Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1385

Tema: Što čitate 4.

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Karl-Markus Gauss: Avanturističko putovanje kroz moje sobe

Dosad sam pročitala sve što je Gauss napisao, a što je prevedeno na hrvatski (Europljani u izumiranju, U šumi prijestolnica, Oči Zagreba, Europa - neotkriveni kontinent). Sve njegove knjige su me oduševile i fascinirale. E, s ovom knjigom me prilično razočarao nadam se da neće nastaviti u istom stilu.
    U dosadašnjim knjigama Gauss se pokazao kao izvrstan dokumentarist, koji otkriva čitatelju malo poznate detalje o europskim krajevima i ljudima iz sasvim novog kuta, uz minimalnu osobnu prisutnost. U ovoj knjizi, sve pršti od njegovog osobnog života - od detaljnog opisa vlastitog stana, do opisa raznih predmeta i koju su ulogu imali u njegovu životu. Ima i u ovoj knjizi natruha Gaussa-dokumentarista, npr. kad piše o nožu za papir načinjenom od eternita i izumitelju tog "čudesnog" materijala, ili kad piše o talijanskom ludom fašistu Ettoreu Tolomeiju, ili o šalici iz Gagauzije, a bio je i česti posjetitelj Hrvatske. Ali to su samo tragovi, a većinom piše o osobnim predmetima, obiteljskim prilikama, prijateljima i poznanicima, često pokojnima. Na mahove mi se knjiga činila kao starački rezime vlastitog života (iako - nije on tako star, nema još ni 70). S druge strane, nema tu onog književničkog zanosa s kojim majstori pripovijedanja od vlastitog života stvaraju umjetničko djelo (usp. Ferićev zadnji roman koji sam doslovno progutala). Uglavnom - relativno nezanimljivo, često i dosadno štivo.
    Ni sama ideja mi nije bila osobito originalna, jer mi je odmah pao na pamet Xavier de Maistre i njegovo "Putovanje po mojoj sobi".
    Najradije bih ovu knjigu zanemarila, i vratila se nekim njegovim ranijim knjigama.
    Posljednje uređivanje od tanja_b : 22.07.2021. at 17:47

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •