-
Još bi ja naš PDF malo hvalila
, možda sutra ako ulovim vremena.
Sad bi se malo vratila temi 
Pridružujem se preporukama za knjigu Moja dota, Nore Verde. Kako već naslov upućuje, knjiga je to o uspomenama, poputbini, naslijeđu, posve privatna pripovijest. Ali nepravedno bi bilo ne reći da je riječ i o svojevrsnom podsjetniku na 80te, koji će više rezonirati s generacijski podudarnom publikom. No, i oni koji nisu u dobi kao autorica, a da su bar jednom ljeti stupili na neki jadranski otok, moći će među koricama knjige omirisati i okusiti tu opojnu atmosferu, te „prepoznati” ljude i običaje. Valjda je jasno da sam u obje skupine i da sam roman doživjela intenzivno, makar se ne mogu poistovjetiti s obiteljskom situacijom protagonistice, tanja_b je dobro napisala, knjiga je dijelom univerzalna. A i kada to nije, odlična je. Meni jedna od najdražih domaćih u ovoj godini, i to u jakoj konkurenciji.
Odnedavno je(napokon) na hrvatskom dostupan Izlet pored puta, Arkadija i Borisa Strugackog, književni predložak za kultno filmsko ostvarenje -Stalkera. Mada sam znala da se scenarij tek labavo drži fabule romana, kad je moguće radije prvo čitam, a onda gledam. Kako bilo, riječ je o znanstveno fantastičnom romanu koji govori o događajima nakon boravka izvanzemaljaca na Zemlji, vrlo dobroj, i ako nije oksimoron, uvjerljivoj knjizi. Pokretači radnje nisu znanstvenici, vojska ili vođe, već ilegalni tragači artefaktima u Zoni, vrlo opasnom području izvanzemaljske ekspedicije. Tempo je relativno brz, likovi tipični kriminalci, ali ne i dosadni nasilnici, već ironični, životni, relativno obični ljudi koji se (s)nalaze u neobičnim situacijama. Sigurno ću pročitati i Teško je biti Bog, još jednu knjigu braće Strugacki prevedenu ove godine.
Posljednje uređivanje od anamar : 13.12.2021. at 21:52
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma