Nada Gašić: Četiri plamena, led
Slažem se s ovim osvrtom, ni ja nisam bila tako oduševljena kao u prva dva romana. Atmosfera i povijesni dio su odlični, povezivanje općeg, povijesnog i osobnog je također uspješno, ali neki dijelovi su mi neuvjerljivi. Iako volim fantastiku, ovdje su mi fantastični elementi neshvatljivi. Meni ne smeta nastavak priče o gospođi Adeli kao takav, ali mi nije jasno kako je povezan s prvim dijelom.
Ono što mi također nije dovoljno životno su dijalozi i monolozi, koji mi djeluju neprirodno. No, nije mi žao što sam čitala i dobrim dijelo vremena sam zaista i uživala u čitanju.
Fernanda Melchor: Sezona uragana
Koje je ovo opako štivo! Došla sam do nje jer ju je New York Times stavio na popis najboljih knjiga 21. stoljeća.
Kad sam prvi put otvorila knjigu, znala sam da neče biti laka za čitanje jer me je dočekao blok teksta bez dijaloga, uvlaka, skoro pa i bez interpunkcija. U zahvalama autorica spominje Marquezov roman Patrijarhova jesen na koji zaista njena knjiga podsjeća, ali ipak nije gusta kao Jesen, koja nema nijednu interpunkciju ni odjeljak.
Posjeća i atmosferom na magični realizam, osim što je magično u njenim stilu zamijenjeno brutalnim naturalizmom. Kad sam krenula čitati, mislila sam da će mi trebati vremena iako nema puno stranica, baš zbog te težine, i stila i teme, ali nije - kad sam jednom uronila u tu mutnu bujicu, znala sam se dalje nositi s njom.
Da sam na nekoj društvenoj mreži, sad bih morala staviti upozorenja na potresne elemente: nasilje, zlostavljanje, ovisnosti, vulgarizmi. Ma, mogla bih jednostavno napisati, ovdje nema lepršave stranice.
Ovo je jedna od onih knjiga koje ne možeš mirne duše preporučiti zbog uznemirujućeg sadržaja iako je majstorski napisana. Najjači dijelovi su samouvjereni i nezaustavljivi cunami riječi i vrlo životni likovi. Fabula možda malo manje.
Zadivljena sam kako je maestralno prevedena.