Stranica 28 od 28 PrviPrvi ... 18262728
Pokazuje rezultate 1,351 do 1,367 od 1367

Tema: Što čitate 4.

Datum pristupanja
    May 2017

Početno

E, sad ste mi dale misliti!!! Haha..
    U međuvremenu sam počela čitati drugu knjigu, Ribare, tako da Copperheada svakako ostavljam za neko drugo vrijeme, možda za ljeto...
    Ali drago mi je da ste i vi imale slična razmišljanja, već sam mislila da nešto sa mnom nije u redu jer su svi o toj knjizi pisali u superlativima, čak sam se malo sramila napisati da sam prestala čitati...

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Margaret Atwood: Vražji okot

Ne znam u čemu je stvar, pročitala sam već nekoliko romana M. Atwood, svi su mi bili odlični, ali i dalje mi ona nije na popisu autora za kojima ću prvo posegnuti u knjižnici. Tako sam i "Vražji okot" uzela tek tako, bio je na polici, a nisam znala što drugo posuditi. Mislila sam da ga možda neću ni pročitati. I onda sam krenula i oduševila se. To je izuzetno inteligentno, lucidno, britko i zabavno napisan roman, s tako profinjenim humorom, a istovremeno povezan s možda najklasičnijim od svih autora - Shakespeareom.
    I ne, ne trebate detaljno poznavati Shakespeareovu "Oluju" prije čitanja, jer je na samom kraju romana detaljno prepričana (to sam poglavlje prvo i pročitala, da se prisjetim detalja, jer sam "Oluju" čitala davno).
    M. Atwood radi zapravo ono što je prije 50-ak godina radio Ivo Brešan - klasičnu dramu postavlja u suvremeni kontekst. Brešan je klasike postavljao u poslijeratnu Dalmaciju (da spomenem samo antologijskog "Hamleta u Mrduši Donjoj"), a Atwood je "Vražji okot" smjestila u kanadski gradić i u 21. stoljeće, gdje stvara radnju i okvir analogno Shakespeareovoj "Oluji". Pritom nudi i novo tumačenje Shakespearea, a toga nikad dosta.
    Užitku čitanja sigurno doprinosi i majstorski prijevod Gige Gračan (obožavam tu ženu, njezini prijevodi uvijek daju dodatnu dimenziju djelu, genijalna je i samo se nadam da će - usprkos poodmakloj dobi - prevesti još ponešto).
    Citiram tanju_b.

Slažem se da je Vražji okot odlično napisan - pametno je, vješto pripovijedanje, zanimljivo. Mene ipak nije izuo iz cipela, nego mi je bio na razini Alias Grace - vrlo dobro, ugodno čitanje. S druge strane, njena trilogija Gazela i kosac me oduševila.
    Tko uzme čitati, teško da će požaliti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slušam ovu knjigu od Albanke Lee Ypi "Slobodna": https://www.ljevak.hr/lea-ypi/32003-slobodna.html. Prešla sam 2/3, meni zasad odlična i s iznenađujuće (jer se sjećam da smo si tepali da smo nešto posebno i da sig. nije bilo sličnosti s Albanijom) sličnim detaljima - od stava prema strancima, školskih mitova o socijalizmu, detalja tipa hubba bubba žvaka i žuđenih ukrasa stila boce coca cole ili fante u kojima su se držale olovke. Spisateljica je 10 god mlađa od mene, ali Albanija je bila iza nas pa se valjda iskustvo zbog toga nivelira kao da smo ista generacija. Zanimljivo kako smo mi u ex Jugi njima izgledali, pa njihov žal za raspadom Juge, nesnalaženje u novom dobu, a bili su protiv prethodnog režima. Sve su te priče slične, s različitim varijantama "podešenosti konzola". Po pričama frendova koji su bili prošlo ljeto u Albaniji i tvrde (ako lažu mene, onda i ja lažem) da su sve plaže privatizirane i da nema prilaska moru bez ležaljki, osim tipa konopima niz neke litice gdje su plaže baš strme, sad brže srljaju tamo gdje se mi ipak opiremo. Iako, njihov je uzor Italija i njihove plaže pa oni to valjda manje kritički prihvaćaju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Citiram tanju_b.

Slažem se da je Vražji okot odlično napisan - pametno je, vješto pripovijedanje, zanimljivo. Mene ipak nije izuo iz cipela, nego mi je bio na razini Alias Grace - vrlo dobro, ugodno čitanje. S druge strane, njena trilogija Gazela i kosac me oduševila.
    Tko uzme čitati, teško da će požaliti.
    Različiti dojmovi. Meni je Vražji okot bliži, sve oko Sluškinjine ludilo, a Gazela i kosac me umela tada kad sam je čitala.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Kazuo Ishiguro: Bez utjehe

Ovo mi je bila jedina Ishigurova knjiga koju dosad nisam pročitala pa sam je zato uzela i zato dovršila, ali, ajme, nije mi bilo lako.

Ima 535 stranica pa se možda ne čini dugo čitati je 10 dana, ali meni se činilo da je i duže. Sve u romanu je kao neki san, apsurd, (čak i groteska), pripovjedač zaboravlja stvari, nedostaju dijelovi vremena u pripovijedanju, lagano izaziva mučninu, kao vrtoglavica. Sasvim je drukčija od njegovih ostalih knjiga i njegovo uobičajeno manje je više je zamijenjeno bujicom riječi i to najviše monologa likova koji iz čistog mira krenu nadugo govoriti o nekoj temi, ponekad i besmislenoj, meni frustrirajuće.

Tek se u drugoj polovici romana počinje povezivati da to što se govori i događa ima veze s intimom glavnog lika i njegovom prošlošću. Stil je i ovdje elegantan s vrlo jednostavnim rječnikom, ali je pristup eksperimentalan. Igra se s pozicijom pripovjedača jer on na trenutke vidi i čuje kroz zidove i vrlo precizno zna o čemu netko razmišlja u tom trenutku.

Nije mi poljuljalo ljubav prema njegovom pisanju, ali se nadam da se ipak neće vraćati ovom postupku.

Inače, snimljen je film prema knjizi Blijed pogled na bregove i uskoro će biti prikazan u Cannesu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odslusala Isolu od Allegre Goodman, gustala sam, lako se prati u slusnom formatu, meni uvijek zabavne teme prezivljavanja pojedinca u elementima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na appu Podcast to Go mi je algoritam ponudio podcast Radio roman i sad krecem slusat Vujcickinu Sigurnu kucu. Prvi put to cujem, ne kuzim jel to cijeli roman ili neka prilagodba i kako je moguce da je besplatno. Vidim jos da ima i Slobostiba Barbie i Voda paucina... Znaci, to nije app Book & Zvook nego nekakvi bespl. podcasti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Slušam ovu knjigu od Albanke Lee Ypi "Slobodna": https://www.ljevak.hr/lea-ypi/32003-slobodna.html. .
    Gdje ju slušaš?
    Nema je na book...
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 21.05.2025. at 11:14

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje ju slušaš?
    Nema je na book...
    Na mobitelu, ovako: aplikacija Pocasts to Go - podcast Radio roman Trećeg programa Hrvatskog radija i onda odabereš. Knjigu sam već odslušala. Inače, moram multitaskat i sve manje čitam, ne sjećam se kad sam sjela i okretala stranice, a slušanje raznih formata obavljam uz kućanske poslove - kuhanje, spremanje - i vožnju koji put (ali, tad bude buke pa najčešće ne tada). Na tom Pocastu ima masu toga - Prometejev sin od Pavičića, Psi od Dore Šustić, Brod uza Issu od Perišića, Matić Niotkuda s ljubavlju, Nada od Ante Tomića, Matanović Bilješka o piscu, Nada Topić Morpho Mathonte, Filip Rutić O neuspjehu i nebitnome, Krešimir Pintarić Ljubav je sve, Olja Knežević Katarina velika i mala, P. Pavličić Zaborav i još masu toga, skužila sam sad da je besmisleno da sve prepisujem, Žigice od Pavčića isto. Mislim, ja doma imam papirnati Brod za Issu već godinu dana, nisam stigla. Ne kužim jesu li to neke skraćene radio verzije jer knjige koje su na Podcastu nisam pročitala. Vujčićku mi jučer hrv. glumci odšaputali u uho za cca 2 h.

Ja inače masu, masu koristim Audible, prvo sam slušala publicistiku (ali, to je sadržaj koji plaćam - svaku knjigu kupim, ala Book & Zvook), a sad sve više i beletristiku (ako skužim da ću se moć koncentrirat - romani koji nemaju previše likova i zapleta), a ovo je besplatno, a ako je od HRT-a onda je valjda legit, plus je na hrvatskom, Audible je sve na eng, i ponešto upiknem na njem. da ostanem u kontaktu s tim jezikom.

Ovaj Podcast Radio roman mi je algoritam sam dao, nisam ni znala da to postoji, nit tražila.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.05.2025. at 19:47

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Chat mi je ovako rekao: Knjige dostupne putem podcasta "Radio roman" Trećeg programa Hrvatskog radija besplatne su na aplikaciji Podcast to go jer su dio javne kulturne ponude koju Hrvatska radiotelevizija (HRT) nudi građanima bez dodatne naknade."Radio roman" je emisija koja svakog radnog dana od 8:30 do 9:00 sati emitira radijske adaptacije suvremenih hrvatskih romana. Urednica emisije, Nives Madunić Barišić, zajedno s timom profesionalnih glumaca i redatelja, pretvara književna djela u narativno-igrane serijale, često podijeljene u najmanje pet polusatnih nastavaka. Cilj emisije je približiti vrhunsku domaću književnost široj publici putem radija i digitalnih platformi. Podtail+5Hrvatska radiotelevizija+5Večernji+5
    Nakon emitiranja, epizode "Radio romana" dostupne su besplatno u HRT-ovoj online slušaonici, na platformi HRTi te putem popularnih podcast aplikacija kao što su Apple Podcasts, Google Podcasts i Podcast to go. Ova dostupnost omogućuje slušateljima da u bilo kojem trenutku uživaju u adaptacijama djela istaknutih hrvatskih autora poput Kristiana Novaka, Ivane Bodrožić, Jurice Pavičića, Maše Kolanović i drugih. Podcast App+2Večernji+2Hrvatska radiotelevizija+2
    Besplatna dostupnost ovih sadržaja rezultat je HRT-ove uloge kao javnog servisa, čija je misija promicanje kulture i obrazovanja. Financiranjem iz pristojbi koje građani plaćaju, HRT omogućuje produkciju i distribuciju kvalitetnih kulturnih sadržaja bez dodatnih troškova za korisnike.
    Stoga, ako uživate u slušnim interpretacijama suvremene hrvatske književnosti, "Radio roman" predstavlja izvrsnu priliku za besplatno i kvalitetno kulturno iskustvo."ž

Platismo pretplatom, samo ne kužim kako će se onda Book i Zvook boriti s tim, možda su se podijelili - mi ćemo ove knjige ozvučiti, a vi ove.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.05.2025. at 19:50

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I evo Chatovog odgovora na pitanje kako mogu davati besplatno - to nije cijeli roman: Adaptacija književnog djela, poput onih u emisiji Radio roman Trećeg programa Hrvatskog radija, nije cijeli roman, nego njegova prerada u oblik prikladan za izvođenje ili emitiranje, najčešće u dramskom, narativnom ili skraćenom obliku. Znači, ovo je konzumiranje književnosti koje se odmaklo i od naziva topica "čitamo" (jer ja zapravo slušam što čitaju), a ovo je dramatiziranje. Svejedno, fora (meni).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje ju slušaš?
    Nema je na book...
    Sori, mislila sam da me pitaš za Vujčićku. Nju sam kupila i odslušala na Audibleu (aplikacija za mobitel).

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Ethan Hawke - Bljesak tame
    Roman o kraju ljubavi poznatog glumca i još puno poznatije i uspješnije pjevačice. Sigurno tu ima puno osobnog iskustva autora iz veze s Umom Thurman, ali ovaj roman se, na moju žalost, pokazao kao još jedna američka opsesija Shakespearom i "ozbiljnim" kazalištem, što je meni izuzetno dosadna tema.

Jurica Pavičić - Žigice
    Stvarno ne mogu ozbiljno shvatiti autora, urednika i izdavačku kuću koji ne znaju kako im se zove jedan od glavnih likova. U svakom slučaju, Crvena voda je miljama iznad Žigica.

Mareike Fallwickl - Bijes koji ostaje
    Usred pandemije, jedna majka 3 djece počini samoubojstvo. Njezina najbolja prijateljica, shrvana tugom i vlastitom željom za majčinstvom, preuzme brigu o njezinoj djeci i kućanstvu. Jer otac mora raditi. Paralelno s njezinom pričom pratimo i najstarije dijete u toj obitelji, 15-ogodišnju djevojku koja otkriva feminizam i okrutni svijet u kojem žena pati zbog toga što je fizički slabija od muškarca.
    Iako austrijska spisateljica otvara važne teme poput neplaćenog ženskog rada, neprisutnih očeva i supruga, dojam je da su i radnja i likovi nekako banalni.

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Olga Tokarczuk - Empuzij
    Roman inspiriran Čarobnom gorom Thomasa Manna prati mladog Poljaka koji zbog tuberkoloze u osvit 1.svjetskog rata odlazi u lječilište. Tamo se druži isključivo s muškarcima svih dobi, a koji vole analizirati žene, ili bolje reći, objašnjavati zašto su niža vrsta. Sve je u ovom romanu tako tipično tokarčukovski, od prirode koja je gotovo živa, odnosa ljudi prema životinjama, i očitog feminizma, čak kad žena kao likova gotovo nema. Nažalost, beskrajno mi je bilo dosadno, tek kad se zadnjih par stranica zahuktalo me zainteresiralo. Prekasno.

Tove Ditlevsen - Djetinjstvo
    Ok, ali zasad ništa posebno. Potražit ću i ostala 2 nastavka jer je jezik vrlo jednostavan i lako se čita, a i daje određen uvid u dansku povijest.

I za kraj, apsolutna preporuka. Kapka Kassabova - Granica
    Uistinu sam uživala u svakoj stranici ovog putopisa. Autorica bugarskih korijena zaputila ss na tromeđe Bugarske, Turske i Grčke i strpljivo slušala svakog na kog je naišla. Komplicirana povijest, ratovi otprije 100 i više godina i danas se itekako osjete u tim krajevima. Baš me iznenadilo, odlično štivo!

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitam Majčino mlijeko, sviđa mi se.
    Latvija 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća dok je još bila dio SSSR.a.
    Potresno. Govori i o tome koliko nas oblikuje vrijeme i mjesto na kojem smo rođeni
    I inače volim teme koje se bave Europom prošlog stoljeća, posebno nama bliskim podnebljima.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam upravo zavrsila Kaleidoskop, Zorana Zmirica i preporucam. Kratke price, zabavne, jedna od rijetkih knjiga koju ocjenjujem peticom.
    Za more imam u pripremi Osmi život (Za Brilku) Nine Haratischwili. Je li netko citao?
    Posljednje uređivanje od dixie : 18.06.2025. at 08:42

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam Majčino mlijeko, sviđa mi se.
    Latvija 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća dok je još bila dio SSSR.a.
    Potresno. Govori i o tome koliko nas oblikuje vrijeme i mjesto na kojem smo rođeni
    I inače volim teme koje se bave Europom prošlog stoljeća, posebno nama bliskim podnebljima.
    Hvala na preporuci, zvuči mi zanimljivo!

Stranica 28 od 28 PrviPrvi ... 18262728

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •