Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
Vasilij Grosman Zivot i sudbina - dosla do 50-te i zakljucila da to nije za mene (previse likova, previse jos za svakoga pamtit i 2 prezimena, detalji bitaka itd.). Mislila sam da ce bit manje ratne taktike, vise logora, ma kako to perverzno zvucalo. Neke stvari su stvar ukusa, a meni neka tematika ne ide, volim logore i pastorale, al ne ratne detalje. Spasavanje vojnika Ryana sam 5x probala gledat, zaspem kod borbe oko prve cuke. Ako je rat onda za mene mora bit manje likova, vise filozofije. Samo sam kod radnji tipa Jarcevo slavlje od Llose uspjela prevazic taj svoj otpor na milijun likova s 2 prezimena, al tamo nije rat. Mozda je kod mene do godina, uzivala sam svojedobo u ruskim klasicima.
Idem na Azir Nafisi i na Cognettija.
Ti likovi su i mene izludjivali prvih 200-300 stranica Prvo ih je milijun, onda ih cas zove imenom, cas prezimenom, a cas nadimkom koji valjda (ako si Rus) logicno proizlazi iz imena, al meni logike niotkud. Al kad sam napokon pohvatala nit (uz malu pomoc obiteljskog stabla na internetu) mi je postao pravi uzitak citat knjigu. Jedna od boljih knjiga. Previse ratnih detalja uopce nisam upamtila - meni je cijela knjiga uglavnom o nosenju pojedinaca sa ratnom sudbinom. Al ok, i kontra svih totaliristickih rezima.