-
Samo kratak upis da mi se nije svidjelo Listanje kupusa. Gurala sam do polovice i odustala, nikako nisam mogla provariti stil. Ali, razumijem zašto je hit.
-
Jurana, pročitala sam Ženu u polarnoj noći, izvrstan putopisni roman, mislim da mi to bude jedan od najdražih pročitanih u 2025. (Uz Granicu Kapke Kasabove koji mi je također izvrstan)
Ako netko ima preporuku dobrih putopisnih romana, bila bih sretna i zahvalna.
Chesil, i mene je film Train Dreams podsjetio na roman Čitav jedan život, no ljepši mi je film istog naziva.
Odmah na početku Train Dreamsa mi je zasmetala jako loša animacija, scena netom otpiljenog stabla koje pada u šumi, ajme!!! A šteta, baš su to mogli bolje odraditi...
-
Drage moje čitateljice, blagoslovljen vam Božić, uz obilje mira, ljubavi i zdravlja u nadolazećoj 2026. godini!
Kako sam trenutno na dugom b.o. i rehabilitaciji, ove sam godina pronašla puno vremena za čitanja i dosegla svoj godišnji maksimum od 77 knjiga.
Teško je odabrati 10 naj za proteklu godinu, ali od svih izdvajam 1 naj: ABRAHAM VERGHESE: Vrata suza. Američki kirurg indijskog porijekla.
A sad 10 naj iz 2025. složene po redoslijedu čitanja:
1. TAN TWAN ENG: Vrt večernjih magli
2. KYUNG-SOOK SHIN: Očima mog oca
3. ABDULRAZAK GURNAH: Naknadni životi
4. INGEBORG ARVOLA: Nož iz ognja
5. FATMA AYDEMIR: Džini
6. MAREIKE FALLWICKL: Bijes koji ostaje
7. TINA HARNESK: Narod što u snijegu sije
8. ABRAHAM VERGHESE: Vrata suza
9. PAUL KALANITHI: Dah koji život znači
10. HOLLY RINGLAND: Izgubljeno cvijeće Alice Hart
Posljednje uređivanje od Nera : 29.12.2025. at 18:48
-
Super lista naj 10 knjiga. Dosta ih nisam procitala i stavila sam ih na popis.
Moja lista top 10 po redosljedu citanja:
1. Martina Mlinarevic, Prenjet cu te preko Praga
2. Djaili Amdou Amal, Nestrpljive
3. Gabrijela Rukelj Kraskovic, U kuci i u vrtu bilo je mnogo cvijeca
4. Marina Vujcic, Sigurna kuca
5. Fernando Aramburu, Djecak
6. Djurdjica Cilic, Novi kraj
7. Abraham Verghese, Obecanje vode
8. Wiliam Kent Krueger, Obicna molitva
9. John Irving, Kucna pravila
10. Sandro Veronesi, Tihi kaos
Imam jos odlicnih knjiga koje sam procitala ove godine, ali nek ove gore budu u prvih 10.
-
hvala, cure, na popisu, veselim se i ostalima! ja još moram rekapitulirati 2025. i prijaviti dvije pročitane u zadnjim danima godine.
Yaniv Ickovits - Nitko ne napušta Palo Alto
Hvala, angie, na preporuci, ovo je bilo baš neobično. Ne znam je li to zbog moje autosugestije, ali ima tu puno Dror Mišanija.
Sabyl Ghoussoub - Bejrut na Seni
Zapisi 30ineštogodišnjeg ogodišnjeg Ghoussouba, kršćanina Libanonca rođenog u Parizu, o svojoj obitelji i zemlji njihova porijekla. Pokušaj objašnjenja kompleksne zemlje, njezinih ratova i frakcija, čežnje za domom i praznine u kojoj čovjeka ostavlja izbjeglištvo. Objašnjenja trebaju prvenstveno njemu, da shvati svoje roditelje koje iskreno voli. Meni se ovo nije pretjerano svidjelo, nije mi pasao pristup, nekako zbrda-zdola sve. Posebno mi je smiješna pažnja koju je izdavač posvetio prevoditeljici-3 stranice njezine (ja! ja! ja!) biografije naspram 2 stranice autorove, haha
-
Sretna nova 2026.! Želim vam redovito čitanje i puno dobrih knjiga.
Deset knjiga koje su mi se najviše svidjele u 2025.:
Nora Verde: Moja dota
Christiane Ritter: Žena u polarnoj noći
Vicenzo Latronico: Savršenstva
Chimamanda N. Adichie: Dream Count
J. Armfield: Private Rites
Lauren Elkin: Scaffolding
Eric Puchner: Dream State
N. Younis: Fundamentally
Kiran Desai: The loneliness of Sonia and Sunny
Ian McEwan: What we can know
Hvala svima koji šalju svoje popise!
-
Moja čitalačka 2025.: 34 pročitane knjige i 3 ostavljene na pola.
Najveći dojam na mene su ostavile (redoslijed je kako sam ih pročitala):
N. K. Jemisin - Peto doba (1. dio trilogije Slomljena zemlja, konačni dokaz samoj sebi da SF može biti ne samo zanimljiv, nego uzbudljiv i ludo zabavan)
Barbara Kingsolver - Demon Copperhead (ne ispušta se iz ruku, ludo uvjerljiva priča o nekoj zaboravljenoj Americi i njezinim ovisnostima)
Kapka Kassabova - Prema jezeru (Balkan koji ne poznajem, putopis prepun mistike iz pera nenametljive autorice putnice)
Elisabeth Strout - Lucy pokraj mora (divna knjiga koja spaja i liječi)
Max Porter - Tuga je pernata stvar (najneobičnija knjiga koju sam, možda ikad, pročitala, esencija tuge i ljubavi)
-
Ispravljam samu sebe: nije mi Prema jezeru dobra nego Granica! Ako želite čitati Kassabovu, krenite s Granicom.
-
Započeta u 2025., ali završena u 2026.:
Elia Barcelo: Boja tišine
Kroz stoljeće prati španjolsku obitelj na tri kontinenta i otkriva tajne njenih članova. Teško sam ju ispuštala iz ruku, ali ima 419 strana pa sam morala malo i odspavati iako je doba blagdana.
Narine Abgaryan: Simon
Simon umire, a na sahranu uz ženu dolaze i njegove 4 ljubavnice. Saznajemo tijek njihovih života i razloge ljubovanja.
Lani sam pročitala njenu sjajnu Tri jabuke s neba pale o kojoj je pričano već na forumu. Odlična!
Lisa Ridzen: Kad Ždralovi polete na jug
Tužna priča o životu i umiranju jednog starca.
-
Evo i moje skromne rekapitulacije prošle čitalačke godine:
31 pročitana knjiga, moj dosadašnji rekord
10 najdražih u 2025.godini:
U daljini, Hernan Diaz
Svježa voda za cvijeće, Valerie Perrin
Ribari, Chigozie Obioma
Vrt večernjih magli, Tan Twan Eng
Granica, Kapka Kassabova
Vrata suza, Abraham Verghese
Oni koje nitko ne posjećuje, Valerie Perrin
Crvena voda, Jurica Pavičić
Žena u polarnoj noći, Christiane Ritter
Kad ždralovi polete na jug, Lisa Ridzen
-
Film 8 planina večeras, četvrtak, na HTV3!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma