Malcolm Gladwell – Kako razgovarati s neznancima

Ne znam otkud mi preporuka za ovu knjigu, mislila sam da je s ovog topica, ali listala sam postove skroz do početka 2021. i nisam naišla da je itko pisao o njoj, hm.

Publicističko djelo, a ja sam s publicistikom na vi. Ne bih ponavljala, iako je jako intrigantno, no meni osobno, jako uznemirujuće, a ne znam si objasniti zašto.

Gladwell kreće od jednog događaja od prije par godina kad je policajac zaustavio mladu Afroamerikanku zbog nedavanja žmigavca, a razgovor je otišao u totalno krivom smjeru i sve je završilo uhićenjem djevojke te njezinim samoubojstvom u pritvoru par dana kasnije.

Gladwell kroz iznošenje niza već odrađenih socioloških istraživanja, o uistinu raznim temama, pokušava objasniti zašto je razgovor tekao tako kako je tekao. Zašto mislimo da možemo shvatiti što nepoznata osoba želi, kako razmišlja i što osjeća. Mislim da su upravo primjeri koje iznosi u potrazi za odgovorom ono što me je uznemirilo, jer riječ je o koncentraciji kriminala u američkim gradovima, samoubojstvu Sylvie Plath, susretu Chamberlaina i Hitlera, laganju, laganju, i još malo laganja.

S druge strane, ono što mi je ova knjiga uistinu objasnila je, iz naše perspektive, preagilan pristup američkih policajaca traženju, zaustavljanju pa i izmišljanju prometnih prekršaja na američkim cestama, iza čega zapravo stoji sustavno osmišljena politika i obuka policajaca u traženju hard-core kriminalaca, politika zasnovana na skroz pogrešnim sociološkim i psihološkim postavkama.