju nakon doručka. A i za gablec je nekad npr. banana.
    Marko ne doručkuje u vrtiću, samo ruča i onda idemo doma jer sam ja na porodiljnom.
    Što se tiče slatkiša nas su tete čak tražile da nešto donesemo da imaju za nagrade.
    Marko do sad nikada nije jeo bombone, a sad u vrtiću ako sve pojedu za ručak dobe jedan bombon (Kiki ili sl). Ne mislim oko toga raditi dramu, iako nisam baš za to da tamani bombone.
    Mislim da je veći problem to što redovito djecu filaju sa s.....a poput paštete i polija. E to pitanje mislim potegnuti na slijedećem roditeljskom, iako M (bar za sada) ne ide na doručak.
    Toliko se pisalo o uvođenju zdrave hrane u vrtiće, ali nažalost to (bar u ovom našem) nije provedeno u djelo.
    E pa onda treba provjeriti sa tetama ili ravnateljem vrtića zašto je to tako.
    ja se dobro sjećam da nam je teta prošle godine objašnjavala da je novi plan prehrane došao iz gradskog ureda kojem ga je poslalo ministarstvo i da se odnosi na sve vrtiće u gradu zagrebu.

Jedan bombon nije tamanjenje i od toga mu stvarno neće ništa biti, a tebe nitko ne sili da mu ih dajš doma.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

baš ću danas kad budem išla po karla prepisati naš jelovnik....ima tu i pašteta, linolade, čokolina, gotovih pudinga, cedevite....

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

U našem je vrtiću zabranjeno donositi slatkiše.
    Zabranjeno je npr. kad dijete ioma rođendan donjeti bilo što.
    Ni torte s deklaracijom ni grickalice i bomobni, ništa ne dolazi u obzir.
    Tako smo mi u dogovoru s tetom za rođendan donjeli jabuke.
    A inače što se tiče hrane ja sam zadovoljna.
    I po meni ih zdravo hrane.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Kod nas je ručak relativno o.k. Za doručak znaju imati hrenovke ili paštetu, kad je griz ili riža na mlijeku dodaju čokoladu.... Tražila sam da joj u tom slučaju daju nešto drugo odnosno da joj ne dodaju čokoladu pa su me tete poslale kod glavne medicinske sestre, koja mi je rekla da smo mi jedini koji imamo primjedbe i da većina djece jede hrenovke i da ih većina neće jesti griz ili rižu na mlijeku ako gore nema čokolade pa da ona mora voditi računa o tome. Moje namjere da mi dijete jede zdravu hranu je pohvalila (a zapravo je valjda mislila - uh gnjavatora). Sad imaju dva doručka pa možemo birati šta će jesti - tako da izaberem nešto prihvatljivije. Za užinu znaju imati puding - to pregrmim, ali cao-cao to mi je prestrašno.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Kod nas su tete zamolile da se ne donose smokići jer imamo u grupi curu koja je alergična na kikiriki pa barem to neće jesti.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hoće meni , molim vas neko objasnit tu briju s čokoladom?
    jasno mi je sve za hrenovke, paštetu, pudinge, ali ja stvarno ne uviđam problem s čokoladom.
    molim da me se hitno prosvjetli

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

hoće meni , molim vas neko objasnit tu briju s čokoladom?
    jasno mi je sve za hrenovke, paštetu, pudinge, ali ja stvarno ne uviđam problem s čokoladom.
    molim da me se hitno prosvjetli
    Šećer možda?

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Jedan bombon nije tamanjenje i od toga mu stvarno neće ništa biti, a tebe nitko ne sili da mu ih dajš doma.
    Da, to se slažem i ne mislim da je neki problem. No o onom ostalom što sam napisala bi se dalo raspravljati. A vidim da ni u nekim drugim vrtićima u Zg nije bolje. Baš ću pitati u svom zašto se ne drže preporuka.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Jedan bomobn nije tamanjenje ali mi strašno smeta što im te bombone daju za nagradu.
    Pa tako doma ako recimo jede ručak uvjetuje on meni.
    "Ako to pojedem dobijem jedan bombon" A meno se na to kosa diže na glavi.
    Ili recimo, u vrtiću, ako pospreme sobu dobit će bombone... I to još u jaslicama.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

a vi ništa ne šećerite doma? ili uzgajate repicu ili trsku? imaš rafineiju iza kuće za preradu?
    Ako je šećer jedini problem, daj djetetu čokoladu, ima tamnih, s manje šećera, više kakaa. barem danas imaš širok izbor.
    osim toga čokolada je uvrštena u neke dijete i u puno nutricionističkih menija zdrave prehrane.

sve ostalo što smo nabrojali(pašteta i co) je loše, slažem se ali čokolada...
    pa ne pojedu je oni tonu, nego , koliko sam ja vidla , malo se pospe čokolade po grizu, uglavnom one u prahu koja je relativno gorka.
    kod nas tete posipaju kakao u prahu kao alternativu.

Što se tiče bombona, predloži ti teti neki bolji način motiviranja dvadesetoro djece, sigurno postoji, samo ga ona, možda jadna, ne zna.
    a kako tebi dijete u jaslicama uopće može bilo šta uvjetovati?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni nisu problem čokolade, moj sin ih jede. Ograničene količine ali jede.
    Jede ponekad i bombone.
    I meni ne smeta to što je njima teta i dala taj bombon nego me smeta način na koji im daje bombone. Kao neka ucjena...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Što se tiče bombona, predloži ti teti neki bolji način motiviranja dvadesetoro djece, sigurno postoji, samo ga ona, možda jadna, ne zna.
    a kako tebi dijete u jaslicama uopće može bilo šta uvjetovati?
    Baš je pedagoški mititi djecu.
    Nisam ja tu da ja nju učim kaj da ona radi.
    Osim toga tko je igračke razbacao taj ih i posprema.
    A ne kada ja njemu doma nakon igre kažem da spremi igračke on mene ucjenjuje ako ovo ili ono.
    A što se jaslica tiče, mislim na one od 2-3 godine, a oni već nešto ipak kuže.
    Nisam mislila na bebeke od godinu dana.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pa da, i moj sin je u toj grupi, ima 25 mjeseci, i ja sam na te mislila. kuži on svašta, ovaj od 7 godina kuži sve, ali mi ni jedan ni drugi ne mogu uvjetovati ništa, jer ono što se mora, mora se i gotovo.

ne trebaš ti tetu učiti kako se radi, nego joj kao roditelj koji na to ima pravo, reči da ti se ne sviđa to što djecu miti bombonima i predložiti joj neki bolji način, a ona te može i nemora poslušati.
    ti ćeš, nadam se barem, biti mirnija jer si nešto probala napraviti.

ja ti gobvorim isključivo iz iskustva jer sam u 6 godina vrtićarenja talno imala nešto za reć, i nekad je prošlo, nekad ne, ali su me svaki put saslušale.
    pa i njima je u interesu da ti budeš zadovoljna s vremenom koje ti dijete provodi tamo i načinom na koji ga provodi, a ako im nije, onda mijenjaj grupu, vrtić...ili šuti i trpi. trećeg nema.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidim da je već tema otišla u raznim smjerovima ali ovo je naš jelovnik u vrtiću za ovaj tjedan. iskreno priznajem da me više od sastava jelovnika zapravo brine način nabave namirnica. da li su iz turske, italije ili od domaćeg ponuđača. koliko su tretirane pesticidima, da li je meso iz brazila ili turopolja itd.

PONEDJELJAK:
    DORUČAK: ČUPAVI SENDVIĆ, KAKAO
    RUČAK: VARIVO OD GRAŠKA S NOKLICAMA I DINSTANOM
    PILETINOM, KRUH, PITA OD SIRA
    UŽINA: JOGURT L. CASEI, KRUH

UTORAK:
    DORUČAK: KRUH, MASLAC, MED, BIJELA KAVA
    RUČAK: GRIS JUHA S POVRĆEM, RIZI-BIZI S PURETINOM,
    KRUH, ZELENA SALATA
    UŽINA: PETIT KEKSI, MLIJEKO

SRIJEDA:
    DORUČAK: KRUH, MASLAC, NAREZAK, KAKAO
    RUČAK: VARIVO OD PORILUKA, DINSTANA JUNETINA,
    KRUH, ROLADA S ČOKOLADOM
    UŽINA: KRUH, TOPLJENI SIR

ČETVRTAK:
    DORUČAK: KRUH, NAMAZ OD SLANUTKA, BIJELA KAVA
    RUČAK: KREM JUHA OD BROKULE, TIJESTO BOLONJEZ
    KRUH, SALATA OD ZELJA I MRKVE, LIMUNADA
    UŽINA: VOĆNI JOGURT VIL I VILA

PETAK:
    DORUČAK: KRUH, MLIJEČNI NAMAZ, ČOKOLADNO MLIJEKO
    RUČAK: JUHA OD RAJČICE S INTEGRALNOM RIŽOM,
    PRŽENE PAPALINE, KRUMPIR I BLITVA NA LEŠO,
    LIMUNADA
    UŽINA: PUTER ŠTANGICA
    Ovaj tjedan djeci će biti ponuđen polubijeli kruh (jaslice), s sjemenkama (vrtić)

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja s ovim menijem ne vidim problem.
    otprilike tako izgleda i kod nas.
    a moram priznat da ni doma ne jedu nešto bolje, bar preko tjedna, jer kad dođem doma u pol 7 ne pada mi na pamet nakuhavanje...

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

naš jelovnik je ovakav....svaki dan za zajutrak imaju čaj s medom i limunom i kekse...

PONEDJELJAK
    -doručak: kruh u kalupu i polibijeli kruh i namaz od svežeg sira s
    tunjevinom
    -užina1: suhe grožđice
    ručak: pileća ragu juha, zapečena tjestenina sa sirom, cedevita
    -užina2: voćni jogurt vili-vila

UTORAK
    -doručak: kukuruzni i polibijeli kruh, namaz od buterina na kruhu,
    kiseli krastavci, kakao
    -užina1:kruške
    -ručak: varivo od mahuna s junetinom, biskvitni kolač s višnjom
    -užina2: jogurt kukuruzni kruh

SRIJEDA
    -doručak: raženi i polub ijeli kruh, kukuruzna šlapica i krem jogurt
    -užina1: jabuke
    -ručak: juha od celera i više vrsta povrća i pečena puretina,
    proljetna riža i zelena salata s mrkvom

ČETVRTAK
    -doručak: lički i polubijeli kruh, čokoladno mlijeko, mesni narezak
    i mortadela na kruhu, svježa paprika
    -užina1: mandarine
    -ručak: varivo od kelja i mesna štruca
    -užina2: kompot od više vrsta voća i keksi

PETAK
    -doručak: kruh sa suncokretom i polubijeli kruh, bijela kava i
    namaz od scala sira na kruhu
    -užina1:grožđe
    -ručak: juha od brokule, pohani riblji štapići, slani krumpir sa peršinom i maslinovim uljem
    -užina2: mandarine, jaslice-banane

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma i ja ih slično hranim doma tako da sam posve zadovoljna onime što jedu u vrtiću.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo menija dv maksimir. Mak je inace svezder, al ne bi ponovio sto je rucao...valjda mu nije vazno, ne znam...Ja sam ga stalno ispitivala kaje jeo, pa sam vidla da je to nekad cijeli tjedan grasak, pa onda neko vrijeme svaki dan mahune.. Sad smo skuzili da meni visi na zidu,a ja sam mu valjda dosadila s tim ispitivanjem, uiglavnom deda ili baka kad dodju po njega OBAVEZNO moraju procitati i reci mu sto je taj dan jeo
    ..nekad se moraju i vratiti jer se mali fljasne po celu..."zaboravili smo procitat kaj sam danas jeo". da bih, eto, nakon mjesec dana vrtica skuzila da imam i na internetu lijepo jelovnik za citav tjedan :
    PONEDJELJAK
    Doručak: griz sa čokoladom i cimetom
    10h –voće
    Ručak:juha od povrća ,pečena piletina,mlinci ,salata od crvenog zelja
    Užina:voćni jogurt
    UTORAK:
    Doručak:kruh,sirni namaz,kako
    10h –voće
    Ručak:varivo grah sa kiselom repom,kruh,kolač sa malinama
    Užina:pobiotički jogurt ,kruh
    SRIJEDA:
    Doručak:integralni kruh,sir Tilzit,kakao
    10h –voće
    Ručak:nabujak od kelja,puding
    Užina:putar štangice,mlijeko
    ČETVRTAK
    Doručak:kruh,pekmez,putar,bijela kava
    10h –voće
    Ručak: varivo od cvjetače sa pureć.zabatkom,kolač mokre kocke
    Užina :kukuruzne pahuljice,mlijeko
    PETAK:
    Doručak:kruh,prešana šunka ,kakao
    10 h :voće
    Ručak: juha od rajčice,rižoto od liganja s maslinovim uljem,zelena salata sa kukuruzom
    Užina:zdenka sir,voćni čaj,kruh

obzirom da doma jede stalno abc sir i zobene s jabukama, jos je ovaj njihov i raznovrstan..

mama u boji avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Naš jelovnik u gradskom vrtiću u Puli je hrenovke-paštete-cedevita free i volim vjerovati da je to stvarno tako. Donošenje hrane zabranjeno.

Ali nikako mi ne ide u glavu zašto moje dijete koje živi u gradu na moru mora jesti pohane riblje zaleđene štapiće (zašto bi to itko uopće morao jesti)?? A najgore od svega je što ih čak niti ne navode u jelovniku već su zamjena za napisane srdele...i tako svaki petak..

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Ja sam prilično zadovoljna s tim što djeca u našem vrtiću jedu. Jelovnici se sastavljaju za čitav tjedan i objese na oglasnoj ploči, tako da mi točno možemo znati što djeca dobivaju. I, popis odgovara stvarnom stanju - jedno vrijeme sam redovito pitala M. što su jeli i to je bilo to.

Od slatkiša tu je ponekad kolač ili sladoled za desert, ništa više. Nema linolade, salama, pašteta ni hrenovaka. Uravnoteženi odabir između glavnih skupina namirnica, raznovrsno i sezonski. Za djecu koja imaju neke poremećaje probave moguća je posebna prehrana (bez mlijeka, bez glutena).
    tak je i kod nas osim sladoleda.
    mi svako juto čitamo kaj ima.
    mene malo smetaju grožđice koje forsiraju u kolačima, jer ih klinci baš ne vole. i onda ne kužim koja je poanta baciti sav taj biskvit, koji bi klinci pojeli da grožđica nema.
    rađe da ih daju posebno na tanjurić, pa ko voli nek izvoli.
    inače meni je predobar, raznovrstan i zdrav. za doručak- kornfleks, griz, sirni namaz, čupavi sendvić (naribani sir), nekaj mlječno, za užinu- jogurt, acidofil, puding voće, ručak-juha, složenci, variva, meso, salate (pomješane dvije vrste npr. zelena i radić, zelje i ribana mrkva), napitak limunada, voda, voće-ma MRAK!

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj amalia prvotno napisa
    ja sam prezadovoljna sa jelovnikom u našem vrtiću DV Bukovac, tamo se jede zdravo, puno variva, povrća, crnog, kukuruznog kruha,znači žitarica, mliječnih namaza bez hrenovki i pašteta, voća, limunada , žganci....i bez slatkiša!!!!
    amalia i mi idemo na bukovac, već napisla u predhodnom postu da smo jako zadovoljni jelovnikom

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A u našem se ovaj tjedan papalo ovako (jaslice, Knežija):

PONEDJELJAK
    DORUČAK- ČOKOLINO
    UŽINA 1- MANDARINE
    RUČAK-VARIVO OD TIKVICA S PEČENOM SVINJETINOM,RAŽENI KRUH
    UŽINA 2- SENDVIČ SA SIROM

UTORAK
    DORUČAK- MLIJEČNI NAMAZ,BIJELA KAVA,KRUH
    UŽINA 1- SOK OD MARELICE
    RUČAK- JUHA,PILEĆI PAPRIKAŠ,TJESTENINA,CIKLA,KRUH
    UŽINA 2- ACIDOFIL,KRUH

SRIJEDA
    DORUČAK- GRIZ NA MLIJEKU S ČOKOLADOM
    UŽINA 1- JABUKE
    RUČAK- JUHA,ŠPINAT,PEČENA PILETINA,PIRE KRUMPIR,KRUH
    UŽINA 2- KOLAČ –BUHTLA

ČETVRTAK
    DORUČAK- KAKAO,MED,KRUH SA SJEMENKAMA
    UŽINA 1- MILK ŠNITE
    RUČAK- MESNA JUHA,OKRUGLICE OD SIRA S MRVICAMA I ŠEĆEROM
    UŽINA 2- JOGURT,KRUH

PETAK
    DORUČAK- MARGO,MLIJEKO,POLUBIJELI KRUH
    UŽINA 1- KRUŠKE
    RUČAK- JUHA,SLOŽENAC OD OSLIĆA,KRUH
    UŽINA 2- BANANE

MI zadovoljni. Friško je, toplo, raznovrsno, sve to manje- više jede i doma.
    Nikad nisu jeli hrenovke, paštete i slično.
    Koliko sam vidjela, često usput grickaju i keksiće i stalno imaju neki čaj ili cedevitu.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

lijepim i ovdje, nek bude veća hrpa

EKO vrtić Srednjaci

PONEDJELJAK
    Doručak: mlijeko, kukuruzne pahuljice
    Užina 1: mandarine
    Ručak: varivo od mahuna, mrkve i krumpira s prosom i piletinom, kruh cedevita
    Užina 2: kolač - biskvit sa sirom

UTORAK
    Doručak: kruh, namaz od svježeg sira, vrhnja i špinata, šipkov čaj s medom
    Užina 1: jabuke
    Ručak: juha s povrćem i prosom, tijesto s tunjevinom i šalšom, zelena salata s komoračem
    Užina 2: kruh, namaz od špeka, kisela paprika, šipkov čaj s medom

SRIJEDA
    Doručak: crni kruh, šunka u ovitku, bijela kava
    Užina 1: grožđe
    Ručak: varivo od krumpira i junetine s noklicama i korijenastim povrćem, kruh; kolač - kukuruzna zljevanka
    Užina 2: kiselo mlijeko, kruh

ČETVRTAK
    Doručak: miješani kruh, maslac i med, kakao
    Užina 1: kruške
    Ručak: krem juha od celera, lazanje s junetinom i puretinom, zelena salata s radičem
    Užina 2: puding od vanilije s malinovim sirupom

PETAK
    Doručak: žganci s mlijekom, vrhnjem i jogurtom
    Užina 1: banane
    Ručak: juha od rajčice s rižom, kelj na lešo s krumpirom, panirani oslić, kruh
    Užina 2: sladoled

Djeca koja ostaju na popodnevnom dežurstvu dobijaju još jednu užinu koja je jednaka doručku.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ja sam zadovoljna sa jelovnikom u djećjem vrtiću Velika Gorica

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čula sam od mama u našem mjestu (mješovita grupa 1-3) da su uveli zdraviju prehranu i čini se ok,a kad onda :shock: popis šta se treba donašat-salvete,maramice.........GRICKALICE,SLATKIŠ I CED.... :shock: :/ ja ponekad posumljam na momenat u svoju normalu ali se ipak brzo osvjestim da ipak to nije normalno u toj priči vjerojatno nebude koji štapič nego i flouroscentni dinosauri,razni gumeni,karamele...) pa ti daj nakon tih okusa djeci neprezačinjena variva

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kod nas danas za doručak mlijeko, kruh i mliječni namaz. Za ručak juha od špinata, rižoto ood teletine, kruh i mandarina.
    Ja sam jako zadovoljna prehranom u Vrbiku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •