Na Interliberu sam naletjela na interesantnu knjigu, koja nije prava književnost, ali nije ni priručnik, žanrovski je miks, po stilu pisanja blizu onome kako se pišu članci u "Hrvatskom planinaru", ali ipak zanimljivije, osobnije, informativnije.
Tatjana Šavorić, Moja planina
Žena je sama prehodala cijelu stazu Via Adriatica, i to u zimu (početkom 2020. - taman prije izbijanja epidemije i lockdowna). Knjiga je vjeran zapis njezinog puta, po dionicama i po danima. Nije pisana kao priručnik za planinare koji se spremaju na isti pothvat, više kao osobni doživljaj tog iskustva.
Pisanje planinarske literature je škakljiv zadatak - uvjerila sam se u to čitajući članke u gore spomenutom Hrvatskom planinaru - jer je teško biti stilski ujednačen. Koliko god voljela planinarenje, malo je tekstova na tu temu koji su mi bili baš stvarno dobri (ističem ovdje "Put" Nejca Zaplotnika i "Velebitski dnevnik" Sergeja Forenbachera). Međutim, ova knjiga je nešto drugo. Nema literarnih pretenzija. Nema čak ni želje da se svidi čitateljstvu niti da se autorica prikaže heroinom koja bez straha gazi 1100 km po kamenjaru. Baš suprotno, od početka odmah priznaje grešku koju je napravila prilikom noćenja, opisuje nemale fizičke i psihičke krize kroz koje je prolazila, ali istovremeno i neobuzdanu radost kad bi joj uspjelo ispuniti plan ili doživjeti nešto lijepo, veseli se pivu, a bogme zapali povremeno i cigaretu

nitko nije bez poroka. Meni je opis puta bio fascinantan već i zato jer sam dijelom te planine i sama prošla (naravno, ne sve), pa je tu bila na djelu ona radost prepoznavanja.
Osobno, cjepidlaka u meni koja voli faktografiju rado bi pročitala nešto više detalja o stazama koje povezuju pojedine planinske masive (npr. Kozjak i Svilaju, Dalmatinsku zagoru s Velebitom, Velebit s Gorskim kotarom), ali to bi već narušilo koncepciju cijele knjige. Knjiga bi bila još bolja bez povremenih prodavanja životnih mudrosti u stilu poruka s bočica Jane

ali toga nije bilo previše, u svakom slučaju, nije mi smetalo. Zapravo bih se, čitajući, potpuno prešaltala u drugi prostor i vrijeme i bilo mi je baš dobro pritom.
Knjiga, ako i nije vrhunski napisana (što joj nije bio ni cilj), jedna je od onih koje ću pamtiti dulje vrijeme.