Citiraj Dota prvotno napisa Vidi poruku

I jedno razmišljanje, zapravo upit za vas: Imamo li u našoj književnosti knjiga koja opisuju zadnjih 50-70 godina na donekle sličan način? Rado bih ih čitala. Hvala .
Teško. Kao prvo, Annie Ernaux je neponovljiva kao drugo, u našoj književnosti slični prikazi se neizostavno vrte oko političkih prilika za vrijeme i neposredno nakon rata ili se fokusiraju na kraće vremensko razdoblje.
Ali, evo, pretragom knjiga pročitanih u zadnjih 15 godina, mislim da je najbliže tome što tražiš "Sloboština Barbie" Maše Kolanović (odrastanje 80-tih, ispričano iz perspektive igre skupine djevojčica iz Novog Zagreba). Malo širu sliku daju neki romani Ludwiga Bauera (prvo mi pada na pamet "Kratka kronika porodice Weber", ali u tom smislu preporučljiv je i autobiografski roman "Toranj kiselih jabuka").
Općenito, knjige koje prikazuju određen vremenski raspon najčešće tematiziraju jednu osobu ili jednu obitelj i njihovu specifičnu situaciju, pa ih se društveno-povijesna zbivanja usput dotiču. Annie Ernaux je neponovljiva i posebna baš zato jer je uspjela individualnu povijest potpuno podrediti kolektivnom sjećanju.

Izvan književnosti, na pamet mi pada beogradska tv-serija "Grlom u jagode" kao i većina knjiga, i ona je fokusirana na skupinu likova u određenom gradu, ali svaka epizoda smještena je u određenu godinu, i na kraju se nabrajaju događaji koji su je obilježili, što daje osjećaj univerzalnosti sadržaja.