Stranica 12 od 27 PrviPrvi ... 2101112131422 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 1349

Tema: Što čitate 4.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim da je Pavičić puno bolji u kratkoj formi, evo baš sam pročitala te priče što Svimbalo spominje, i mogu reći da ih je nekoliko baš dobro uspjelo. (neke pak nisu). Njegovi romani mi se nisu sviđali.

Ferić je doduše puno bolji pisac. Roman Na osami blizu mora mi je jako svidio, Ferić općenito ima dar za stvaranje odlične atmosfere u svojim knjigama, tako da me ta knjiga jako podsjećala na moja ljetovanja u mladosti (na otoku susjednom Rabu). Putujuće kazalište je izvrsna knjiga, sve preporuke.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A od preporuka, nemam pojma jer nisam baš u toku. Knjiga Mire Furlan koja je već spomenuta je stvarno zanimljiva. Pročitala sam neki dan Uhvati zeca Lane Bastašić, pa ako zažmirimo na pretjeranu sličnost Lele i Lile, knjiga je isto zanimljiva za pročitati. A inače ne znam, ne čitam baš redom suvremene domaće autore. Preporučujem Danila Kiša

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Obozavam Kiša

Ja slabo citam domace, vise manje zato jer sam se skroz prebacila na kindle da mogu citati u mraku u krevetu pa mi je sad ovo izvrsna prilika da malo nadoknadim

Prevrtala sam u rukama i Falis mi od Mani Gotovac ali sam se bojala da ce mi biti pretesko za more

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Uzmi svakako Moju dotu, kad i ako bude dostupna. Meni je odlična. A nije teška, naprotiv.
    A i sve već preporučene potpisujem kao izvrsne. Nedavno sam pročitala i novu Nadu Gašić, zbirku priča Posljednje što su vidjele, i bila mi je baš dobra. Nisu sve priče jednako uspješne, ali u cijelosti, riječ je o njenom prepoznatljivom rukopisu. Kako ta žena gradi atmosferu rijetko je umijeće, a usto piše suptilno o nekim neuralgičnim društvenim kretanjima, nježno a opet ubojito.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ocekivano, meni je feric u opisima seksa malo off

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I jos sam imala smajlica i rijeci but mob.Feric mi je naporan sa seksom, kod pavicica al ima seksa?
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.08.2022. at 17:57

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U crvenoj vodi ima 3-4 scene koje u pravilu izgledaju isto i u svakoj jse naglasi kako je zena i dalje privlacne iako ima vise od 35 te se zbog uskog struka i podatnih bedara vide odjeci nekadasnje ljepote. Tako nekako.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    U crvenoj vodi ima 3-4 scene koje u pravilu izgledaju isto i u svakoj jse naglasi kako je zena i dalje privlacne iako ima vise od 35 te se zbog uskog struka i podatnih bedara vide odjeci nekadasnje ljepote. Tako nekako.
    . To kod njega, nakon one o galebarenju od ferica, mislim da ti tu sad citas, nije nista, meni je to kod ferica bilo previse i dosadno...ne mogu se u te njegove kombinacije uzivit, prije u ove odjeke ljepote LOL

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pusti upitnici su par smjalica

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nije baš zahvalno preporučivati domaće autore nekom tko je razočaran Juricom Pavičićem, i to njegovim najnagrađivanijim romanom pa neću ništa direktno preporučiti, samo ću navesti nekoliko domaćih knjiga koje su mi ostavile dobar dojam u zadnjih par godina (namjerno ne navodim često spominjane i preporučivane Zorana Ferića, Kristiana Novaka, Nadu Gašić, Noru Verde, o njima se stvarno puno pisalo i na ovoj temi i drugdje).
    Uz apsolutnog favorita, "Mladenku kostonogu" Želimira Periša, što mi je valjda najbolja knjiga koju sam pročitala u zadnje 2 godine, i za koju nemam riječi kojima bih je mogla nahvaliti. Autorov stil je originalan i uvijek iznenađujući, čitajući je, osjećala sam se kao na roller-coasteru i nisam znala kamo će me sljedeće poglavlje odvesti. Znam da su nekima na ovoj temi smetali postmodernistički postupci i tako pisana knjiga bila im je zamorna za čitanje, i zato je neću bezrezervno preporučivati za čitanje nekome koga osobno ne poznajem, ali knjiga je dobila nagradu T-portala i izuzetno pohvalne kritike, pa valjda i to nešto govori o njezinoj kvaliteti.

A evo i onih drugih domaćih autora:

Romani:
    Marko Gregur: Vošicki - za one koji više vole biografije
    Dubravka Ugrešić: Lisica - za one koji nisu alergični na Dubravku Ugrešić i nemaju želju posvađati se s njom tijekom čitanja
    Milan Soklić: Izlet na Kras - za one koji se još nisu uvjerili kako i prevoditelji mogu napisati dobru vlastitu knjigu
    Ena Katarina Haler: Nadohvat - za one koji ne vjeruju da apsolventica arhitekture može napisati kompleksan i slojevit obiteljsko-povijesni roman koji, unatoč nekim vidljivim manama, djeluje fascinantno

Nisu baš romani, ali podsjećaju na tu formu:
    Lora Tomaš: Slani mrak - mješavina proze i romana, melankolične i pomalo sumorne otočke atmosfere
    Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić, Dijana Matković, Nikola Nikolić: 2020. – dnevnik - knjiga koja djeluje kao terapijski prikaz najneobičnije godine naših života

Zbirke priča:
    Andrija Škare: Novi dio grada - preporučujem lokal-patriotima iz Novog Zagreba i svima ostalima koji vole dobre priče urbanog stila
    Maša Kolanović: Poštovani kukci i druge jezive priče - sjajan prikaz naličja vremena u kojem živimo
    Mario Brkljačić: Doručak za Bič - zbirka malih bisera od priča od kojih sam mnoge poželjela naučiti napamet

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tanja hvala, kostonogu sam citala i bila mi je odlicna.
    Ferica sam zavrsila i bio mi je bas odlican, duhovit, poetican, nepredvidiv, a opisi seksa su mi super :D i ne ovo sto ina prica da je pretjerano ili vulgarno, meni su opisi bas poeticni i zivotni, nema tu nekih grafickih opisa vec bas ono sto ti se dogadja u glavi, meni je bas bilo super. Sad sam tuzna sto knjiznica ne radi do utorka i nemam sto za citati a namjerila sam se ba putujuce kazaliste, ali svakako cu prosetati i ovim vasim preporukama, citam ludjackim tempom na moru i bas mi pase.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam nakon pripovijetke Oprosti Dagmar (ili tako nekako) odustala od daljnjeg čitanja Ferićeve zbirke galebarenja. Bilo mi je to sadržajno malo too much (isforsirano, bolesno, nelogično?). Na same scene sexa nisam imala prigovor . S druge strane, roman Putujuće kazalište mi je bio apsolutno sjajan, bolji i od Kalendara Maja koji mi je je isto odličan.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ferić je, prije svega, izvrstan pisac i izvrstan romanopisac (mnogi naši autori pišu romane, ali među njima nema puno zaista dobrih romana).
    To što su mu teme i motivi koje koristi ponekad morbidni ili se čine too much, drugi je par rukava. U knjizi "Na osami blizu mora" mene je oduševila sama kompozicija knjige, koja se može čitati i kao roman i kao zbirka priča, i cjelina koju pritom stvara (galebarenje mi je bilo neinteresantno kao tema, više sam obraćala pažnju na način pisanja). Inače, u poglavlju "Tuga Belgije", na simpatičan način je ubacio i sebe i svoju ženu, kao cameo-uloge

Apsolutno najbolje njegovo djelo mi je priča "Potrči doktora", a još bolje mi je bilo kad sam u "Putujućem kazalištu" naišla i na situaciju koja mu je dala ideju za tu priču (i koja je bila potpuno drugačija od onog što sam ranije mislila).
    "Putujuće kazalište" je stvarno izvrstan roman, kruna svega što je dosad napisao, ali na mahove bergmanovski mučan.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Cameo uloge? Koje? Haha idem sad proletit pricu jos jednom

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Cameo uloge? Koje? Haha idem sad proletit pricu jos jednom
    He-he, moraš pažljivo čitati opise

(hint: str. 195)

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Apsolutno najbolje njegovo djelo mi je priča "Potrči doktora", a još bolje mi je bilo kad sam u "Putujućem kazalištu" naišla i na situaciju koja mu je dala ideju za tu priču (i koja je bila potpuno drugačija od onog što sam ranije mislila).
    "Putujuće kazalište" je stvarno izvrstan roman, kruna svega što je dosad napisao, ali na mahove bergmanovski mučan.

Apsolutno se slažem!

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tanja, pobogu, pa kako točno znaš na kojoj je to stranici bilo?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam nakon pripovijetke Oprosti Dagmar (ili tako nekako) odustala od daljnjeg čitanja Ferićeve zbirke galebarenja. Bilo mi je to sadržajno malo too much (isforsirano, bolesno, nelogično?). Na same scene sexa nisam imala prigovor . S druge strane, roman Putujuće kazalište mi je bio apsolutno sjajan, bolji i od Kalendara Maja koji mi je je isto odličan.
    Kalendar Maja i Putujuće bolji, galebarenje meni too much. Tu Dagmar neću taknut.

Ja sam na Iza leđa od Haske Šijan. Malo se teže probijam, ali jako životno i meni psihološki uvjerljivo.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ferić je, prije svega, izvrstan pisac i izvrstan romanopisac (mnogi naši autori pišu romane,

"Putujuce kazaliste" me odusevilo, a "Potrci doktora" sam citala davno i jako mi se svidjela tada, ali poveznica sa tom pricom mi je promaknula
    Tanja, moze hint?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
    Tanja, pobogu, pa kako točno znaš na kojoj je to stranici bilo?
    Pa tako što sam skinula knjigu s police i pogledala
    Neke knjige vrijedi kupiti i imati trajno kod sebe, a to pravilo svakako vrijedi za Ferića (imam još tako nekih autora koje kupujem bez puno premišljanja).

Citiraj sofia prvotno napisa Vidi poruku
    "Putujuce kazaliste" me odusevilo, a "Potrci doktora" sam citala davno i jako mi se svidjela tada, ali poveznica sa tom pricom mi je promaknula������
    Tanja, moze hint?������
    Ma to je na samom kraju "Putujućeg kazališta", kad je dobio posao u zagorskoj školi. Čak je to izravno i napisao (spominje priču "Potrči doktora"). Evo i za tebe broj stranice: 459

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hahaha, sad sam procitala, odlicno, hvala

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Hvala Tanja!
    Sad kad kazes da bas spominje pricu "Potrci doktora"
    pocinjem se brinuti za svoje pamcenje
    Inace, ta prica se svidjela i mom sinu koji inace dobrovoljno cita samo lektiru i ono sto se trazi na satovima Hj Analizirali su je na satu i pisali esej, to je jedno od rijetkih djela koje je spomenuo doma.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo intervju s Pavičićem, povodom njegovog novog romana i par riječi o globalnim i lokalnim zbivanjima https://www.tportal.hr/kultura/clana...-foto-20220816

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam na ljetovanju pa sam se zbog klinaca uclanila u lokalnu knjiznicu i sad bih uzimala domace autore jer mi je to tesko naci na kindleu kojeg inace citam
    Upravo zavrsila crvenu vodu jurice pavicica i moram priznati da sam razocarana, bio mi je drag kao kolumnist, ali me je kao pisac potpuno razocarao. Pored ocite povremene traljavosti u krsenju vlastite timeline koherencije, pise uistinu nezanimljivo i banalno. Sto se mene tice nek se drzi kolumni.
    Imate nesto domace za preporuciti? Mislila sam nekog Ferica uzeti, kalendar maja mi je bio dobar.
    Evo ni mene Crvena voda nije raspametila. Ali zato Mira Furlan je, predivna je knjiga A i Mira Kakva šteta što više nije među živima
    I Manina Fališ mi koju si spominjala mi je izvrsna knjiga. I Sinovi, kćeri od Ivane Bodrožić.
    Ne znam jel se oni mogu računat kao domaći , ja jako volim Bekima Sejranovića i Rumenu Bužarovsku.

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Annie Ernaux - Godine, vidim da ste pisale da je bila zamorna, meni je bila skroz dobra, zanimljivo mi je čitati neka razmišljanja iz francuske (ženske, feminističke) perspektive od prije par desetljeća
    Zadie Smith - Vrijeme swinga , jako dobra
    Trevor Noah - Zločin rođenjem, ovo bi ja stavila za lektiru, izvrsna knjiga

Datum pristupanja
    May 2017

Početno

Evo i mene nakon puno vremena...
    Pročitah u međuvremenu svašta, većinom preporuke s našeg topica..
    Ono što bih izdvojila su definitivno Moja dota, a kako smo tijekom godišnjeg posjetili i Korčulu, bila sam oduševljena unutrašnjošću otoka i kako je sve obrađeno, posvuda prekrasni vinogradi i maslinici, uredna polja, kamene kučice i crkvice, ma milina... Baš onak kak bi trebalo biti na otocima. Objašnjavala mužu da je u Smokvici najplodnija zemlja i najveći krumpiri...

Datum pristupanja
    May 2017

Početno

Čitala sam i nešto japanskih autora, najbolja mi je bila Profesorova omiljena jednadžba, toplo i simpatično djelo, možda malo predvidivo, no prekrasno prevedeno, svaka čast prevoditeljici Mirni Potkovac Endrighetti.
    Sad čitam Misterioznog Henry-ja Picka, autora D. Foenkinosa, i izvrstan je, za svaku preporuku.. Radnja je smještena u Francuskoj, malom bretonskom gradiću gdje knjižničar lokalne knjižnice prihvaća rukopise odbijene od strane izdavačkih kuća. Jednog dana u to mjestašce, u posjet roditeljima, stiže urednica pariške izdavačke kuće i, kad čuje za ideju lokalnog knjižničara, ode u knjižnicu i krene čitat odbijene rukopise...
    Ostatak otkrijte same, ne želim dodatno spoilati...
    Pusa svima!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Završavam Hasku Šijan i "Iza leđa", o onom "prvom" tj. stalnom ratu u Ukrajini i životu koji se želi oduprijet zovu domovine, tj. rastrganosti između želja i stvarnosti, paralelnim životima. Nisam došla do kraja skroz, ali meni je ovo dosad odlično, iako mi se malo teže bilo probijati na samom početku, drugi dio me sasvim obuzeo.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nazalost otocka knjiznica nije bas najbolje opremljena. Nisam nasla gotovo nista od vasih preporuka osim dubravke ugresic i marine vujcic. Onda sam ipak uzela ugresickinu lisicu jer je deblja a ide vikend. Paralelno citam neka fericeva sabrana djela, naravno da nije bilo putujuceg kazalista. Djeca Patrasa su mi odlicna, volim kad pise o ljubavi, progutala sam je. Oklijevala sam da li nastaviti s kratkim pricama jer nisam ljubitelj zanra ili da posudim djetetu jos koju knjigu (maksimalno mogu uzeti 3), ali nakon procitane prve dvije price sam odlucila biti losa majka i ostaviti si i ovog ferica za vikend :D

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Nazalost otocka knjiznica nije bas najbolje opremljena. Nisam nasla gotovo nista od vasih preporuka osim dubravke ugresic i marine vujcic. Onda sam ipak uzela ugresickinu lisicu jer je deblja a ide vikend. Paralelno citam neka fericeva sabrana djela, naravno da nije bilo putujuceg kazalista. Djeca Patrasa su mi odlicna, volim kad pise o ljubavi, progutala sam je. Oklijevala sam da li nastaviti s kratkim pricama jer nisam ljubitelj zanra ili da posudim djetetu jos koju knjigu (maksimalno mogu uzeti 3), ali nakon procitane prve dvije price sam odlucila biti losa majka i ostaviti si i ovog ferica za vikend :D
    U našoj otočnoj knjižnici moglo se posudit koliko god hoćeš knjiga :D što mi je bilo baš zanimljivo. Malac je uzimao svako toliko po 7-8 stripova - pa sam ih i ja čitala. Blek Stena i Alan Ford - prava ljetna razbibriga On je još uzimao i Dylan Doga - al taj mi je previše za ljeto. Sad smo natrag kući pa čitam Smijeh slobode koji me još od 2018 čeka na polici - mislila sam da će biti malo dosadno i faktografski - ali skroz je zanimljivo i dobro napisano.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kad smo kod stripova, pročitala sam ovog ljeta Stare prdonje, baš me nasmijao. Na momente mi se doimao kao ljevičarska propaganda , ali jako je duhovito sve izbalansirao.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Procitala Misolovku Walta Disneya i Andjeo u ofsajdu. Ima super prica, ali malo me ponekad udavili macisticki i polumizogini motivi. Kasnija djela tj romani su mi puno bolji. U zg cu probati naci putujuce kazaliste, a mozda i kupim.
    Sad sam na Lisici od Ugresic, zasad mi je jako dobra, ne znam kako me je zaobisla dosad.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Kad smo kod stripova, pročitala sam ovog ljeta Stare prdonje, baš me nasmijao. Na momente mi se doimao kao ljevičarska propaganda , ali jako je duhovito sve izbalansirao.
    Zvuci dobro.

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Zeruya Shalev - Ljubavni život
    Ovo mi se baš baš nije svidjelo. Tema me odbila skroz. Glavna junakinja se zaljubljuje u prijatelja svog oca, tajanstvenog lika koji se tek vratio u Izrael tko zna otkuda. Nisam ni završila.

Richard Flanagan - Uskim putom duboko na sjever
    Roman o australskim zarobljenicima koje su Japanci u 2.svjetskom ratu tjerali graditi prugu kroz džunglu. Glavni lik je neformalni vođa Australaca u logoru, kirurg koji se cjenka s Japancima za hranu, lijekove, za život. Kad rat završi, postaje narodni heroj, ali u privatnom životu ne nalazi mir. S druge strane, japanske zapovjednike saveznici nakon rata osuđuju na smrt zbog mučenja, a njima uopće nije jasno zašto, pa oni su samo služili Cara, s od toga nema veće časti.
    Opisi logora su toliko stvarni da sam noćas sanjala uši u kosi. Al, neki dijelovi romana su mi naporni i nategnuti. Prolazna ocjena od mene.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Chesil, baš te pomno pratim jer mi se čini da imamo sličan ukus. Zeruya ni meni nikako nije sjela, taj Ljubavni život mislim da nije jedina knjiga koju sam čitala sve čekajući da ću shvatit zašto je vole pa i ja zavolit. Richard je meni baš drag, konkretno ta knjiga. Odlični opisi logora, nešto slabiji i na rubu žutila i meni manje uvjerljiv ljubavni dio priče, ali opisi logora su iskompenzirali ostatak za mene. Slušala sam ga na FSK prije pandemije, ima ženu Slovenku i ful je nekako skroman i drag - nisam mogla mislit da neki pisac na eng. jeziku ima isto probleme (u smislu naći izdavača itd.) jer dolazi iz "male književnosti" (Australija vs. ostatak anglofonog svijeta).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 22.08.2022. at 14:48

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Napisao je i knjigu o slovenskoj imigrantskoj obitelji u Australiji, koja je pretočena i u film. Rado bih je čitala na hrvatskom

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Joj, ja Zeruyu Shalev obozavam!
    Najbolja mi je mozda bila ona Kasna obitelj ili tako nekako.
    Ali bit ce da ja volim te ljubavno erotske s natruhom bizarnog.

Ja pri kraju Ugresicke i Lisice. Na pocetku mi je bila super, baca jako puno zanimljivih fusnota koje sam si zabiljezila da moram prouciti. Sad mi pada na pamet neki poznati esej ili sto vec za koji ja naravno nisam nikad cula da se svi autori dijele na jezeve i lisice, jako zanimljivo. Poglavlje o Nabokovu mi je bilo najljepse naravno jer ga obozavam :D pri kraju knjige me je vec pocela zivcirati kolicina samoljublja koja izvire iz teksta, ali to je meni uvijek problem s tim nekim tekstovima s elementima autobiografije pa ih zato u pravilu i izbjegavam.
    Zivcira me to kukanje o statusu knjizevnika, o njenom statusu, kako je iznevjerena i neshvacena, mislim znam da je :D ali me to tako samoljubno poslozeno iritira.
    A kap koja je prelila casu je kukanje kako si ne moze vise priustiti cak ni spremacicu, i to u nekom periodu zivota koliko sam shvatila kad nije ni bila afirmirana knjizevnica pa mora cistiti sama za sobom.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sad sam uzela Devet zivota gospodje Adele od Nade Gasic, to je jedino bilo od nje u knjiznici.
    Ne znam dto bih dalje, zasitila sam se prica, bas bih neki roman, izbor je jako siromasan.
    Neka preporuka za Jergovica? Citala sam samo Sarajevski marlboro i to u srednjoj skoli i bio mi je ok.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A kap koja je prelila casu je kukanje kako si ne moze vise priustiti cak ni spremacicu, i to u nekom periodu zivota koliko sam shvatila kad nije ni bila afirmirana knjizevnica pa mora cistiti sama za sobom.
    Možda joj je Drakulić nabila komplekse, sjećam se da je Rujana Jeger jednom pisala u Cosmu da ju je mama naučila kako se testira spremačica, da staviš grožđicu na neko teško dostupno mjesto pa poslije provjeriš je li tu

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Spremačica kao klasni simbol hrvatskih feministica bejbibumerske generacije :noraverde:

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Haha mozda
    A nek zena ima spremacicu nemam nista protiv ali necd mi bas suza iz oka kanuti sto si mlada spisateljica u nastajanju koja je odlucila raditi ono sto voli i raditi to autenticno i bez kompromisa u jednom trenutku svog zivota nije mogla priustiti spremacicu vec je morala cistiti sama za sobom, ono cry me a river

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj chesil prvotno napisa Vidi poruku
    Spremačica kao klasni simbol hrvatskih feministica bejbibumerske generacije :noraverde:
    Eto, da sam nasla noru verde u knjiznici mogla bih i skuziti referencu

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj chesil prvotno napisa Vidi poruku
    Mudre zene!

Meni su izvrsne knjige Slavenke Drakulic o Fridi, Mileni Dravic, i Dori Maar.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku

Meni su izvrsne knjige Slavenke Drakulic o Fridi, Mileni Dravic, i Dori Maar.
    Misliš o Milevi Marić, Einsteinovoj supruzi?

Što se tiče Slavenke Drakulić... ona je meni fascinantna kao osoba (slušala sam je uživo na FSK prošle godine, oduševila me), jako volim čitati njezine tekstove i kolumne, ali njezini romani me uopće nisu oduševili. Kao da u njima forsira tragiku koja postoji i bez tog naglašavanja, ne znam... ne donose mi ti njezini romani ništa više od mučnog osjećaja. A novinski tekstovi su joj izvrsni. Imam dojam da je ona ipak prije svega novinarka, a tek onda književnica.

Sad sam uzela Devet zivota gospodje Adele od Nade Gasic, to je jedino bilo od nje u knjiznici.
    Ne znam dto bih dalje, zasitila sam se prica, bas bih neki roman, izbor je jako siromasan.
    Neka preporuka za Jergovica? Citala sam samo Sarajevski marlboro i to u srednjoj skoli i bio mi je ok.
    Joj, Jergović sad sam u fazi da se smijem na njegove romane, nakon što su mi temeljito išli na živce.
    Sarajevski marlboro mu je jedna od ranijih knjiga i ta je stvarno ok. Probaj još i Mamu Leone, i preporučujem još njegovu zbirku Inšallah Madona, inšallah. Eventualno Dvore od oraha (iako, davno sam ih čitala, ne znam kako bih ih sad doživjela da ih ponovo čitam). A kasnija djela - što dalje, to veća količina osobnih frustracija izvire iz njegovih knjiga. Tipičan primjer za to je njegov "Otac", koji čak i nije toliko loša knjiga, koliko iz svake stranice vrišti autorova samodopadnost.
    Kad su ono nakon dvomjesečnog lockdowna 2020. ponovo otvorene knjižnice, ja sam, onako gladna knjiga, uzela prvo na što sam naletjela, a to je bio Jergovićev "Herkul". Pa dakle naravno da je i u taj roman uvrstio sebe i usporedio se ni manje ni više nego s - Balzacom eto, bar da po nečem pamtim taj njegov inače ni po čemu zanimljiv roman.
    Ukratko, ja baš i neću preporučiti Jergovića kao vrhunskog pisca, ali da je on zanimljiv fenomen u hrvatskoj književnosti - jest. I još uvijek vrlo rado pročitam njegove članke na Expressu, ima izvrsna zapažanja i zaključke (ovaj tekst mi je, recimo, primjer takvih zapažanja), ali kao romanopisca ga naprosto više ne uzimam za ozbiljno.

Od Gašićke, probaj ako nađeš romane Mirna ulica, drvored i Voda, paučina - oba su odlična i za svaku preporuku.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Haha... da, ne znam otkud mi Milena Dravic

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tanja, hvala, onda cu preskociti Jergovica ipak, samodopadnost me kao sto se mogli vidjeti izuzetno nervira :D
    Adele sam dosla do cca 100 str i zasad mi je dosta zabavna, brijem da cu je zavrsiti do sutra do 14 kad se otvara knjiznica pa cu opet bit na sto muka sto uzeti, vjerojatno cu onu vujcicku jer je to jedino sto sam nasla tamo od vasih preporuka

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

E Tanja da, kad spominjes njegove clanke, meni se cesto znaju svidjeti, i bas minse svidjaju neka njegova zapazanja, bas kao i recenzije knjiga.
    Isto tako volim procitati i Paviciceve kolumne, ali eto, nisu nam svaki za sve

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

E Tanja da, kad spominjes njegove clanke, meni se cesto znaju svidjeti, i bas minse svidjaju neka njegova zapazanja, bas kao i recenzije knjiga.
    Isto tako volim procitati i Paviciceve kolumne, ali eto, nisu nam svaki za sve
    Da, ali Pavičić i Jergović meni nikako nisu ista kategorija, čak ni u novinarstvu Pavičić mi je za nekoliko kategorija bolji, do te mjere da samo zbog njega subotom kupujemo Jutarnji. A i njegove knjige, iako mi nisu uvijek vrh vrhova, rado čitam

Što se tiče Jergovića, kako rekoh, one ranije knjige su mu sasvim ok, tako da, ako ne znaš što bi posudila u knjižnici, može biti dobar izbor.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni je bila dobra Jergovićeva knjiga Rod https://fraktura.hr/rod.html, ali nisam objektivna. Ja sam iz željezničarske obitelji, pa mi je iz tog razloga bilo zanimljivo, jer me knjiga podsjetila na brojne bakine priče.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.08.2022. at 07:56

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni su isto bile jako dobre ove Jergoviceve knjige koje Tanja navodi. Ostale jos nisam citala.

Ja bi na otoku posudila nekog lokalnig pjesnika - na Korculi npr. Danijela Dragojevica. To mi je nekako posebno, citat na otoku otocke pjesme.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •