-
Naomi Alderman: Moć
Roman koji uvijek uspoređuju sa Sluškinjinom pričom, zato što govori o položaju žena u društvu i odnosu žena i muškaraca, ali i zato što je Margaret Atwood mentorirala nastanak ove knjige. Zanimljiva je i lako se čita, ali nisam se suživjela ni s jednim likom, ni pretjerano uzbudila oko događaja u njoj.
Ralf Rothmann: Umrijeti u proljeće i Bog onoga ljeta
Kao što je već pisala tanja, ovi su romani povezani vremenom, mjestom radnje i nekolicinom likova. Iako je drugi - kasniji - stilski vrsniji i hrabriji, mene je ipak više dotakao prvi. Oba romana su vrlo atmosferična, a sva patnja i nasilje u romanu nisu preeksplicitni, prigušeni su; nisu naturalistično oštri.
Claudia Pineiro: Jarine pukotine
Roman je svrstan kao krimić, ali nije tipičan krimić, nego osvrt na društvene prilike u Argentini i neka vrsta ljubavnog pisma arhitekturi Buenos Airesa gledano očima muškarca u krizi srednjih godina. Zanimljivo, čitljivo.
Goran Tribuson: Vilinska priča
Pikarski pustolovni povijesni roman kakve je već pisao Tribuson, a podsjeća i na Ispovijest nekarakternog čovjeka Ive Brešana. Tematizira čovjek odnos prema povijesti i povijesti prema čovjeku pojedincu upakirano u zanimljivu priču (i priču u priči) o ljubavi i ostalom na polovici 20. stoljeća.
Ulla-Lena Lundberg: Led
Roman više puta spominjan na temi, opisan kao baltička pastorala. Svidjelo mi se mirno pripovijedanje i što donosi neki sasvim drugačiji život od moga. Neobičan mi je fokus pripovijedanja, koji se u knjizi pomiče pa intimno upoznajemo nekoliko likova, ali iako je sveznajući, pripovjedač ipak kao da je autističan ili barem jako hladan i nikako ne može pojmiti sve što se s likovima koje nam opisuje događa. Inače je ovo drugi roman o muškom glavnom liku, i šteta što prvi nije preveden.
Clemens Setz: Indigo
Ovo je jedna čudna knjiga i kad budete tražili dojmove ljudi o njoj, baš će riječ čudna biti najčešća. Reklamira se kao triler, ali nema tu ni t od trilera. Zanimljivi su dijelovi u kojima tradicionalno pripovijedanje kombinira e-mailovima, dijelovima dnevnika, fotografijama, ali sve to šarenilo neće maknuti brojne upitnike koji nastaju iznad glave čitatelja. Istina je da se lako i brzo čita, pa mi nije bila tolika šteta vremena.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma